Повече от три месеца майката на президента Румен Радев и

...
Повече от три месеца майката на президента Румен Радев и
Коментари Харесай

Майката на президента Радев посрещна новата 2024-а без вода

Повече от три месеца майката на президента Румен Радев и съселяните ѝ от хасковското село Славяново живеят на ръба на мизерията без вода. Като в бедствено състояние изкарали и най-светлите рождествени празници, без да могат да изчистят домовете си, да подреден трапезите, както прилича, и да се изкъпят като естествени хора.

Проблеми с водоснабдяването в региона имат от години, само че в никакъв случай не е било толкоз зле, жалват се локалните. Те споделят, че преди водата най-малко ту серпантина, ту идвала, а в този момент, към този момент месеци наред, нямало налягане и от чешмите не потичала ни капка. Жителите на селото са писали до омбудсмана Диана Ковачева, последвала инспекция, а отговорът – няма задоволително вода в кладенците.

„ Има проблем от доста години, само че с продължителното засушаване през лятото понижа дебитът на река Голяма, която сега въобще не е огромна. Кладенците са построени в непосредствена непосредственост до самата река и са подвластни от нея. В момента тя е суха “, разяснява наскоро кметът на селото.



И президентът е безпомощен пред режима в Славяново

Училището в Славяново, в което преди време е бил възпитаник и президентът Радев, е без вода от началото на новата образователна година. Пълнят се бидони, туби и шишета от кладенците и се извозват с рейсове, с цел да се поддържа хигиената в тоалетните и да има с какво децата да си измият ръцете. От ВиК настояват, че са създали всичко допустимо, само че няма по какъв начин да решат казуса, откакто сондажните кладенци са пресъхнали. Решението е в нов водоизточник и се работи в тази посока, само че щяло да е допустимо да се употребява чак след 4-5 месеца, написа " Ретро ".

Майката на Радев и всички други поданици на Славяново били принудени към този момент месеци наред да вървят с туби до водоноската в центъра, която идвала за по 3 часа дневно и количествата бързо се изчерпвали. Комшии помагали на майката на президента да мъкне тубите до дома си, тъй като живее сама. Онези, които могат да разчитат на брачен партньор или родственици, се справяли по-леко, само че пенсионерката е вдовица от близо 3 години и се бори с всички злободневни проблеми сам-самичка. Със сина си тя се чувала всеки ден по телефона. Станка обаче не била съгласна да се мести да живее в столицата при него или при сестра му Лозана даже единствено за суровия зимен сезон. Тя се отоплявала с печка на дърва, макар че преди години поради камината с починалия ѝ мъж Георги създали пожар в дома си.

Поне пенсионерката била мобилна и имала опция да върви с колата до по-големите градове в близост, с цел да си купува от супермаркетите минерална вода за пиянство. Тя изкара шофьорския курс и взе брошура на достолепната възраст от 80 години, а сега ръководи симпатично дамско сузуки, подарък от сина ѝ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР