Повечето астрономи са съгласни с твърдението, че в нашата Слънчева

...
Повечето астрономи са съгласни с твърдението, че в нашата Слънчева
Коментари Харесай

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Повечето астрономи са съгласни с изказванието, че в нашата Слънчева система има единствено четири сходни на Земята скалисти планети, които се намират покрай Слънцето. Но нови проучвания демонстрират, че още пет може да се крият във външните граници на Слънчевата система.
Свободно плаващите планети (FFP) са обекти с размер на планета, които не обикалят към звезда. FFP са наричани още планети-измамници. Те се образуват или от скупчвания газ, несвързани с никоя звезда, или пораждат към звезди, само че биват изхвърлени от техните орбити. Космическият телескоп на „ Джеймс Уеб “ (JWST) е разпознал стотици лъжливи планети в Млечния път и отвън него, в това число валсиращи двойки планети с размера на Юпитер в корема на съзвездието Орион. Симулациите демонстрират, че множеството FFP евентуално са огромни колкото Марс.
Понякога звездите, наоколо до FFP, притеглят с гравитацията си самотните скитници и ги трансформират в част от планетна система. В ново изследване, оповестено на 18 декември 2023 година в Astrophysical Journal Letters, учени издигат хипотезата, че нашето Слънце, когато е било още млада звезда, може да е привлякло във формиращата се система към него и скалисти FFP.
Авторът на проучването Амир Сирадж, докторант по астрофизика в Принстънския университет и шеф на университетската стратегия за проучване на междузвездни обекти, употребява няколко авансово създадени модела или набори от уравнения, построени въз основа на наблюдения на FFP. Сирадж приема изискването, че младото ни Слънце има късмет 1 към 50 да улови планета-измамник. Изследователят провел 100 милиона симулации, променяйки фактори като формата на орбитата, с цел да дефинира какъв брой скалисти светове може да е уловила нашата звезда, написа той в имейл до Live Science.
Анализ на данните сочи, че две планети с маса, сходна на Марс - или три до пет с маса, сходна на тази на Меркурий - могат да живеят на почти 1400 астрономически единици (AU) от Слънцето. (Една астрономическа единица е дистанцията сред Земята и Слънцето.) Това би сложило уловените планети-измамници в облака на Оорт – предполагаем, великански балон от милиарди ледени обекти с размер на планина, фигуративно изглеждащи като пашкули в Слънчевата система. 
Тези планети нямат общо с Планетата X – към момента неоткрит предполагаем свят, сходен на Нептун, за който се допуска, че обикаля към 43 AU от Слънцето. Новата догадка е теорeтична, а тази за съществуването на Планетата X е построена върху наблюдения на странните траектории на обекти в пояса на Кайпер – район с форма на поничка от ледени тела, който се простира от Нептун до облака на Оорт.
Въпреки че привлечените от Слънцето към момента неоткрити планети биха приличали на Земята повече от от Планетата X, тяхната склонност за обитаемост и живот остава спекулативна.
Ако учените в бъдеще въпреки всичко решат да търсят тези хипотетични евентуално обитаеми светове, идентифицирането им ще бъде по-сложно от това на Планета Х, защото те са доста по-малки и по-отдалечени. Сирадж има вяра, че изграждащата се обсерватория Vera C Rubin в Чили, чийто старт е плануван за 2025 година, може да разпознава някогашен FFP, намиращ се на по-близо от 700 AU – само че единствено, означи той, в случай че „ обектът е в южното небе и е задоволително покрай нас, с задоволително високо албедо ” или дарба да отразява светлината, която го осветява.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР