Повечето родители поставят детето си на първо място и биха

...
Повечето родители поставят детето си на първо място и биха
Коментари Харесай

Родителските грешки, които неизбежно оказват влияние върху живота ни като възрастни

Повечето родители слагат детето си преди всичко и биха създали всичко, с цел да бъде то щастливо и съумяло в живота. Понякога обаче криворазбраната любов и угриженост могат да нанесат вреди. Някои наставнически неточности оказват въздействие и на живота ни като възрастни.

1. Не демонстрират любовта си задоволително постоянно .

За дребното дете мама и баща са най-важните хора в целия свят. И в случай че детето не усеща любовта им, самочувствието му може да се срие и цялостен живот да счита, че не е почтено за обичане. Някои родители пък вместо внимание и обич подаряват децата си с движимости. И най-скъпата играчка не може да размени родителската прегръдка.

Деца, израснали в такава среда, порастват като несигурни в себе си хора. Едни се впускат в пластични интервенции, тъй като постоянно нещо не харесват у себе си. Други задушават личните си деца от внимание и живеят в непрекъсната параноя нещо да не им се случи или някой да не им ги отнеме.

2. Опитват се да управляват всеки избор на детето .

Съществуват родители, които не оставят детето си да си избере даже играчка в магазина. Такива деца порастват като прочувствено нестабилни възрастни, които не умеят да поемат отговорност за дейностите си. Най-често се държат детско или търсят човек, на който да трансферират цялата отговорност. Характерно за такива хора е и да си мислят, че светът се върти към тях и да не знаят по какъв начин да се държат в една връзка с различен зрял човек.

3. Не предизвикват детето си да взима лични решения .

Всяко дете би трябвало да знае по какъв начин да взима решения и по какъв начин да се оправя с следствията от изборите си. Това обаче се оказва по-трудно за родителя, в сравнение с за детето. Не забравяйте, че е потребно и възпитателно да оставите детето да придобие собствен персонален опит, когато, несъмнено, това не го заплашва. Деца, израснали с деспотични родители, не им е елементарно да открият своето място в света, тъй като даже не знаят какво желаят.

4. Карат се непрекъснато пред децата.

Ако родителите непрекъснато се карат, детето може да реши, че то е повода или че към този момент не го обичат. Възможно е да се отврати от брака и любовните връзки като цяло. Малко евентуално е такова дете да порасне с умеене да се включи в хармонична и здравословна връзка с вероятността да сътвори обикновено семейство.

5. Очакват невъзможното от децата си .

Не забравяйте да хвалите и да насърчавате децата си, тъй като за тях вие сте целият свят. Малкото дете се възхищава на родителите си и се пробва да извърши всичките им стремежи. Когато обаче не отговори на упованията им, детето взема решение, че не е почтено за любовта им. А в случай че родителите желаят детето им да е идеално във всичко, това единствено ще унищожи връзката им. Все отново детето също не желае от вас да бъдете идеалните родители, нали?

6. Дресират детето си, с цел да не им пречи.

В актуалния живот е съвсем обикновено да настаниш детето пред тв приемника или да му пъхнеш таблет или телефон в ръцете, с цел да те остави за малко на мира. Наистина извънредно порочна процедура. Някои родители си мислят, че щом всички го вършат, значи няма нищо неприятно в това. Ако не се случва постоянно, това е простимо и не води до нарушавания в развиването, само че в случай че се случва постоянно и родителят се пробва да дресира детето си, с цел да не го занимава с детските си проблеми, то няма да се научи на автономия. Да не приказваме за нездравословните последствия за мозъка му от непрекъснатото облъчване.

7. Бащата не обръща внимание на детето си .

Важно е и двамата родители да обръщат внимание на децата си, само че по-често бащата е този, който не взима интензивно присъединяване в живота на децата си. Момчетата, израснали без бащина обич, доста постоянно повтарят грешките на татко си и също подценяват децата си. Момичетата пък имат компликации при любовните връзки. Те постоянно избират мъже, които наподобяват на татко им, с цел да компенсират неналичието на обич в предишното, в това време обаче са доста подозрителни към мъжете и мъчно се доверяват.

8. Пренебрегват възприятията на детето .

Понякога децата се разстройват за неща, които ни се костват освен незначителни, а напряко нелепости, и вместо състрадание те чуват от нас: „ Спри да плачеш “, „ Стига си ревала за нелепости “ или „ Момчетата не плачат “. Не забравяйте обаче е, че децата нямат нашия опит и нещо напълно малко може да е доста значимо за тях. Ако подценяваме възприятията му, детето стартира да потиска страстите си, тъй като не знае по какъв начин да се оправи с тях. Когато пораснат, те мъчно показват страстите си, а единствено натрупат отрицателните усеща в себе си, което е саморазрушително.

Точна рецепта май няма. Но едно е несъмнено – обичаното и умерено дете, което е и обгрижвано, само че и възпитавано в разпоредбите на полезностите и почитание към другите, израства като добър човек и има всички шансове да бъде и благополучен.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР