Повече от век след съдбовното плаване експертите продължават да откриват

...
Повече от век след съдбовното плаване експертите продължават да откриват
Коментари Харесай

Нови свидетелства показват, че на Титаник е имало сериозен проблем още преди айсберга

Повече от век след съдбовното корабоплаване специалистите не престават да откриват нови неща за това какво се е случило на борда на Титаник. И в този момент има нови доказателства, че пожар под палубата може да е изиграл огромна роля за потъването му, написа Science Alert.

Ирландският публицист и публицист Сенан Молони, който учи бедствието в продължение на 30 години, споделя, че отслабените секции на корпуса са създали невероятно за Титаник да издържи на конфликта с айсберга. 

Неговата нова догадка е показана в документалния филм по Канал 4 във Англия, наименуван Titanic: The New Evidence. 

„ Официалните изследвания за Титаник изкарват потъването Божие дело - споделя Молони пред The Times. Това не е просто история за конфликт с айсберг и поглъщане. Това е съвършена бура от изключителни фактори, които се събират дружно: огън, лед и незаконна немарливост. “

Трябва да подчертае, че формалните лица постоянно са знаели, че е имало пожар на борда на Титаник – пожар, който е тлеел във въглищен бункер номер 6 откакто корабът напуснал Белфаст в Северна Ирландия за Саутхемптън на южния бряг на Англия. 

Въпреки това въздействието на пожара е подценено в първичното следствие на злополуката.

Това, което е ново, са фотосите, които демонстрират тъмните петна по корпуса – открити скоро като част от частен търг – и догатката на Молони, че тази щета е значима част от потъването. 

Той е разкрил тези тъмни петна на няколко фотоси покрай бункер 6 и до местата, където айсбергът е нанесъл най-силните удари по корпуса. 

В документалния си филм Молони твърди, че огънят е нагрял преградите на корпуса до 1000 C и поради това те не са имали никакъв късмет против приближаващия мразовит блок. 

„ Имаме специалисти по металургия, които споделят, че когато стигне такова ниво на температура, стоманата става чуплива и силата ѝ понижава до 75 %. “ –  казва Молони за The Times. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР