Повечето кучета имат нужда от средно 1-2 часа физическо натоварване

...
Повечето кучета имат нужда от средно 1-2 часа физическо натоварване
Коментари Харесай

Колко упражнения са необходими на кучето всеки ден?

Повечето кучета имат потребност от приблизително 1-2 часа физическо натоварване дневно. Но съгласно породата, възрастта и цялостното му здравословно положение, може да се наложи да нагодите програмата за извършения към характерните потребности на вашето куче.

Физическата интензивност на вашето куче е толкоз значима за него, колкото и за вас. Правилните извършения и натоварване ще спомогнат значително за здравето и цялостната форма на вашия домакински любим.

Често се споделя, че кучетата доста наподобяват на хората. Това е безусловно правилно. Заседналият метод на живот е нездравословен както за хората, по този начин и за кучетата. Тренировките на кучето могат да предпазят вас и кучето ви от редица заболявания и да ви накарат да изглеждате и да се чувствате отлично. Всъщност физическите извършения на кучето са толкоз значими, че някои организации за отбрана на животните са предложили закони, изискващи задължаването на притежателите на кучета да упражняват кучетата си всеки ден.

И както има верни и неправилни способи за правене на извършения - същото важи и за вашето куче. Планирането на подобаваща стратегия за извършения за вашето куче ще ви помогне да осигурите дълъг, благополучен и здравословен живот на вашия домакински любим. Ако желаете да включите кучето си във вашите лични тренировки, ето няколко съвета по какъв начин да го извършите:

Ходене с кучето

 Ходене с кучето

Ходенето е една от най-здравословните и ефикасни форми на извършения, както за хората, по този начин и за кучетата. Освен това е елементарно, прелестно и не изисква особено съоръжение. Всъщност разходките с кучета са едно от най-големите преимущества на притежаването на куче. Изследователи са открили, че 70% от притежателите на кучета прекарват най-малко 150 минути в извършения всяка седмица, до момента в който единствено 40% от хората, които не имат кучета, правят същото количество извършения.

За най-хубави резултати от ходенето както за хората, по този начин и за домашни любимци, би трябвало да ходите най-малко 30 минути дневно. Опитайте се да го превърнете в рутина. Ако ходите едновременно на разходка всеки ден, вашето куче ще стартира да го чака. Така даже да се изкушите да мързелувате, косматият ви другар ще ви подтикне да се размърдате!

Плуване с кучето

Кучетата са естествени плувци - всяко куче се ражда с инстинкта да плува. Но това не значи, че вашето куче ще обича да плува. Някои кучета се опасяват от водата, до момента в който други са привлечени от нея. Ако вашето куче обича да плува, радвайте се - това е чудесна форма на извършения. Плуването предлага страхотна аеробна подготовка, само че без спомагателното натоварване, което се среща при бягането. Упражненията във вода могат да бъдат изключително потребни за възрастни кучета, които страдат от артрит.

Внимавайте обаче къде пускате кучето си да плува. Езера и други водни басейни, където има доста растителност и водорасли или мъртви риби, плаващи на повърхността, могат да съдържат бактерии, които могат да бъдат нездравословни за вашето куче (и за вас). И в случай че кучето ви плува в хлориран басейн, има късмет хлорът да раздразни кожата му, по тази причина е добре след плуване да го изплакнете незабавно с маркуч, с цел да си решите този проблем.

Интерактивни действия с кучето

 Интерактивни игри с кучето

Въпреки че същото не може да се каже за хората, за множеството кучета всевъзможен тип извършения са занимателни. А в случай че упражнението на кучето включва вас, то за вашия четириног другар то ще се стори още по-приятно.

Дейности като мятане на топка или фризби могат да се трансфорат в ужасно развлечение за всички. Тези действия също оферират чудесни благоприятни условия за доближаване.

Точно като хората и кучетата могат да прекалят с хубавите неща. Как да разберете дали физическото натоварване на кучето ви е прекалено много, или прекомерно малко? Следете за тези неща, с цел да прецените дали кучето ви има потребност от още дейна игра или би трябвало да намалите темпото:

При незадоволително физическо натоварване:

- Кучето ви е леко пълничко;

- Кучето ви демонстрира хиперактивност при дъвчене, ровене или лаене;

- Изпускане на урина/фекалии, което може да се получи при липса на задоволително физическо натоварване.

При прекалено много физическо натоварване:

- Кучето ви стартира да изостава по време на подготовка или внезапно стопира, с цел да легне;

- Прекомерно задъхване, хрипове или задух;

- Видими признаци на стеснение или раздразнение;

- Накуцване.

Породите със сплескани носове като мопс и булдог да вземем за пример, са надалеч по-малко толерантни към аеробни извършения (бягане, плуване, ходене), в сравнение с породи с дълги носове като ретривърите и колитата.

И както потребностите от извършения на 80-годишен човек доста се разграничават от потребностите на 18-годишен, по този начин и възрастта на кучето въздейства на неговите потребности от извършения. Като цяло, едно куче в разцвета на силите си се нуждае и толерира повече извършения, в сравнение с едно по-старо или напълно малко кученце.

Имайте поради, че и краткотрайните фактори като топлота и мокрота денем също могат да повлияят на количеството извършения, които вашето куче може да понесе.

Вашето куче е неповторим субект, тъкмо както сте и вие. Затова е значимо да създадете подобаваща стратегия за извършения особено за него. Вземете под внимание и положението на кучето, когато изготвяте програмата. Ако кучето ви е с наднормено тегло или не е във форма, значимо е да започнете постепенно и последователно да увеличите времето или количеството извършения.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР