Повече превантивна дейност трябва да има при самия подбор на

...
Повече превантивна дейност трябва да има при самия подбор на
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Няма концепция за развитието на сектор „Сигурност“

Повече превантивна активност би трябвало да има при самия асортимент на фрагментите, кандидатстващи за длъжности в Министерство на вътрешните работи и проучванията за алкохол и опиати да бъдат заложени още в този стадий. Това сподели някогашният вътрешен министър и ръководител на Републиканци за България Цветан Цветанов в „ България заран “ по BG on AiR, в коментар по тематиката за какво Министерство на вътрешните работи стартира инспекции за алкохол и опиати по време на работния развой. Държавата би трябвало да отдели нужните средства, с цел да бъдат тествани чиновниците и да е умерено обществото, че има съответни ограничения за самоконтрол в системата, добави Цветанов.

„ Авторитетът на Министерство на вътрешните работи е под санитарния най-малко, по отношение на тези случаи, оповестени пред обществото “, съобщи някогашният вътрешен министър.

По думите му трябват съответни ограничения, от които обществото да е умерено, че служителите на реда са проверяващите и тези, които опазват реда. Политиците обаче би трябвало да имат визия за системата. „ През последните години няма никаква идея по какъв начин да се развива Министерство на вътрешните работи. Никой, даже и по време на преди малко завършилата предизборна акция не сподели каква е концепцията за бранш „ Сигурност “, означи Цветанов. 

„ В Министерство на вътрешните работи назначенията на равнище управление към този момент стават политически, което е неуместно за една деполитизирана система. Много е значимо системата да бъде изчистена и да бъде фактически деполитизирана “, безапелационен бе Цветанов. Той даде образец с времето, в което бе министър на вътрешните работи и когато 85% от шефовете на районните дирекции на Министерство на вътрешните работи бяха минали през образования в интернационалните правоохранителни академии, бяха хора с опит и положително взаимоотношение между тях. „ През цялото време тогава имаше инспекции от „ Вътрешна сигурност “. За мен е значимо също и, че направихме промени в Наказателно-процесуален кодекс за разширение проверяващите функционалности на служителите на реда, направихме образования, дружно с прокуратурата по места и отворихме системата, с цел да може обществото да знае, че си вършим работа “. 

Цветанов акцентира, че днешните проблеми в бранша няма да се решат, до момента в който не спре враждата сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата. 

Цветан Цветанов подчертава и върху актуалните тежки проблеми в пътната сигурност, които даде като образец за неприятно ръководство през последните години от страна на висшето професионално и политическо управление в Министерство на вътрешните работи. „ Трябва да въведем интелигентни системи, както направиха всички европейски страни “. Той напомни, че точно с такава цел, през 2012 бяха направени законови промени и се сътвори Фонд за пътна сигурност. „ Само ще дам за образец, че от 2017 до 2020 година, за 4 години, има събрани 193 млн. лева от санкциите, които са плащали нарушителите. Годишно обаче са употребявани не повече от 4-5 млн. лева от тях. А тук е моментът, в който можем да оборудваме системата на Министерство на вътрешните работи и пътната инфраструктура “.

Миграционният напън към страната е различен огромен проблем пред Министерство на вътрешните работи, защото доста полицейски чиновници се командироват от вътрешността на страната към граничните пунктове, с което се оголват тези места, а полицейската работа остава затлачена. „ Точно по тази причина би трябвало да има визия и консенсус “, повтори Цветанов.
Според него е голям и казусът с използването на опиати измежду младежите. Той напомни предлагането от 2016 година, което целеше предварителна защита на явлението – да се вкарат проби за опиати в учебните заведения за огромните възпитаници, а резултатите да бъдат предоставяни единствено и само на родители или настойници на съответното дете. „ Родителите би трябвало да знаят какво се случва с техните деца, а не да схващат, когато към този момент е доста късно. За страдание опиатите са към този момент част от всекидневието на младежите в България “, сподели Цветанов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР