Повечето стопани в Кресна са умъртвили доброволно домашните си прасета,

...
Повечето стопани в Кресна са умъртвили доброволно домашните си прасета,
Коментари Харесай

Жителите на Кресна си умъртвиха прасетата доброволно


Повечето стопани в Кресна са умъртвили непринудено домашните си свине, оповестява БНР.

По думи на кмета на града Николай Георгиев единствено 10 фамилии не са се съобразили с разпореждането, откакто в края на предходната седмица регионалната епизоотична комисия разгласи, че и в Кресна има огнище на африканска чума.

От през днешния ден стартират насилствените ограничения за ограничение на разпространяването на болестта.

По данни на общината в град Кресна се отглеждат 135 прасета вид "заден двор ". След като стана ясно, че пробите от мъртво прасе, открито в река Струма, са позитивни, локалните получиха 3-дневен период да умъртвят непринудено животните си - в този случай те имаха опция да оползотворят месото и да получат 300 лв. държавна помощ на стопанство. Повечето от тях са го сторили.

Според градоначалникът няма да се стигне до митинги.

Агенцията по сигурност на храните и полицията към този момент са създали организация за днешната акция - избрани са няколко КПП-та със зони за дезинфектиране, както и направления до ямата за загробване на животните.

От полицията твърдят, че придвижването по интернационалния път за Гърция, който минава през града, няма да бъде затруднено поради акцията.

Властите приканват и хората от прилежащите общини Струмяни и Сандански да умъртвят животните си, с цел да се спре разпространяването на чумата и да се минимизират икономическите загуби.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР