Повечето партии в 49-ото Народно събрание осъдиха в свои декларации

...
Повечето партии в 49-ото Народно събрание осъдиха в свои декларации
Коментари Харесай

Партиите осъдиха арменския геноцид. ДПС почете всички жертви в историята на човечеството


Повечето партии в 49-ото Народно заседание осъдиха в свои заявления геноцида над арменците (1915-1922) в Османската империя в сряда. Поводът беше, че през 2015 година Народното събрание реши 24 април да бъде Ден за възпоменание на жертвите.

В тогавашното решение на депутатите обаче по персонално гледище на някогашния министър председател Бойко Борисов не беше записана думата “геноцид ”, а определението “масово изтребване ”.

Жертвите на арменския геноцид бяха почетени в сряда от групите на “Възраждане ”, “Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ), Българска социалистическа партия, ГЕРБ и “Има подобен народ ” (ИТН).

Единствено Движение за права и свободи не загатна съответно арменския народ, а прикани на 24 април да бъдат почитани всички жертви “в историята на човечеството ”.

Депутатите от придвижването на Ахмед Доган се опълчиха против решението за наказание на арменския геноцид и през 2015 година, когато напуснаха пленарната зала при гласуването. Тогавашното решение беше признато по предложение на “Атака ”.

“Нуждаем се от съединяване и обединяване. Нека заобикаляме популизма и опълчването и да се придържаме към национално-отговорното държание. Не би трябвало да има популистка приложимост на един исторически миг. Това осквернява паметта на жертвите ”, сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в сряда.

По време на прочитането на своите заявления от ПП-ДБ и ГЕРБ направиха паралел сред арменския геноцид и военната инвазия на Русия в Украйна. От “Възраждане ” и Българска социалистическа партия не загатнаха войната в изказванията на своите представители.

Арменският геноцид е осъществен съзнателно и систематично от Османската империя в края на XIX век. Между 1895 и 1921 година са избити 1 543 271 мъже, дами и деца, доста други са изселени. Геноцидът се разказва също и с арменската дума агхет, която значи “невъобразимо закононарушение ” или “голяма злополука ”.
 Факли в Ереван в памет на жертвите на арменския геноцид  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР