Повече от век след първия моторизиран полет на Земята, НАСА

...
Повече от век след първия моторизиран полет на Земята, НАСА
Коментари Харесай

НАСА ще ползва хеликоптер на Марс

Повече от век след първия моторизиран полет на Земята, НАСА има намерение да потвърди, че е допустимо да се ръководи устройство на друга планета, в тази ситуация - мини-хеликоптер, който би трябвало да полети на Червената планета, съобщи " Франс прес ".

Транспортиран на борда на задачата " Марс 2020 ", която се чака да доближи дестинацията си във вторник, дребният хеликоптер " Инджинюъти " ще би трябвало да извърши героизъм: да се издигне във въздух с компактност, която се равнява на едвам 1 % от тази на земната атмосфера.

Свръхлек хеликоптер

Всъщност " Инджинюъти " наподобява повече на огромен дрон. Основното предизвикателство за инженерите: да го създадат допустимо най-лек, с цел да може да се издига в извънредно лек въздух. В последна сметка мини-хеликоптерът с четири крачета, тяло и две насложени перки тежи единствено 1,8 кг. Витлата ще се въртят със скорост от 2400 оборота в минута - към пет пъти по-бързо в съпоставяне със общоприет хеликоптер.

" Инджинюъти " е екипиран със слънчеви панели за презареждане на батериите, като огромна част от силата ще се употребява за загряване (през нощта температурата на Марс доближава до минус 90 градуса Целзий).

Мини-хеликоптерът също така може да прави фотоси и видеоклипове.

" Инджинюъти " е подложен под " корема " на марсохода " Пърсивиърънс " - главното транспортно средство на задачата. Веднъж озовал се на Марс, дребният хеликоптер ще бъде пуснат на повърхността и роувърът ще се " претърколи " над него, с цел да се отдалечи.

Полети с дълготрайност 90 секунди

В началото на задачата, в границите на едномесечен прозорец, са планувани до пет полета с последователно увеличаваща се компликация.

" Инджинюъти " може да се издигне на височина до пет метра и да измине до 300 метра, като за първия тест плануваното разстояние е доста по-малко.

Всеки полет може да продължи до минута и половина, " което не е малко достижение спрямо 12-те секунди " на първия моторизиран полет на Земята, означават от НАСА.

Поради забавянето на връзката сред Марс и Земята с към двадесет минути, няма джойстик, който да ръководи " Инджинюъти " и той ще би трябвало да лети независимо. Мини-хеликоптерът ще получава командите, само че по-късно ще би трябвало да се оправя самичък, с помощта на серия от датчици, които му оказват помощ да направлява. Резултатите от полетите ще бъдат получавани известно време след реализирането им.

Каква е задачата?

НАСА назовава полетите на " Инджинюъти " демонстрационна задача: те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е допустимо да се реализира полет на Марс, и да се съберат данни за държанието на летателен уред на друга планета.

В бъдеще сходни устройства могат да " вкарат напълно нова епоха в проучването на Марс ", като доближават там, където роувърите не могат, да вземем за пример, над каньоните, споделя въодушевено основният инженер на плана Боб Баларам.

Летателните устройства също могат да се изпращат да търсят и по-късно да връщат в база проби, взети и оставени от предходни задачи, като да вземем за пример тези, които ще събира " Пърсивиърънс " в идващия стадий от марсианската задача.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР