Законопроектът в Калифорния ще повиши заплащането на работниците в заведенията за бързо хранене до 20 долара на час

...
Повечето от 500 000 работници в заведенията за бързо хранене
Коментари Харесай

Повечето от 500 000 работници в заведенията за бързо хранене в Калифорния ще получават най-малко 20 долара на час през следващата година съгласно нов законопроект, целящ да сложи край на противопоставянето между профсъюзите и ресторанти над заплатите и условията на труд.

Промените, предложени в Законопроект 1228 за събранието, конкретно ще вдигнат заплатите на работниците в заведения за бързо хранене, които имат най-малко 60 места в цялата страна. Изключва ресторанти, които правят и продават собствен хляб, включително Panera Bread. Работниците в заведения за бързо хранене в Калифорния сега печелят някъде близо до минималната заплата в щата от 15,50 долара на час.

Компаниите за бързо хранене и техните работници вече са одобрили предложението, според Международния съюз на служителите в сферата на услугите, профсъюзът, който представлява работниците за бързо хранене. Предложението, което беше представено по-рано тази година от члена на Демократическата асамблея Крис Холдън от Пасадена, следва да премине през законодателния орган на щата и след това да бъде подписано от губернатора Гавин Нюсъм.

„През последното десетилетие готвачи, касиери и баристи за бързо хранене в Калифорния бият тревога за бедните плащания и опасните условия на труд, които измъчват нашата индустрия“, Ингрид Вилорио, работник в заведение за бързо хранене и член на SEIU, се казва в изявление. „Винаги сме знаели, че за да разрешим тези проблеми, се нуждаем от място на масата с нашите работодатели и силата да помогнем за изготвянето на по-добри правила в нашата индустрия.

Усилията в Калифорния са пример за това колко бързо -служителите в хранително-вкусовата промишленост могат да помогнат за оформянето на държавни политики за по-добро бъдеще, каза Мери Кей Хенри, международен президент на SEIU. 

„Мисля, че готвачите и касиерите за бързо хранене промениха фундаментално политиката на заплатите в тази страна и промениха това, което работещите хора вярват, че е възможно, когато се обединят и поемат корпоративната власт и системния расизъм“, каза Хенри.

С коригиране на инфлацията 

Заплащането от $20 на час би било начална точка, казаха членове на синдиката.Ако бъде приета, мярката също така ще създаде деветчленен Съвет за бързо хранене, съставен от представители на ресторантьорската индустрия и нейните работници.Съветът ще има правомощието да увеличава тази минимална заплата всяка година с до 3,5% или промяната в индекса на потребителските цени в САЩ за градските наемни работници и чиновниците, което от двете е по-ниско.

Повишаването на минималната работна заплата може както да бъде от полза, така и да попречи на икономиката, каза икономистът от Loyola Marymount Sung Won Sohn. Той каза, че всеки път, когато заплатите се повишат в един сектор, това също води до увеличаване на заплатите в други сектори, което е в полза на други работници. Но по-високите заплати също могат да стимулират инфлацията, което повишава цените на стоките за всички.

Необичайно е, но не и безпрецедентно, държавите да имат минимални заплати за определени отрасли. Законодателите от Минесота създадоха съвет за определяне на заплатите на работниците в старчески домове. През 2021 г. Колорадо обяви минимална заплата от 15 щатски долара за работниците, които се грижат директно в домашни и обществени услуги.

— Асошиейтед прес допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР