Повечето собственици на котки трябва да се изправят пред проблема

...
Повечето собственици на котки трябва да се изправят пред проблема
Коментари Харесай

Може ли котката да се разгони след кастрация?

Повечето притежатели на котки би трябвало да се изправят пред казуса дали да кастрират котката си и това е решение, което вашият ветеринарен доктор може да ви помогне да вземете.

Кастрацията е развой на премахване на тестисите на мъжка котка, които създават по-голямата част от тестостерона. Тестостеронът при мъжките котки управлява тяхното полово държание, което също включва държание като циркулиране в търсене на женски, експанзия към други мъже и напръскване (маркиране на територия).

Кастрацията на женска котка е по-сложна, тъй като е вътрешна и се отстраняват яйчниците. Както е известно, яйчниците създават естроген, който кара от своя страна котката ви да се разгони.

Разгонване на котката след кастрация - допустимо ли е?

При мъжката котка разгонването след кастрация е невероятно, само че няколко дни до седмици след интервенцията котаракът може да има някои от старите си привички, които наподобяват разгонване. Това продължава, до момента в който остатъчният тестостерон изчезне от организма на животното.

При женските котки не е допустимо разгонване след кастрация, само че съществува положения, което може да наподоби признаците му. Това се дължи на несполучлива интервенция (нещо, което е извънредно рядко срещано).

При тези случаи излишък от тъканта на яйчниците към момента е в тялото на женската котка. Тъканта може да се засилва и да стартира да създава лимитирано количество естроген. Това от своя страна може да провокира признаци на разгонване при котките.

Симптомите на това положение са предвидими. Ако видите, че кастрираната ви женската котка да има признаци на разгонване, а точно мощно и постоянно мяукане, безпокойствие, триене в повърхности или опити за излизане, знайте, че нещо не е наред и би трябвало да потърсите вашия ветеринар.

 Котка

Ако положението се удостовери, ще се наложи повторна интервенция за премахване на остатъчната тъкан на яйчниците. Неглижирането на положението може да докара до рискови последици като котешка подправена бременност, хормонални проблеми и тумори. Фалшивото разгонване може да се появи директно след интервенцията или месеци и години след нея.

Кастрирайки вашата котка, вие предотвратявате или минимизирате нездравословни и рискови държания на вашия домакински любим, както и предотвратявате раждането на нежелани котенца и редица съществени здравословни проблеми. Не се колебайте. Усложнения като тези, които към този момент описахме, са извънредно редки и могат да се предотвратят, в случай че следите деликатно любимеца след интервенцията.

Ето и няколко съвета в тази посока:

Грижи за котката след кастрация

Пазете котките спокойни

Първото нещо, което ветеринарните лекари ще обяснят като грижа за кастрираната котка, е, че котките би трябвало да бъдат укротявани по време на стерилизацията или времето за възобновяване. Това значи без прекалено тичане, скачане или игра.

Дръжте котките на закрито

Част от поддържането на котките кротки значи да ги държите на закрито след интервенция, изключително след огромна коремна процедура като дезинфекция. Това подсигурява, че котките няма да създадат големи скокове от стени или огради и да рискуват раната им да се отвори.

 Кастрация на котка

Помислете дали да не държите котките изолирани

Най-добрият метод за опазване на кроткото държание на котките след интервенция е да държите неотдавна стерилизирани или кастрирани котки в предпазена от други животни стая за няколко дни. Това дейно ги изолира от други домашни любимци, които биха могли да играят или да ги тормозят по време на тяхното възобновяване.

Наблюдавайте мястото на интервенцията

След като оперират котката, притежателите би трябвало да следят мястото на интервенцията най-малко един път дневно. Уверете се, че не е алено, подуто, сълзящо, кървящо или наподобява облизано.

Използвайте яка за възобновяване

Вашият ветеринарен доктор може да предложи яка за възобновяване, с цел да предпазите котката си от опцията да стигне до мястото на разреза. Използвайте яката за интервала от време, предложен от вашия ветеринарен доктор.

Следвайте всички указания за следващи грижи, в това число следващо посещаване при доктора. Някои ветеринарни лекари имат рекомендации по отношение на поддържането на мястото на интервенцията чисто, поддържането му покрито с мехлеми или използването на антибиотици, до момента в който други избират котките да не получават медикаменти или особено внимание на раната (освен елементарното наблюдение). Не забравяйте да следвате всички рекомендации.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР