Повечето азиатски централни банки трябва да затегнат допълнително паричната политика,

...
Повечето азиатски централни банки трябва да затегнат допълнително паричната политика,
Коментари Харесай

МВФ призова азиатските централни банки да затегнат допълнително паричната си политика

Повечето азиатски централни банки би трябвало да затегнат в допълнение паричната политика, защото растящите цени на суровините и обезценяването на техните валути, провокирано от постоянните покачвания на лихвените проценти в Съединени американски щати, тласкат инфлацията над техните цели, съобщи Международният валутен фонд, представен от Ройтерс.

Китай и Япония са изключение, където икономическото възобновяване е по-слабо от предстоящото, а инфлацията не се е повишила толкоз внезапно, колкото другаде, сподели Кришна Шринивасан, шеф на отдела на МВФ за Азиатско-тихоокеанския район.

Много азиатски валути се обезцениха „ много внезапно “, защото паричното стягане на Съединени американски щати докара до разширение на разликата в лихвените проценти, което води до увеличение на разноските за импорт в азиатските страни, сподели той.

„ Въпреки че съгласно нашия базов сюжети инфлацията ще доближи своя връх до края на годината, огромни обезценки на обменния курс могат да доведат до по-висока инфлация и по-голяма нейна резистентност, изключително в случай че световните лихвени проценти се покачат по-силно и изискват по-бързо стягане на паричната политика в Азия “, сподели Шринивасан на конференция по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Голямото обезценяване на валутата и възходящите лихвени проценти също могат да провокират финансов стрес в азиатските страни с висок дълг, добави той.

„ Азия в този момент е най-големият дебитор в света, като се изключи че е и най-големият спестител, а няколко страни са изложени на висок риск от дългови усложнения “, сподели Шринивасан

По-голямата част от повишаването на дълга на Азия е съсредоточено в Китай, само че се следи и в други стопански системи, сподели Санджая Пант, заместник-директор на отдела на МВФ за Азиатско-тихоокеанския район в изявление за Ройтерс в четвъртък.

„ Никоя форма на пазарен стрес не може да бъде изключена. Но релативно мощната позиция на доста стопански системи ни дава комфорт “, сподели той, акцентирайки върху техните ниски равнища на външен дълг, по-високи запаси и устойчиви финансови системи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР