Повечето пътници на планетата планират да стигнат до древни светилища

...
Повечето пътници на планетата планират да стигнат до древни светилища
Коментари Харесай

До най-отдалечената точка на Земята: учен тръгна натам, където „човек не е ходил

Повечето пасажери на планетата възнамеряват да стигнат до антични светилища или исторически места, само че английският откривател Крис Браун отиде по-далеч - той възнамерява да стигне до най-отдалечената точка на Земята, известна още като гробището на галактически кораби.

Гробището на галактически кораби, или Точка Немо се намира в Тихия океан на разстояние повече от 3200 километра от Антарктида. Всъщност най-близките хора до това място въобще не са на сушата, а на Международната галактическа станция, когато тя прелита над главите на моряците – единствено на 408 километра, пише Daily Mail. Поради своята раздалеченост и необитаема природа, това място от дълго време се употребява като гробище на галактически кораби, където почиват някои от най-известните галактически кораби.

Според 62-годишния Крис Браун той е тръгнал на това пътешестване с 32-годишния си наследник Мик на борда на експедиционната яхта Hanse Explorer от Пуерто Монт, Чили. Пътуването стартира на 12 март и в случай че всичко върви по проект, откривателите възнамеряват да стигнат до Пойнт Немо до през днешния ден, 21 март.

Изследователят отбелязва, че когато се подготвял за пътуването, той обмислял потреблението на спортна яхта, с цел да форсира времето за идване в Point Nemo, само че в последна сметка екипът се спрял на по-надежден и безвреден вид.

Дестинацията на екипажа е по този начин нареченият океански полюс на недостъпността, т.е. това е най-отдалечената точка от сушата. Всъщност най-близкият бряг от нос Немо е остров Дюси, който се намира на разстояние 2688 километра. Освен няколко дребни острова, най-близките огромни обитаеми центрове са Уелингтън, Нова Зеландия, и Консепсион, Чили, като и двата са на повече от 4000 километра.

Тази точка на картата на Земята е толкоз отдалечена, че в действителност се трансформира в известно място за интернационалните галактически организации да изхвърлят своите галактически боклуци в тази точка. Статистиката демонстрира, че от 1971 година повече от 260 части галактически боклуци към този момент са били заровени в гробището на галактически кораби в Тихия океан, в това число съветската галактическа станция " Мир ".
 тихоокеанска точка немо Точка Немо е най-отдалечената точка на Земята Снимка: Daily Mail
През идващото десетилетие Международната галактическа станция също ще почива в Пойнт Немо. Интересното е, че откакто МКС доближи гробището на галактическите кораби, тя ще бъде 7 пъти по-далеч от всяка обитаема зона, в сравнение с е в орбита през днешния ден.

Точката Немо е известна от 1992 година, когато геодезист пресметна най-отдалечената точка на кацане, като взе поради формата на земния елипсоид. През цялото това време няколко кораба се приближиха до точката на Немо, само че специалистите считат, че „ нито един човек в никакъв случай не е минавал през избрани координати “.

В резултат на това Крис Браун реши да поправя този пропуск. Изследователят не се опасява от изключителната раздалеченост на тази точка в Тихия океан - в последна сметка той се надява да стане първият човек на Земята, който ще доближи до всичките осем континентални полюса на недостижимост на планетата. Имайте поради, че „ континенталните полюси на недостижимост “ се смятат за точките на всеки континент, които са най-отдалечени от океана, което ги прави едни от най-отдалечените места на Земята.

Изследователят към този момент е съумял да доближи 5 от 8-те полюса: Антарктида, Океания, Африка, Северна и Южна Америка. Крис Браун също отбелязва, че не счита пътуването до Пойнт Немо за по-опасно от експедицията си до Антарктида да вземем за пример. Според откривателя главната заплаха ще бъде, че той и екипажът му ще бъдат извънредно надалеч от сушата и от всевъзможни корабни направления. Всъщност, в случай че има проблем с лодката, помощта няма да пристигна скоро.

Освен че е гробище на галактически кораби, Point Nemo се намира и в комплицирана мрежа от кръгови течения, които улавят огромни количества парчета. По този метод Южнотихоокеанският кръговрат, в който се намира точката Немо, е обединение на Антарктическото циркумполярно течение, Хумболтовото течение и дрейфа на западния вятър. По този метод районът всъщност се трансформира в необикновено гигантско океанско сметище.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР