Повечето бременности се водят рутинни и при тях не се

...
Повечето бременности се водят рутинни и при тях не се
Коментари Харесай

10 фактора, които правят бременността рискова

Повечето бременности се водят рутинни и при тях не се постанова по-специализирано наблюдаване с изключение на общоприетото, открито от здравната ни система. Но в някои случаи обаче съществуват фактори, които вършат една бременност високорискова.

При такива условия е неотложно да се подхващат ограничения, целящи понижаване риска от затруднения както за бебето, по този начин и за майката.

Кои са факторите, които могат да покачат риска по време на бременност?

Начин на живот

Всички потвърдено нездравословни практики в всекидневието могат да окажат отрицателно въздействие върху развиващия се плод. Това са пиянство на алкохол, тютюнопушене, корист с кофеин, недоспиване, стрес.

Възраст на майката

С придвижване на възрастта се счита, че рискът от проблеми в развиването на плода, вродени недостатъци или проблеми, свързани с развиването на бебето след раждане се усилва. Съществуват и нараснали опасности от здравословни затруднения и в майчиния организъм, изключително във възрастта над 40 години.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е рисков фактор през бременността, изключително в случай че не се следи и не се управлява. Високите стойности на кръвното налягане могат да окажат въздействие върху плода, да провокират раждане с маломерно тегло, прибързано раждане, увреждане на разнообразни органи.

Диабет

Неконтролираните равнища на кръвната захар също са рискови за бебето и майката. При диагноза диабет се постанова особено наблюдаване на майката и плода, защото това заболяване прави бременността рискова. Твърде огромното количество глюкоза в кръвта може да провокира нарушавания в развиването на плода.

Бъбречни болести

Жените с бъбречни болести могат да имат изцяло здравословна бременност, стига тя да бъде уместно проследена от експерт. При проблеми с бъбреците е допустимо да се наруши филтрацията на кръвта и извеждането на токсините от тялото, което покачва риска за здравето на бебето и майката.

Синдром на поликистозните яйчници

Жените с този синдром изпитват усложнения със зачеването поради нарушавания механизъм на овулация. По време на бременността обаче е допустимо да се появи високо кръвно налягане, гестационен диабет или риск от прибързано раждане поради хормоналния дисбаланс, присъщ за синдрома на поликистозните яйчници.

Автоимунни болести

Жените, диагностицирани с лупус или множествена склероза имат високорискова бременност поради вероятни проблеми по време на бременността или раждането. Жените с лупус имат по-висок риск от прибързано раждане, раждане на мъртъв плод или на бебе с ниско тегло.

Лупусът може да засегне бъбреците, сърцето и мозъка, поради което е от животоспасяващо значение заболяването да бъде следена.

За страдание обаче някои лекарства не са целесъобразни за банкет по време на бременност, поради което такива дами би трябвало да преценяват прецизно и постоянно лекуването си със експерт.

Затлъстяване

Както незадоволителното наддаване на тегло по време на бременност, по този начин и свръхтеглото е проблем. Затлъстяването на майката прави бременността рискова. Възможни са проблеми в развиването на бебето, гестационен диабет, сърдечносъдови проблеми на плода и други аномалии.

Предишно прибързано раждане

Майките, които са родили прибързано при предишна бременност са с по-висок риск и по време на идната. Налага се особено наблюдаване, защото е допустимо това да се повтори или да се появят други проблеми. В някои случаи се постановат инжекции с прогестерон за задържане на плода.

Многоплодна бременност

Ако майката носи близнаци, тризнаци или повече, бременността автоматизирано се счита за по-високорискова от нормално. Многоплодните бременности имат с до 50% по-висок риск от прибързано раждане.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР