Повечето от разрешенията са издадени на работодатели от туристическия бизнес

...
Повечето от разрешенията са издадени на работодатели от туристическия бизнес
Коментари Харесай

Откъде идват чуждите сезонни работници в България

Повечето от разрешенията са издадени на работодатели от туристическия бизнес от морските курорти

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Сезонът на " гастарбайтерите "

Туристическият отрасъл не е единомислещ в оценката си за увеличаващия се брой задгранични служащи в бранша
25 юли 2017
Най-големите работодатели: Растат, само че все по-трудно

Стоте компании с най-вече чиновници са основали над 8.5 хиляди нови работни места през предходната година - мотор още веднъж е експортната промишленост, само че растеж има и при локални търговски сдружения.
1 юли 2017
IT секторът внася най-вече фрагменти от страни отвън Европейски Съюз

Разрешенията за достъп до българския пазар за първото полугодие са едвам 228
13 юни 2017
Хотелиери желаят сезонни служащи отвън Европейски Съюз да могат да работят 5 месеца

Кризата с фрагментите по морето става все по-голяма
29 май 2017

Четири пети от сезонните служащи в България с позволения за работа от Агенцията по заетостта са жители на Украйна, написа " Дневник ". Това е съобщила Агенцията по заетостта в отговор на питане на изданието. На второ място е Молдова, само че с едвам 4% от издадените позволения.

От началото на 2017 година до 25 август е записана сезонна претовареност до 90 дни на 3215 чужденци, жители на трети страни, по подадени 571 заявления на работодатели, сочат данните на организацията.

В кои браншове са

Повечето от разрешенията са издадени на работодатели от туристическия бизнес от морските курорти, а настояванията от планинските курорти са единични. Има поръчки и за претовареност в бранш " Селско стопанство ". Няма отказани претенции.

По данни на Национален статистически институт за второто тримесечие заетите в хотелиерството и ресторантьорството са 176.7 хиляди души, което значи, че вносът на работна ръка покрива под 2% от работните места, даже в случай че се одобри, че всички позволения са издадени единствено в туризма.

Преди ден Националният статистически институт заяви, че най-вече се оплакват от дефицит на работна ръка работодателите от индустриалното произвеждане.

Сините карти

От началото на годината до края на предходната седмица са издадени и 125 сини карти на чужденци. Преобладават жители на Русия, Украйна, Индия, Китай, Македония и Съединени американски щати. Професиите са IT експерти, инженери, мениджъри. Общо 65 решения са издадени за длъжности в IT бранша, включени в листата на специалностите, за които има дефицит на висококвалифицирани експерти.

През предходната година са били издадени 195 сини карти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР