Повече пари за наука и иновациии трябва да бъдат осигурени

...
Повече пари за наука и иновациии трябва да бъдат осигурени
Коментари Харесай

Еврокомисар настоява за повече пари за наука в следващата многогодишна рамка

Повече пари за просвета и иновациии би трябвало да бъдат обезпечени в идната многогодишна финансова рамка, съобщи отрасловият еврокомисар Карлуш Моедаш. Последната дума за увеличението на парите ще имат обособените страни, сподели той в отговор на журналистически въпрос.

" Мисля, че всички сме съгласни, че Европа има потребност от повече пари за просвета. Разбира се, ще зависи от министрите да се съгласят, само че считам, че несъмнено Европа има потребност от повече пари за просвета и познание. Разбира се, ще зависи от министрите да се съгласят, само че считам, че несъмнено Европа има потребност от повече пари за просвета и познание ".

Най-сериозният проблем пред развиването на науката е трансформирането на знанията в добавена стойност, акцентира Моедаш:

" Големят проблем е, че можем да трансформираме евро в познание, само че не сме толкоз положителни в това да трансформираме познание в евро. Това значи, че сме доста положителни и във фундаменталната просвета, само че не толкоз положителни в трансформирането на това познание в артикули. "

От своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев добави, че науката от значимите сфери, с цел да се позволи казусът с неналичието на задоволително квалифицирана работна ръка:

Предизвикателство пред всички браншове и всички публични системи ще бъде дефицитът на фрагменти през идващите десетилетия и по тази причина е значим този диалог да се организира във всички браншове, включително в бранша " Научни проучвания ".

Въпреки, че похвали българските учени, оказа, че еврокомисар Моедаш не е имал опция да се срещне с тях, добави Вълчев:
Силно се надявам, че ще има опция отсега нататък да се срещне. Ние предвиждаме редица конгреси в границите на председателството, на част от които той ще участва.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР