Повечето големи и познати статуи у нас са изработени в

...
Повечето големи и познати статуи у нас са изработени в
Коментари Харесай

Бившият Комбинат за монументално изкуство тъне в разруха

Повечето огромни и познати скулптури у нас са направени в Комбината за монументално изкуство, който от години не работи.

Лъвовете пред Съдебната палата в столицата, Статуята на София, Гимнастичката пред Народния спектакъл – всички са направени в Комбината за монументално изкуство в Илиянци.

Днес той тъне в съсипия. Сред монументите в своеобразното гробище за монументи е този, направен във връзка " 1300 години България ".

„ Три фигури на бойци стоят тук от края на социализма, тогава са били поръчани, те всеки миг паднат може би”, изяснява Андрей Врабчев – скулптур.
Появиха се кандидат-купувачи за паметника на Бойко Борисов Авторът на монумента съобщи, че паметникът на премиера е повлиян от този на Ленин, който беше в София
През социализма комбинатът създава стотици паметници на година. Първият монумент направен в леярната е Паметникът на Съветската войска. Открит през 1954 година, за 10 годишнината на деветосептемврийския прелом.

През годините в комбината работят повече от 200 души. „ Кипеше страховит живот, тука се чуваше страховит звук от машините на каменоделците, нашите машини”, спомня си скултора Андрей Москов.

За цялото това произвеждане на пропагандни материали, символика е било нужно те да се създават и изпращат във всички градове на България, с цел да ознаменува някакви знаци на комунистическата власт, изяснява Антон Стайков – зам.-председател на Съюза на художниците.

След измененията, отпред на държавното дружество застава Александър Хайтов. През 2004 леярната банкрутира.

Според Алексанър Хайтов, разрухата е тотална. Комбинатът в този момент е благосъстоятелност на Съюза на художниците. Помещенията се отдават чартърен. А с парите се провеждат изложения на художници и създатели.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР