Повечето шофьорите познават своите автомобили напълно, но има няколко незабележими,

...
Повечето шофьорите познават своите автомобили напълно, но има няколко незабележими,
Коментари Харесай

Почти никой не използва тези опции в колата

Повечето водачите познават своите коли изцяло, само че има няколко незабележими, само че потребни функционалности, чието предопределение е известно на малко на брой. Затова и тези устройства съвсем се се употребяват, макар че те са просто незаменими. Представяме варианти, които всеобщо не се употребяват от водачите на транспортни средства.

Светлини за паркиране

Случва се колата да бъде оставена на едва осветено място – някъде настрана от пътя или в мрачен двор. В този случай има заплаха преминаващо транспортно средство да удари паркирания автомобил. За да се избегне риска от злополука, е належащо колата да се вижда. И за задачата има габарити, които светят едва от страната, която е най-близо до пътното платно. 

За да се задействат тези светлини, би трябвало да спуснете или вдигнете лоста на мигача. Съответно габаритите ще се задействат отляво или отдясно. За да пестят сила, те светят на половина по-слабо, като могат да работят цяла нощ, без риск от изтощение на акумулатора.

Деактивиране на ESP

Системите за надзор на стабилността, както и надзор на сцеплението, систематизиране на спирачното изпитание и други електронни помощници са се потвърдили през годините и постоянно предотвратяват произшествия. В редки случаи обаче някои от тези потребни функционалности в машината би трябвало да бъдат деактивирани. Например, когато шофирате по черни пътища или в сняг, електрониката се намесва в работата на мотора, като това води до загуба на сцепление на колелата и засядане на автомобила. 

За превъзмогване на такива сектори от пътя е планувана функционалност за изключване на ESP - OFF. В този случай електрониката стопира да прекъсва сцеплението от задвижващите колела и разрешава на автомобила самичък да излезе от клопката. За да деактивирате ESP, би трябвало да натиснете бутона с изображение на поднасяща кола. Пълното изключване настава след второ натискане и дълготрайно задържане на бутона.

Заключване на предавките (Shift lock)

Друг неосезаем бутон се намира до селектора на автоматизираната скоростна кутия. Това е ключ за заключване на скоростите (Shift lock), затрупан с пластмасов похлупак за попречване на инцидентно натискане. Малко хора го употребяват, тъй като предназначението му е да помогне при спешно придвижване на автомобила. С негова помощ се предотвратява „ заключването “ на автомобила, когато е в режим на паркиране. Така става допустимо да се реалокира кола от едно място на друго или да се качи с лебедка върху камион за изтегляне.
Не всички водачи знаят за съществуването на подобен бутон и постоянно издърпват колата върху платформата с блокирани колела, което е извънредно рисково за трансмисията, написа automedia. 

За да активирате блокировката на превключването, би трябвало да свалите капака и да натиснете бутона, след което би трябвало да преместите селектора на кутията в позиция N.

Сервизен режим на чистачките

Случва се четките на предното стъкло да замръзнат през зимата. През пролетта те натрупват доста нечистотия, листа или паднали пъпки от дърветата. Когато се задействат, чистачките размазват мръсотията по стъклото. За да се предотврати стагнацията на водата и появяването на нечистотия, някои модели имат по този начин наречения „ сервизен режим ”, при който четките могат да се слагат отвесно. 

За да извършите това, откакто изключите запалването, ще би трябвало да натиснете и задържите лоста на кормилната колона за няколко секунди, след което четките ще се повдигнат и ще замръзнат във отвесно състояние.

Нулиране на сервизния знак

За това не се планува общоприета процедура, само че съвсем постоянно има метод да накарате иконата на услугата да изчезне от арматурното табло. Потърсете онлайн, с цел да намерите указания за съответните коли. 

При някои модели на Renault, да вземем за пример, би трябвало да включите запалването, да натиснете педала на газта до дъно, да натиснете педала на спирачката три пъти и да зададете стремежи сервизен период благодарение на бутон на таблото.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР