Повечето котки, както е известно, мразят водата. Това е така,

...
Повечето котки, както е известно, мразят водата. Това е така,
Коментари Харесай

Защо котките се страхуват от вода?

Повечето котки, както е известно, ненавиждат водата. Това е по този начин, тъй като след намокряне те не се усещат добре. Освен това, в случай че не се изсушат добре от влагата, могат да се разболеят.

Защо котките се опасяват от водата?

Котките ненавиждат да са под пороен дъжд, както и хората. Мразят да са подгизнали до кости, да им студено, да кихат, тъй като кихането е присъщо и за котките. Неприятно им е да са под дъжда, още повече, че не могат да се защитят от него като нас, с облекла и чадър. Котките са чисти животни, а калният дъжд и кишата ги ужасяват. Да си признаем, не е прелестно да се чистиш, откакто си се изкалял.

Ако котката ви е мокрена за наказване, това е друга причина да ненавижда водата. Останал ѝ е неприятният спомен от наказването и свързва водата с него. Както хората ненавиждат неприятните прекарвания, по този начин и на котките им остават неприятни мемоари и контузии.

Причина котките да ненавиждат водата, има и в тяхната еволюция. Когато се е зародил типа и по-късно, през вековете, на котките не им се е налагало да се оправят с вода. Затова те странят от нея, заобикалят я.

Но пък котките обичат да си играят с дребни количества вода. Капещото кранче на чешмата ги притегля. Някои котки даже могат сами да си пускат чешмата, в случай че е с комфортни кранове. След това бутат струята вода с лапи и по този начин се забавляват. Ако някъде до вас има съдове с вода, котката ще изиска да натопи лапа в тях, тъй като е любопитна. А след това ще разплиска малко вода, както вършат децата.

 Къпане на котка

Къпането на котката

Котките имат доста по-малка нужда от кучетата да бъдат къпани. Те се почистват сами с език. Въпреки това е добре да ги къпете от 2 до 4 пъти в годината с котешки шампоан или специфичен сапун.

Ако ще се сблъсквате занапред с къпане на котка, мразеща водата, идващите препоръки са за вас.

Поставете котката във ваната или затапената мивка, в която ще я къпете. Погалете я и наложете върху козината ѝ мокри кърпи, колкото тя се навлажни. Това ще помогне, в случай че се борите със боязън от вода при котките. Ако котката е спокойна, с кана или душа, намокрете лапичките ѝ, след това гърба. Никога на използвайте гореща вода. Разредете шампоан за котки с хладка вода и нанесете върху козината на вашата котка.

След това изплакнете добре, няколко пъти, тъй че да не остане препарат за измиване по нейната четина. В противоположен случай кожата ѝ ще се изсуши и ще я сърби. Също както е при хората. След това увийте в хавлия котето и го оставете до печката или под одеялото, с цел да се стопли. Котките настиват от водата и прекомерното им мокрене може да им аргументи гръбначни и други котешки болести.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР