Повече средства за обучения в дигитални умения ще иска социалното

...
Повече средства за обучения в дигитални умения ще иска социалното
Коментари Харесай

Информационно събитие на ОП Развитие на човешките ресурси

Повече средства за образования в цифрови умения ще желае общественото министерство от Европейската комисия за идващия програмен интервал. Надеждата е да бъдат контрактувани най-малко 500 милиона лв. за такива образования. Това съобщи заместник-министърът Зорница Русинова по време на годишното осведомително събитие на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", което се организира по време на софтуерното ревю WEBIT. По думите й цифровите умения към този момент са безспорна нужда. За образованията на министерството споделя Виктория Бояджиева.

Росица Димитрова е мъдрец по обучение, само че през годините е работила като преподавател и психолог. Остава без работа, а от бюрото по труда я включват в курс по текстообработка.
Росица Димитрова, учащ се: Аз споделих, че доста обичам да изучавам попринцип. Предложиха и този аз се съгласих незабавно. Необходимост е, не е пожелателно. Курсът завършва след 2 дни, когато ще има доста сложен изпит.
" Защо цифрови умения? " Този въпрос е надписът на тазгодишното осведомително събитие на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", която е финансирала образованието на Росица. А отговорът е повече от явен.
Зорница Русинова, зам.-министър на труда и обществената политика: Почти няма специалност без цифрови умения и дори всекидневие - сметките да си плащаме.
Какво ще бъде бъдещето до известна степен може да се съди по софтуерните достижения, показани на огромното ревю WEBIT. За да издигнат завесата, общественото министерство даде опция на към 1 400 младежи от цялата страната да посетят събитието. Целта - да се вдъхновят и да станат част от софтуерния напредък на света.
Зорница Русинова, зам.-министър на труда и обществената политика: Да ги запалителен да бъдат дейна IT промишленост в България.
На такива ревютата младежите могат да схванат какво се чака от тях, споделя още заместник-министърът. Какво би трябвало да вършат, с цел да бъдат сполучливи във времена, в които живеем. Защото упоритостта сама по себе си не е задоволителна.
Зорница Русинова, зам.-министър на труда и обществената политика: Затова планираме огромни образования - глада за фрагменти в IT сферата.
Ето за какво Оперативна стратегия " Управление на човешките запаси " ще се бори за по-солидно финансиране на образования. В тях са включени повече от 51 хиляди души, измежду които 19 хиляди младежи. До момента са вложени 790 милиона лв. за към този момент получилите документ.

Обученията помогнали и на Петър Лазаров. Той е на 24 години и е още студент в Техническия университет. Записал се е в бюрото по труда, тъй като търси кариерни благоприятни условия. Там му предложили курс за цифрови умения. Петър не се поколебал.

Петър Лазаров, учащ се: Курсът записах преди няколко седмици и още продължава. Той е по-скоро за... желая личен бизнес.
Петър е наясно, че специалностите се трансформират извънредно бързо и тази луда конкуренция няма да спре, а ще се форсира. Но най-важното е младежите да се впускат в нея с убеденост, твърди основателят на софтуерните конференции WEBIT.
Пламен Русев, основател на софтуерните конференции WEBIT: Увереност - бъдещето принадлежи на тези, които не се опасяват от него, тъй като в последна сметка животът е търсене на аномалии. в случай че намериш нещо го няма, в случай че виждаш бизнес в него - хващаш го и го правиш. Бъдещето се случва еднообразно бързо за всички нас, разлика преди и в този момент е, че вие би трябвало да учите всеки ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР