Повече за книгата прочетете тук ► Изоставеният меден рудник На

...
Повече за книгата прочетете тук ► Изоставеният меден рудник На
Коментари Харесай

Откъс от „Вирус. В търсене на произхода на Covid-19” от Мат Ридли

Повече за книгата прочетете тук ►

Изоставеният меден рудник

На шест часа път с кола южно от Кунмин, близо до гра­ницата с Лаос, се намира окръг Модзян. Той е със статут на самостоятелен окръг, в символ на самопризнание от управляващите в Пекин, че неговите коренни поданици, народът хани, съставляват обо­собена етническа група. Районът е хълмист, обраснал с гори и едва обитаем. По някои от хълмовете има терасовидни об­работваеми площи, до които се стига по черни пътища. Те се употребяват за развъждане на банани, каучук, тютюн и чай, само че множеството скатове са покрити с гъста естествена зеленина. Най-големият град в региона, Пуер, от дълго време се слави със своите чаени плантации и с тъмния, ферментирал чай, създаван в тях. Източно от Пуер, на двадесетина километра от град Тон­гуан, от рядко залесения ляв бряг на река Бабиан се отделя по­ток на име Бънпин, чието русло води нагоре към хълмовете. На един било от южната страна на потока, измежду горички от портокалови дървета, е кацнало дребното селце Данаошан. Не­далеч отсам се намира изоставеният меден рудник, където са работили шестимата миньори.

Местоположението му в никакъв случай не е публично доказано, само че усърдното ровене в китайски бази данни на група прилежни откриватели разкрива докторска дисертация от 2016 година, този път от лабораторията на заместник-директора на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Пекин доктор Джордж Гао, посочваща точните координати: N 23°10‘36‘ E 101°21‘28‘. След като разкритията за миньорите от Модзян и тяхната по­тенциална връзка със SARS-CoV-2 се популяризират в Twitter през втората половина на 2020 и началото на 2021 година, все пове­че публицисти си слагат за цел да посетят мината, като всеки от тях се сблъсква с спонтанни спънки, публични оправ­дания и отвращение за подпомагане от страна на локалните хора.

През октомври 2020 година Джон Съдуърт от BBC и негови сътрудници се пробват да доближат мината в Кунмин благодарение на GPS координатите от дисертацията1. Според Съдуърт те са „ следвани непрекъснато в продължение на часове от пет-шест коли без опознавателни знаци “. С приближаването им пътят става все по-непроходим и най-после се постанова да продължат пешком. След дълъг преход през неравния терен се озовават в село Данаошан, само че знаят, че са следени. Един мъж, който срещат на улицата, отхвърля да приказва с тях. Докато намерят региона, посочен в координатите, се смрачава и би трябвало да се върнат назад, отлагайки визитата за идващия ден.

За жал, първият опит е сложил управляващите нащрек и те са „ повече от готови “ за повторната им поява. Съдуърт и екипът му пробват да минат по различен маршрут с автомобила си, само че се натъкват на огромен червен самосвал, препречил пътя. Успяват да надхитрят идващите ги цивилни служители на реда, като минават около него „ на магия “, на броени милиметри разсто­яние, само че по-нататък ги чака ново затруднение. Тръгват пешком, само че са „ пресрещнати от група гневни мъже в джип, очевидно полу­чаващи нареждания от нагоре “. И други видове се навъртат в близост и Съдуърт е предизвестен, че в случай че не си тръгне, „ нещата скоро ще загрубеят “. Екипът на BBC отстъпва и поема по раз­личен маршрут, само че бива блокиран още веднъж и още веднъж. Един човек им споделя, че работата му е да ги държи на разстояние и че няма да съумеят да влязат още веднъж в село Данаошан. Съдуърт се от­казва от рудника, само че се пробва да посети близката пещера на име Шиту в регион Цзинин. Тя е населявана от прилепи и в нея учените са разкрили вируси, мощно наподобяващи SARS вируса от 2003 година Пресреща ги различен камион, блокирал пътя. Мъже с военни униформи ги държат на полето повече от час, преди да им наредят да си тръгнат. През май 2021 година, когато към този момент се е преместил в Тайван, Съдуърт разяснява: „ Схващате концепцията.Трудно е да се опише какъв брой огромни и координирани бяха уси­лията – държавна сигурност, цивилни служители на реда, униформени служители на реда, служебни лица и локални поданици. Опитахме ли да за­говорим някого, той мигновено ни обръщаше тил “.

Ясно е, че задачата на въпросните координирани старания е да осуетят опитите на публицистите да проследят стъпките на вирусолозите, а Джон Съдуърт е единствено един от множество­то разочаровани2. Екип на предаването Today на NBC е спрян под предлог, че на пътя има стадо диви слонове3. През 2021 година френски публицисти под прикритие съумяват да се приближат до мястото и беседват с човек от Данаошан4. Попитан дали има мина наоколо, той дава отговор: „ Да, мината Бънпин е скрита там… Правителството я затвори. Поставиха камери за наблю­дение на всички места “. През май 2021 година Wall Street Journal съобща­ва, че негов кореспондент е съумял да доближи мината с планински велосипед и е видял, че входът ѝ е обраснал с растителност5. Той е арестуван от китайската полиция за пет часа и е заставен да изтрие фотографията на мината от мобилния си телефон.

Китайските управляващи демонстрират доста старание и сила, с цел да държат хората настрана от мината в Модзян, само че съгласно собстве­ните им изказвания не демонстрират необикновен интерес сами да про­веждат спомагателни следствия там. Изводът е, че или са ги провели, само че са запазили резултатите в загадка, или са решили да не дълбаят повече. И двете благоприятни условия са притеснителни.

Остава да се обърнем към сателитните фотоси. Днес място­то е покрито с гъста зеленина, само че изображения от април 2012 година, когато миньорите се разболяват, демонстрират работещ черен път, водещ до няколко здания на билото на хълма, както и до­бре утъпкана пътека по-надолу по ската до нещо, което може да е вход към водоравен тунел или изложба. Според про­учване на сходни обекти на Брайън Рийд, американски инже­нер, добре осведомен с провинциалните региони на Китай, вклю­чително с Юнан, постройките наподобяват като U-образна сглобяема структура с резервоари за предпазване в профил, типична за лагер за изследване на потребни изкопаеми. Две книги, открити от Рийд7, разкриват, че добивът на мед в началото е едно от локалните инициативи за индустриализация, насърчавани от Мао Дзъдун по време на „ Големия скок напред “ през 50-те години на предишния век: „ През 1958 година Сун Джунсю, заместник-секре­тар на окръжния партиен комитет, провежда близо 10 000 души за създаване на медната мина Бънпин “. Но към 1960 година заради неприятни резултати мината е изоставена. Тя, наподобява, има няколко забоя, единият от които се назовава „ Пещерата на прилепите “. Оттам се добиват 60 тона руда с 6% наличие на мед, само че не се продават „ заради неуместен превоз “. Други документи сочат, че през 1978 година е изработен опит за възстано­вяване на активността. После, през 2011 година, по отношение на високите цени на медта, на някого му хрумва да отвори мината още веднъж.
 Магията на естетиката в най-изисканите свещи, които ще видите в Instagram Edna предлага Магията на естетиката в най-изисканите свещи, които ще видите в Instagram
В началото на април 2012 година дребна група мъже стартира да разчиства торта от прилепи. Мината гъмжи от тези животни, някои от които занапред се разсънват от зимен сън, въпреки че в субтропичния климат доста остават дейни и през цялата година. Прилепите са разнообразни, само че доминират дребните, стадни, хранещи се с инсекти типове, известни като подково­носови. Работата се прави измежду горещина, прахуляк и нечистотия и е обвързвана с поемане на прахта и нездравословните изпарения от огром­ното количество прилепи и техните изпражнения.

Не е ясно за какво мъжете разгребват с лопати торта от при­лепи. Според докторската дисертация от 2016 година преди този случай „ доста хора постоянно влизат и излизат от мината, без да е зародило заболяване “, което допуска, че там се прави постоянна активност. Вероятно са наети да разчистят галериите за следващ рандеман на мед, да съберат гуаното за продажба като органически тор или и двете. Търговията с богатото на азот и фосфор гуано от прилепи е доходоносна в някои елементи на света, а дребни количества се употребяват и в обичайна ки­тайска медицина. То се събира от пещери главно в Мексико, Куба, Ямайка, Мадагаскар, Индонезия и Тайланд. Изследване в тайландска пещера, осъществено през 2006 и 2007 година (но пуб-ликувано чак пред 2013 г.), открива генетичен материал от ко­ронавируси в дребен % от пробите на гуано от прилепи и предизвестява, че копачите му би трябвало да вземат защитни ограничения против излагането на рискови болести.

Не знаем какъв брой мъже работят в мината в Модзян през април и май, само че шестима са признати в болница – не болничното заведение в град Пуер, намираща се на по-малко от два часа път с кола, нито в тази в Юси, на четири часа път, а чак в Кунмин, столицата на провинция Юнан, ситуирана на шест часа в северна посока. Те са ориентирани от локалните лечебни заведения към болничното заведение на Медицинския университет в Кунмин.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР