Повечето диети действат на принципа по-малко храна, повече движение. Но

...
Повечето диети действат на принципа по-малко храна, повече движение. Но
Коментари Харесай

Как да отслабнем с тези 10 изпитани съвета

Повечето диети работят на правилото по-малко храна, повече придвижване. Но тъй като никой не обича да си брои залците, тези диети нормално се провалят с гръм и тропот. За благополучие, допустимо е да отслабнем даже с незначителни промени в дневния си режим, като освен това запазим удоволствието си от живота. Звучи необикновено, нали? Уверете се сами, като приложите тези 10 съвета от диетолози и експерти.

1. Стоп на нездравословните привички.

Обичате ли да ядете пред тв приемника или компютъра, да говорите по телефона по време на обяд или вечеря, а за какво не по едно и също време с това да преглеждате и вестникарските заглавия, да се разхождате, да стоите прави или да се изтягате на дивана? Хората с такива хранителни навици  не трябва да се учудват, че рано или късно си навличат проблеми с тежестта.

Съвет: Винаги сядайте на масата за хранене, когато закусвате, обядвате или вечеряте.

2. Смехът стопява килограми.

Пригответе се да чуете най-приятния съвет за намаляване : Смейте се повече и по-възможност всеки ден. Дали като се забавлявате с другари, или до момента в който гледате някоя хубава комедия – основното е смехът да не е неестествен, а да идва от сърце. Със смях се изгарят 50 калории за 10 минути.

3. Мислете си за последното ястие.

Хората с наднормено тегло имат навика да си мислят за похапване. А когато се мъчат да отслабнат, въображението им рисува най-пищни трапези. Ефикасен способ да притъпите апетита си е да си визиите в елементи последното ястие, което сте консумирали.

4. Гощавайте се с чай.

Чаят е чудесно средство за намаляване и прогонване на напрежението. Особено подобаващ за задачата е чаят мате. Освен голям брой минерални субстанции и витамини той съдържа кофеин и сапонини , които подтикват метаболизма и подкрепят изгарянето на калории. В Латинска Америка, родината на матето, употребяват и друга ловкост: дъвчат горчивите листа на дървото йерба мате, с цел да притъпят възприятието на апетит.

5. Избягвайте напрежението.

Нали сте чували, че от стрес се пълнее? Е, истина е. Виновен е хормонът кортизол , който при стрес се отделя в огромни количества в тялото. Кортизолът пречи на разграждането на мазнините и благоприятства натрупването на коремни тлъстини. С две думи – колкото по-малко кортизол, толкоз по-изваяно тяло.

Съвет: Не се тревожете за дреболии, не бързайте ненужно и си създавайте дребни оазиси на спокойствието.

6. Благоуханен палач на вкус.

Пристъпите на вълчи апетит са най-злият зложелател на всяка диета. Добра вест за феновете на шоколада: ванилията потиска желанието за сладко . Уханието на пръчка същинска ванилия за момент пресича офанзивата на алчност. Това се дължи на научния факт, че центърът за насищане в мозъка е директно обвързван с обонятелните нерви. Има и други миризми, които обуздават апетита. Например етеричното розово масло убива глада за шоколад. Уханието на ментата и евкалипта също защищават от провинения по време на диета.

7. Дъвчете дъвка.

Още един съвет за спешна помощ, когато усетите припадък на вълчи апетит: дъвчете дъвка без захар. Дъвченето надеждно отвлича вниманието от острото възприятие за апетит. Според най-новите изследвания дъвченето на дъвка оказва помощ да се одобряват и по-малко калории дневно, защото човек протяга ръка по-рядко към мазни лакомства сред обособените хранения. 

8. Сменете посудата.

Откога не сте си купували нови чинии? Може би в този момент е моментът да внесете малко цвят в кухнята си. Цветните чинии основават чувството, че храната има по-интензивен усет и засища по-бързо. Още една хитринка: използвайте дребни чинийки и купички , които освен са симпатични на тип, само че е потвърдено, че хората употребяват с до 30 на 100 по-малко, когато се хранят от дребна паница.  Заслужава си да опитате!

9. Никога не отивайте в супермаркета гладни.

Пазаруването на празен корем може да докара до злополука. Тогава ще се изкушите да си купите куп нездравословни лакомства, да вземем за пример чипс, от който в действителност нямате потребност. Ето за какво безусловно хапнете нещо дребно, преди да се юрнете на покупки.

И още нещо – същото важи и за сядането в ресторант . Никога не си поръчвайте на празен корем, бъдете умерено гладни, тъй като количеството храна никога няма да отговори на опциите на стомаха ви. В този случай ще се случат две неща – или ще оставите храна, която сте платили, или ще се насилите да се натъпчете с всичко, тъй като сте го платили. И двата разновидността са мощно непрепоръчителни.

10. Бройте хапките вместо калориите.

Забравете броенето на калории и вместо това бройте какъв брой пъти на ден поднасяте към устата си съответната хапка или глътка (без вода). Според едно проучване хора, които броят хапките си, смъкват по два кг на месец. Представете си какво депресиращо занятие! Изследователите изясняват това с обстоятелството, че по този метод хората с наднормено тегло осъзнават какви количества храна гълтам и си поставят спирачки! Още не е потвърдено обаче, дали този способ има дългогодишен резултат. В последна сметка всичко се свежда до тласъка и желанието ни да се поддържаме във форма, без да си постановяваме крайни ограничавания и да се изтезаваме от апетит. Опитайте и вие.

Ако сте пробвали и други способи, които са дали резултат, чувствайте се свободни да ги споделите с нас.

Автор: Цветелина Велчева по материали от EatSmarter

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР