Повечето европейски младежи не намират нищо смущаващо в онлайн-занятия като

...
Коментари Харесай

Рисковото онлайн поведение е станало норма сред младите


Повечето европейски младежи не намират нищо смущаващо в онлайн-занятия като като хакване, шерване на интимни изображения без единодушие или работа като „ муле за пари “ (снимка: CC0 Public Domain)

Рискованото и незаконното онлайн държание съвсем сe e трансформирало в норма за цяло едно потомство младежи в Европа. Това сочи изследване, финансирано от Европейски Съюз. То откри, че всеки четвърти от 16- до 19-годишна възраст е „ тролил “ някого онлайн, а един на всеки трима е взел участие в цифрово пиратство.

Проучването е извършено измежду 8000 младежи на възраст сред 16 и 19 години от девет европейски страни, в това число Обединеното кралство. Оказва се, че един на всеки четирима е наблюдавал или тролнал някого онлайн. Един на всеки осем е взел участие в онлайн тормоз. Един на всеки 10 е взел участие в акция, основана на тирада на омразата или хакване. Един на всеки пет младежи е взел участие в секстинг. Един на всеки трима се е занимавал с цифрово пиратство. Установено е също, че четирима от всеки 10 са гледали порнография.

Рисковото и незаконното онлайн държание съвсем е нормализирано измежду едно потомство европейски младежи, разяснява Джулия Дейвидсън, съавтор на проучването и професор по криминология в Университета на Източен Лондон (UEL). „ Изследването демонстрира, че огромна част от младежите в Европейски Съюз вземат участие в някаква форма на киберпрестъпления дотам, че осъществяването на закононарушения на ниско равнище онлайн и поемането на риск онлайн съвсем се възприемат като естествени неща “, споделя тя.

Резултатите от проучването сочат повече присъединяване на момчетата, когато става дума за рисково или незаконно държание. Близо три четвърти от интервюираните момчета признават някаква форма на киберпрестъпност или вдишване на риск онлайн, спрямо 65% при девойките, сочи Дейвидсън, която управлява проучването със своя сътрудник проф. Мери Айкен.
още по темата
В изследването младежите са запитани за към 20 типа държание онлайн, в това число гледане на нецензурен материали, издание на порно за възмездие, основаване на самогенерирани полови изображения и издание на тирада на омразата. Според резултатите, малко под половината от участниците са били забъркани в активност, която може да се смята за незаконна в множеството юрисдикции – като хакване, шерване на интимни изображения без единодушие или работа като „ муле за пари “.

Половината от 16- до 19-годишните прекарват четири до седем часа дневно онлайн, демонстрира още изследването, извършено от изследователска организация. Почти четирима от всеки 10 прекарват повече от осем часа дневно в Мрежата, най-вече на телефони. Установено е, че водещите пет уеб-платформи са YouTube, Instagram, WhatsApp, TikTok и Snapchat.

Деветте страни в изследването са Англия, Франция, Испания, Италия, Германия, Холандия, Швеция, Норвегия и Румъния. Страната с най-голям дял на това, което изследването назовава „ кибердевиантност “ – композиция от престъпно и некриминално, само че рисково държание – е Испания със 75%. Следват я Румъния, Холандия и Германия с към 72%. Обединеното кралство е на дъното с 58%.

Проучването е подхванато в съдействие с Центъра за киберпрестъпления към Европол – орган на Европейски Съюз, който работи с правоохранителните организации в целия стопански блок и е финансиран от фонда Horizon на Европейски Съюз. Неговата цел е по-добро обучение за младежите и родителите по отношение на евентуално нездравословното и рисково държание онлайн.

Изводите от изследването идват в миг, в който от ден на ден страни се пробват да защитят хората, в частност децата, от многочислените рискове, пълзящи из интернет. През последните две години в Съединени американски щати бяха направени скандални разкрития за това по какъв начин интернет-платформите се построяват чрез механизми, създаващи онлайн-пристрастеност у децата, въпреки екипите да са наясно, че това е нездравословно за младежите.

В Азия някои страни се пробват да сложат юзда на процъфтяващия бизнес с онлайн-игри и залагания. Страните в Европа интензивно работят върху ограничения за сигурност за децата онлайн. Наскоро Европейски Съюз одобри Закон за цифровите услуги, който изисква огромните онлайн платформи да подхващат дейности против опасности като кибернасилие против дами и онлайн рискове за деца.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР