Повечето нови автомобили, слезли от конвейерите през последните няколко години

...
Повечето нови автомобили, слезли от конвейерите през последните няколко години
Коментари Харесай

Икономисва ли гориво старт-стоп системата?

Повечето нови коли, слезли от конвейерите през последните няколко години са оборудвани с функционалност, наречена " старт-стоп ". Най-общо казано това е система, изключваща мотора при прекъсване на автомобила за повече от секунда-две. Знаете ли обаче какъв резултат има тази система върху икономията на гориво?

Отговорите на този въпрос са най-различни. Производителите настояват, че икономисва доста гориво и е извънредно екологична. Други експерти обаче са на мнение, че това вреди главно на стартера и акумулатора на колата. Ние обаче се опитахме да разберем какъв брой гориво пести тази система.

Има коли, които демонстрират на ръб компютъра каква е действителната спестовност от старт-стоп системата. Направихме точно подобен дълготраен опит. Става дума за премиум кросоувър (умишлено не оповестяваме марка и модел), който харчи приблизително 12 - 13 литра на 100 километра пробег.

След изминати 1 700 километра системата регистрира спестовност от... 0.5 литра бензин! Тук приказваме за съвсем двумесечен опит, в който колата се движи в градски и извънградски режим и за което време е изразходва 210 литра бензин.

 

Така излиза наяве, че за два месеца можете да икономисате сума от малко повече от 1 лев. Струва ли си първичната инвестиция за такава система и оправдани ли са ремонтите и по-честата промяна на батерии и стартери, преценете сами. / fakti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР