Повечето от нас посещават гробовете на близките си на приетите

...
Повечето от нас посещават гробовете на близките си на приетите
Коментари Харесай

Ето в кои дни НИКОГА не се ходи на гробищата! Още неписани правила, които може да не знаете:

Повечето от нас посещават гробовете на околните си на признатите за това дни (Задушници), само че и когато почувстват вътрешна потребност да поговорят с напусналите ги обичани хора. Дали обаче знаете, че съществуват неписани правила за това по кое време никога не би трябвало да се върви на гробища?

От край време се знае, че на гробище не се върви след залез слънце. Освен това в понеделник не се върви на гробища, тъй като тогава мъртвите си оправят къщите и да не ги безпокоят. Според църквата е добре да се въздържате и в тези дни – всички недели, дните на Дванадесетте велики празници, Великден и Страстната седмица.

Разбира се, това не е строга забрана, която не би трябвало да се нарушава.

Сами решавате дали да ходите.

Когато ходите на гробища, никога не бъдете с празни ръце. Носете нещо за разпределяне, нещо за пийване, цветя или друго, което на покойника му е харесвало. Преди да напуснете гробището, извадете няколко монети от джоба си и ги хвърлете върху гроба. Дори нещо да е изпаднало от вас, по-добре го оставете, вместо да го вдигате и да го прибирате.

Счита се, че бременните и децата не би трябвало да посещават гробовете. Възрастните хора разказват, че е възможно душите на мъртвите да вземат със себе си душата на бебето.

Счита се за противен знак, ако се препънете в гробище. Още по-катастрофално е, ако паднете. Много внимавайте къде стъпвате и избягвайте да ходите, когато навън се смрачава.

Когато си тръгнете от това място, не забравяйте да почистите обувките си старателно, така че да не вкарвате гробищната пръст в дома си. Желателно е още да стоплите краката си в гореща вода.

Не забравяйте едно – от мъртвите не би трябвало да се страхувате, а от живите. Никой не е в състояние да ви попречи да посетите гробището, ако имате нужда да го извършите. Вслушайте се във вътрешния си глас и му позволете той да ви направлява!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР