Повечето банки използват средствата от депозитите на клиентите си за

...
Повечето банки използват средствата от депозитите на клиентите си за
Коментари Харесай

Тъмната истина за депозитите и CO2, която банките няма да ви кажат

Повечето банки употребяват средствата от депозитите на клиентите си за финансиране на нови предприятия и планове, а в последно време все по-голяма част от парите отиват за изкопаеми горива.

JP Morgan Chase да вземем за пример е вложила към 434 милиарда $ в планове за изкопаеми горива през последните шест години, отбелязва FastCompany.

Нов отчет на организациите с нестопанска цел Project Drawdown и Topo Finance пресмята, че за всеки 1000 $ депозити в Съединени американски щати, въглеродният отпечатък е към 0,24 метрични тона всяка година, или почти колкото излъчванията от самолетен полет от Ню Йорк до Сиатъл.

 В четирите най-големи банки - Chase, Bank of America, Citigroup и Wells Fargo, въглеродният отпечатък е по-висок - 0,29 метрични тона CO2.

Преминаването към банка, която в отчета се назовава " виновна към климата " или такава, която не кредитира планове за изкопаеми горива, може да има повече изгоди за климата, в сравнение с прекосяването към напълно веганска диета.

Това не значи, че не би трябвало да ядете по-малко месо, само че е значимо какво вършиме с парите си, добавя FastCompany.

" Искахме да разгледаме другите благоприятни условия за влияние, които имаме, с цел да внедрим решения за климата в света и да преминем от промишленостите на предишното към промишлености на бъдещето ", споделя Джейми Александър, шеф на Drawdown Labs, стратегия на Project Drawdown, която се концентрира върху увеличението на дейностите за климата в частния бранш.

" А парите са огромна част от това. "

Ако желаете да измененията климатичните тактики на банките като консуматори, ето няколко стъпки, които да предприемете.

Изчислете вашите " финансирани " излъчвания

Банките не споделят по транспарантен метод детайлностите за своите излъчвания.

Докладът предлага да се употребява грубата оценка от 0,24 метрични тона CO2 за всеки 1000 $ депозит в банка в Съединени американски щати. Между 20% и 30% от парите ви евентуално се употребяват в планове за изкопаеми горива или в други въглеродно интензивни браншове като минното дело.

Задълбочено изследване

Запознайте се с политиките на вашата банка във връзка с климата.

Поемат ли ангажимент да спрат финансирането на изкопаеми горива? Имат ли ангажимент за реализиране на нулева чиста стойност, който включва излъчванията от финансирането?

Имат ли проект за реализиране на тази цел, в това число краткосрочни цели?

Поемали ли са ангажимент за разпределяне на съответна сума за финансиране на решения в региона на климата?

Намерете по-добра банка

Съществуват положителни други възможности, въпреки че в случай че желаете да отидете в локален клон, а не да банкирате онлайн, на някои места това може да е по-трудно.

Когато сменяте банката, Александър предлага да кажете на новата, че нейната политика във връзка с климата е била решаващият фактор.

И работодателите са фактор

Мястото, където фирмите съхраняват парите си, също има значение.

Доклад от предходната година откри, че за някои огромни корпорации въглеродният отпечатък от техните вложения и парични средства в банките може да бъде най-големият им източник на излъчвания.

За PayPal да вземем за пример въглеродният отпечатък от банковото им дело през 2021 година е 55 пъти по-голям от всички други излъчвания, взети дружно.

Финансовата система може да наподобява нереална и тромава, като нещо, на което човек не може да повлияе. Но в случай че задоволително огромна група от клиенти даде ясно да се разбере за какво напуща, банките ще го виждат.

" Надявам се този отчет да помогне на хората да почувстват, че могат да се намесят в тези системи ", споделя Александър. " Не е нужно да бъдем пасивни наблюдаващи на това, което се прави с нашите мъчно извоювани пари ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР