Повечето новини по дефиниция са непредсказуеми. Но, въпреки това, в

...
Повечето новини по дефиниция са непредсказуеми. Но, въпреки това, в
Коментари Харесай

2022: Някои от събитията, които може да променят света през новата година

Повечето вести по формулировка са непредсказуеми. Но, все пак, в международния календар има редица събития, за които е ясно, че предстоят. Някои са по-големи от други. Някои се чака да бъдат обилни, даже разтърсващи. Въпреки че към момента не знаем цялостното влияние на тези събития върху света, е ясно, че те ще окажат въздействие върху 2022 година и евентуално годините по-късно.

Юбилеят на кралицата

На 6 февруари Нейно Величество кралица Елизабет II ще бъде на трона от 70 години, а по-късно през годината Обединеното кралство ще отпразнува платинения й празник.

Снимка: #OperationCroissant

Във времето нейното ръководство е показателно за прехода на Англия от йерархична имперска мощ до културно и обществено разнообразна съвременна нация.

Докато доста британци ще чакат с неспокойствие плануваните юбилейни тържества през юни, други по целия свят може да ги употребяват като опция да преоценят връзките си с кралската институция.

Истината на Тръмп

Доналд Тръмп чака да започва своята нова платформа за обществени медии до края на първото тримесечие на 2022 година - най-късно до 31 март. Той има огромни упоритости. TRUTH Social, както би трябвало да се назовава, има за цел да съперничи на Twitter и други платформи, които не разрешиха изявленията на някогашния американски президент след протестите в Капитолия на 6 януари 2021 година.

Смелите упоритости са новата платформа да има 81 милиона консуматори до 2026 година Това, което остава неразбираемо, са потребителските политики и дали тя ще се трансформира в мека за поддръжниците на Тръмп и тези, които показват крайни възгледи.

Френските избори

Еманюел Макрон влезе в Елисейския замък през 2017 година на фона на възходящото недоволството против статуквото във френската политика, предвещавайки това, което някои считат за нова епоха.

Снимка: Reuters

Появата му като центрист, който сплоти ляво и дясно, с цел да победи крайнодесната Марин Льо Пен, беше обсъждана като победа против екстремизма. Но през четирите години, откогато той беше определен, вместо да избледнее като победено придвижване, крайната десница излезе на напред във времето, изпращайки няколко провокации пред Макрон и пред кандидатурата му за преизбиране идващия април.

Към това се прибавя и възраждането на дясноцентристите, което може да спъне Макрон даже преди втория тур на вота, в случай че в последна сметка той публично разгласи кандидатурата си.

Дори и при победа Макрон може да срещне компликация да поддържа имиджа на обединител във все по-разделената Франция.

Турнето на ABBA

Пред 2021 година, цели 40 години по-късно една от най-успешните европейски групи зарадва почитателите си с нов албум.

Снимка: btvnovinite.bg

Легендарната шведска групировка ще продължи да бъде дейна и през новата година, за която е подготвила серия от новаторски виртуални концерти, започващи на 27 май. В тях песните ще се извършват от цифрови аватари на четиримата от ABBA. Те ще бъдат подмладени и детайлно анимирани от компанията за специфични резултати на Джордж Лукас.

Нова галактическа станция

През август и септември са планувани изстрелвания на ракети за завършването на галактически транспортен съд, който ще промени вечно околоземната орбита. Лабораторният модул „ Менгтян” ще бъде изпратен оттатък стратосферата, с цел да се причисли към „ Вентян” (друг лабораторен модул) и „ Тиенхъ”, главният модул на новата китайска галактическа станция. След като „ Менгтян” заеме мястото си, Китай ще стане третата нация, която може да изпраща хора в космоса за дълги интервали от време, да организира опити и да прави задачи.

Въпреки че е планиран да прави научни проучвания, той бележи стъпка напред в галактическите упоритости на Китай и ще ускори опасенията, че космосът още веднъж се трансформира в конкуренция с един главен мотор – националната горделивост.

Световната купа

В края на годината, през ноември и декември, светът ще бъде очевидец на световно футболно съревнование, невиждано до момента.

Снимка: iStock

Никога Световното състезание не е провеждано в арабска или мюсюлманска страна, през зимата или в толкоз дребна страна като Катар. Малката богата на газ страна от Персийския залив е похарчила почти 220 милиарда $ за уреди и инфраструктура, откогато получи статут на страна хазаин през 2010 година Това допуска, че Катар е решен да впечатлява.

И въпреки всичко разногласието по отношение на решението страна с дребна футболна история и съмнителни човешки права да провежда най-голямото спортно съревнование на планетата към този момент има последици. Тези, които бяха на върха на международната футболна организация ФИФА по времето, когато беше взето решението, бяха сменени на фона на поредност от кавги.

Непредсказуемото

Подобно на Ковид, придвижването Metoo и гибелта на Джордж Флойд през последните няколко години, други, непредвидени събития ще идват и ще си отиват. И някои от най-непредсказуемите евентуално ще имат капацитета да причинят най-големите промени в международния дневен ред. Единственото несъмнено е, че измененията предстоят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР