Повече от половината руски туроператори са в състояние преди фалит

...
Повече от половината руски туроператори са в състояние преди фалит
Коментари Харесай

Масов фалит на туроператорите в Русия. Туристите няма да получат пари

Повече от половината съветски туроператори са в положение преди банкрут заради срутва на изходящия туризъм и към момента затворените граници в посока на известните измежду руснаците страни, оповестява finance.ru.
Около 60% от туристическите компании, включени в Единния федерален указател, са изложени на риск. Такива данни са дадени в писмо, изпратено до държавното управление от Руския съюз на туристическата промишленост (PCT), Асоциацията " Турпомощ " и Националния съюз на хотелиерската промишленост.
Преобладаващото болшинство от страни и даже цели туристически райони към момента са затворени за руснаци - това е Китай, Югоизточна Азия и съвсем цяла Европа, настояват създателите на апела, изпратен на името на министър-председателя Михаил Мишустин, вицепремиера Дмитрий Чернишенко и ръководителят на Ростуризма Зарина Догузова (цитира се от Известия).
Съгласно държавно разпореждане, признато предходната година, туроператорите са длъжни да изплатят отговорности към клиенти, чиито обиколки са били анулирани до края на тази година. Но де факто няма пари за това: промишлеността си „ заслужава “, обиколките не се продават и няма какво да извърши отговорностите.
Също по този начин е невероятно да се размени пътуването допълнително случаи. „ Не можете да вземем за пример да предложите на туристи от Далечния изток да заменят пътуването до Китай с Турция “, споделя Юрий Барзикин, вицепрезидент на PCT.
Около 50% от обиколките са в неопределеност: това са ваучери, които не могат да бъдат сменени нито с пътувания за пътешестване в Русия, нито за отваряне на туристически дестинации.
Фирмите са превеждали пари за турове на задгранични сътрудници, като няма механизъм за връщането им. „ Тоест, пасажерите са подготвени да поемат на отмора, само че е невероятно физически да върнат парите си “, споделя Барзикин.
Общият размер на задълженията на туристическите компании към клиенти доближава 25 милиарда рубли, от които единствено 7 милиарда се покриват от застраховки и фондове за персонална отговорност.
„ Трябва да разберете, че при положение на банкрут на туроператор всички авансирани от него средства ще останат в прихода на задграничния сътрудник. Нито съветският оператор, нито нашите туристи ще си върнат парите ”, предизвестява ръководителят на асоциацията Turpomosch Александър Осауленко.
Дори за продадените билети туристическият бизнес не може да върне парите: на самолетните компании беше позволено да не извършват отговорностите си до май 2023 година
Според Sberindex през лятото на 2021 година руснаците са похарчили 2,3 милиарда $ за произлязъл туризъм. И макар че спрямо 2020 година тези разноски са се нараснали със 70% по отношение на равнищата на док, се записва спад в пъти. Така през 2019 година оборотът от произлязъл туризъм доближи 13 милиарда $.
Припомняме, че развиването на изходящия туризъм не е включено в дълготрайните проекти на държавното управление, които на равнище национални планове фиксираха задачата за прекачване на популацията да пътува съвсем извънредно в границите на страната.
Така до 2030 година се възнамерява да се удвои броят на вътрешните пътувания из страната - от 65 милиона на 140 милиона. Приносът на вътрешния туризъм към Брутният вътрешен продукт би трябвало да нарасне 2,2 пъти - от 3,7 до 8,2 трилиона рубли, а броят на работните места в промишлеността - с 68%, до 4,5 милиона души. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР