Повечето служители по света са тихо напускащи. Те са психологически

...
Повечето служители по света са тихо напускащи. Те са психологически
Коментари Харесай

Ето кои служители са кошмар за работодателите

Повечето чиновници по света са " безшумно напускащи ". Те са психически необвързани с работата и компанията си. Тъй като техните потребности от ангажираност не са изцяло задоволени, те влагат време, само че не и сила или пристрастеност, в работата си.

Не те обаче са проблем за работодателите, съгласно изследване за 2022 година на американската организация " Галъп " за работните места.

Къде по света са най-стресирани на работа? А по какъв начин хоумофисът се отразява на ежедневното равнище на стрес? " Дневник " обобщава отговорите на тези и още въпроси, в това число и за България (данните за нашата страна са по-долу в текста).

Ангажираност на работното място

Ангажираността на чиновниците отразява присъединяване и ентусиазма им в тяхната работа и на работното място.

Почти всеки четвърти (23%) от чиновниците по света са чувствали ангажираност на работното си място през 2022 година. Това е най-високото равнище, откогато " Галъп " мери световна ангажираност за пръв път през 2009 година Въпреки че ангажираността понижа през 2020 година, тя се върна към своята исторически позитивна наклонност.

Голяма част от този прогрес се дължи на отскок от 7 процентни пункта в ангажираността в Южна Азия, включваща Индия, която стана най-голямата страна в света по население тази година. Южна Азия към този момент води по ангажираност на чиновниците с 33%.

Тихото овакантяване

Повишаването на ангажираността е добра вест за чиновниците, които просперират на работа и намират ежедневните си задания за по-удовлетворяващи.

Но би трябвало да се извърви още дълъг път - множеството служащи са в категорията на " безшумно " или " шумно " напускащите.

Проспериращи на работа: Тези чиновници намират работата си за смислена и се усещат свързани с екипа и организацията. Те се усещат горди от работата, която правят.

Тихо напускащи:  Те, по този начин да се каже, просто запълват мястото и постоянно си гледат часовника какъв брой остава до края на работния ден. Полагат минималните нужни старания и са психически откъснати от своя шеф. Въпреки че са минимално продуктивни, за тях е по-вероятно да бъдат уплашени и да преживеят " бърнаут " (професионално прегаряне), в сравнение с ангажираните служащи, тъй като се усещат изгубени и откъснати от работното си място.

Шумно напускащи:  Те подхващат дейности, които директно вредят на организацията, подкопавайки нейните цели и противопоставяйки се на водачите ѝ. В някакъв миг доверието сред чиновник и шеф е било съществено нарушено. Или пък служителят е бил извънредно неподходящ за дадена роля, което е предизвиквало непрекъснати рецесии.

Разглеждайки огромната картина, чиновниците с ниска ангажираност съдържат голяма опция за стопански напредък. " Галъп " прави оценка, че ниската ангажираност коства на международната стопанска система 8.8 трилиона щатски $ - 9% от международния Брутният вътрешен продукт, написа " Дневник ".

За водачите и мениджърите " шумното овакантяване " може да е сигнал за огромни опасности в организацията, които не би трябвало да се подценяват.

Обратно, " безшумно напускащите " са постоянно най-хубавата опция за напредък и смяна. Те чакат водач или управител да организира диалог с тях, да ги насърчи и въодушеви.

Стрес

Близо половината (44%) от чиновниците декларират, че са претърпели доста стрес предходния ден, повтаряйки върха от 2021 година и продължавайки наклонност на нараснал стрес, почнала преди съвсем десетилетие.

Източна Азия, която включва Китай, се изравнява с района на Съединени американски щати и Канада по най-високи равнища на стрес. Един от източниците на този стрес може да е са били локдауните през 2022 година Млади чиновници и работещи отдалечено в Източна Азия са изпитали извънредно високи равнища на всекидневен стрес - надлежно 60% и 61% - което ги прави най-стресираните служащи в света.

Търсене на работа

Петдесет и три % от работещите през 2022 година са споделили, че в този момент е добър миг да си намерят работа там, където живеят. Това е внезапно нарастване по отношение на миналата година и покрай върха от 2019 година

Във всеки район на света, като се изключи един, се следи нарастване на броя на хората, които са казвали преди няколко месеца, че в този момент е добър моментът за намиране на работа.

Югоизточна Азия и Австралия/Нова Зеландия означават растеж от 22 процентни пункта по този въпрос, а в множеството други райони нарастването също е двуцифрено. Изключение са Съединени американски щати и Канада, които не означават нарастване по този детайл през 2022 година, само че са се изкачили с 44 процентни пункта миналата година.

Намерение за овакантяване

Петдесет и един % от работещите все още са декларирали, че се оглеждат за или интензивно търсят нова работа.

Скорошен разбор на " Галъп " откри, че ангажираните чиновници изискват 31% нарастване на заплащането, с цел да обмислят приемането на дадена работа в друга организация. Неангажирани и интензивно неангажирани чиновниците желаят приблизително 22% нарастване на заплатата, с цел да сменят работата си.

Общият брой на респондентите, включени в следенето на цялостната наклонност на данните (2009 до 2022 г.), е 2 208 292. За данните за 2022 година общият брой е 122 416.

Какво демонстрират данните за България?

В България заявили ангажираност към работата си са 22 на 100 от интервюираните (без смяна - " смяната " демонстрира разликата в процентни пунктове при сравняване на междинната стойност от 2019, 2020 и 2021 година със междинната стойност от 2020, 2021 и 2022 г.). В Европа най-висока е ангажираността в Румъния (35%). Най-ниска е в Италия - 5 на 100.

На въпроса дали са изпитали стрес на работа през огромна част от предходния ден, все още на изследването позитивно са дали отговор 32% (-2 п.п.). Най-стресирани в Европа се оказва, че са в Гърция (60%), а минимум - в Латвия (22%).

Гняв са изпитали 11% (без промяна) от българите. Най-високо по този индикатор в Европа се подрежда Черна гора (33%), а най-ниско - Финландия - 5 на 100.

Попитани дали даденият момент е добър за намиране на работа, позитивно дават отговор 42 на 100 от българите (-2 п.п.).

Още няколко извода за Европа

– Най-нисък районен % на ангажирани служители;

– Вторият най-нисък районен % на всекидневен гняв;

– Вторият най-нисък районен % на чиновници, оглеждащи за или интензивно търсещи нова работа.

– 13% се дефинират като проспериращи на работа;

– 72% са " безшумно напускащите "

– 15% са " шумно напускащите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР