Повечето големи платформи разполагат с допълнителна система за защита на

...
Повечето големи платформи разполагат с допълнителна система за защита на
Коментари Харесай

Платформите за онлайн пазаруване със защита „право на купувача“ са по-сигурни

Повечето огромни платформи разполагат с спомагателна система за отбрана на потребителите за да ги подтикват да пазарят и от търговци, които са от непознати или по-рискови страни. Клиентът обаче би трябвало авансово да се поинтересува за съществуването на такива отбрани, защото става дума за процедура на обособените платформи, а не за тяхно законово обвързване. За това осведоми Игнат Арсенов, основен шеф „ Контрол на пазара “ в Комисията за отбрана на потребителите.

„ Защитата „ право на купувача “ подсигурява връщането на парите, в случай че стоката не бъде доставена или потребителят упражни правото си на отвод в случаите, в които това е допустимо “, сподели още Арсенов и добави, че съществуването на сходна алтернатива следва да е посочено в общите условия на търговеца.

В рамките на Европейския съюз имаме право да желаяме да върнем в 14-дневен период онлайн закупената стока, в случай че не ни харесва или е пристигнало нещо друго от поръчаното. Не е належащо да даваме каквото и да било пояснение на търговеца, само че разноските за куриера може да са за наша сметка. „ Затова потребителите би трябвало да четат деликатно и общите условия на търговеца – кой поема разхода по връщането на стоката при практикуване правото на отвод “, посочи Арсенов. Той предложи заявяването на желанието за отвод от покупката да става документално – по пощата или посредством имейл, с цел да има доказателство. След това потребителят разполага с 14 дни да изпрати стоката назад на търговеца, който пък на собствен ред по-късно има същия период да възвърне на клиента си заплатените за покупката суми.

Има случаи, в които стоката се оказва дефектна. Тогава потребителят има право на претенция по този начин, както при покупка от физически магазин, а търговецът е задължен да извърши ремонт в едномесечен период.

Игнат Арсенов изясни какъв е редът потребителите да потърсят правата си, когато възникне проблем с онлайн покупка. „ В случай че стоката е дефектна, поръчката не бъде доставена или се забави връщането на парите след упражнено право на отвод от страна на клиента, той би трябвало да се свърже първо с търговеца. Ако няма адрес, а единствено една форма за противоположна връзка, е доста евентуално да сме попаднали на подозрителен уебсайт. Тогава опциите за реакция са по-малко. Една от тях е през банката, която е издала съответната кредитна или дебитна карта, с която е платено, да се направи оборване на заплащането, като се твърди, че стоката не е доставена и да се желае връщане на парите “, уточни специалистът.

В случай че търговецът не дава отговор или отхвърля подпомагане, потребителите могат да се свържат с Комисията за отбрана на потребителите или с Европейския потребителски център, в случай че онлайн магазинът е основан в страна от Европейския съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР