Повече от половината от тях са от управляващото мнозинство и

...
Повече от половината от тях са от управляващото мнозинство и
Коментари Харесай

Народното събрание с кворум на ръба цял месец – 20 се виждат кметове

Повече от половината от тях са от ръководещото болшинство и по-точно от “Продължаваме смяната ” – “Демократична България ”.

 

Структурите на Политическа партия в Пазарджик и Ловеч към този момент публично издигнаха Петър Куленски и Искрен Арабаджиев.

37-годишният правист Куленски бе зам.-шеф на групата на Политическа партия в предходния парламент, а в този момент е заместител на комисията по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта. В последните месеци той на няколко пъти намерено влиза в неприсъствен вербален спор с кмета Тодор Попов. Куленски на 2 пъти сезира Министерството на културата за нередности в общината – първо, за оцветената в шарени краски постройка на Младежкия дом в града, която е недвижимо архитектурно завещание, а преди месец – за новия паметник на светите равноапостоли Константин и Елена, настойници на града.

 

Младият Искрен Арабаджиев, който беше началник на обществената комисия предишния мандат (иначе е счетоводител по образование), а в този момент е зам.-председател, пък даже към този момент стартира своята акция. Депутатът от “Промяната ” обикаля кварталите на Ловеч и разпитва жителите им какви са проблемите им. Млад и упорит, за него се твърди, че ще обере младежкия избор

Но и бабите го харесват, защото бранеше пенсионерите като началник на отрасловата комисия.

 

Със сигурност в кметската конкуренция се включва още един народен представител от Политическа партия – през уикенда стана ясно, че Националният съвет на партията подвига против емблематичния за ГЕРБ сегашен кмет на Бургас Димитър Николов Константин Бачийски. Той е някогашен общински консултант, водач на партия СЕК, с чиято регистрация “Промяната ” игра на първите си избори през 2021 година и който стана мандатоносител на кабинета “Петков ”.

 

Кандидатурата на Бачийски е получила утвърждението на партийното управление едвам при повторното гласоподаване и внесе разкол в обединението Демократична България не са съгласни с нея, а Ивайло Мирчев напряко разгласи в обществените мрежи, че техният претендент ще е  Димитър Найденов . Той също е народен представител сега, а преди Народното събрание – също като Бачийски, е бил общински консултант в Бургас.

 

Подобно напрежение сред Политическа партия и Демократична България се чака и в Пловдив. Интерес към кметското място там демонстрира депутатът Манол Пейков, който даже към този момент разгласи, че има екип и стратегия за ръководство на града. Преди да влезе в Народното събрание, издателят и държавник нашумя с акциите си в помощ на потърпевшите от войната в Украйна, където прати даже генератори на ток, както и на потърпевшите от земетресението в Турция. Пейков сподели, че умее да печели доверието на хората – общо събра над 4 милиона от донори за двете дела, като освен това хората ги превеждаха на персоналната му сметка, а той отчиташе всеки лев. Все още обаче Пейков не е публично номиниран.

 

Той е човек на Демократична България, а от Политическа партия не го утвърждават и работят за издигане на различен. Първоначално се сочеше локалният народен представител Росен Костурков, само че най-вероятно няма да е той. Сега се спряга името на преподавателя по математика и информатика в Пловдивския университет проф. Ивайло Старибратов. Като някогашен шеф на Математическата гимназия е апетитен за неоспорим престиж.

Интересното е, че Старибратов беше в листата за общински съветници на Демократична България през 2019 година и по-късно народен представител в 46-ото национално заседание от същата групировка. Но не е член на нито една от партиите в обединението.

Преди месеци се появи и името на младия народен представител от Демократична България и някогашен регионален шеф при кабинета “Петков ” Йордан Иванов, само че към днешна дата май не е настоящо.

 

Напрежение се чака и във Варна, където от Директива за птиците упорстват да играят със Стела Николова. Депутатката би всички по преференции на последните парламентарни избори. На кметските през 2019 година бе претендент на “Да, България ”, само че остана трета с 8,67 %.

От “Промяната ” обаче търсят друго име. В локалната конструкция се приказва за регионалния шеф от кабинета “Петков ” Благомир Коцев, само че той не срещал поддръжка в управлението, разкриха осведомени. Лидерите от София споменавали предприемача хотелиер Григор Фиданов.

 

Сблъсък сред Политическа партия и Демократична България ще има най-вероятно и в Русе, където хората на Христо Иванов имат намерение да повдигнат депутата Иван Белчев. IT експертът и уредник на екоинициативи бе измежду най-активните им депутати в предишния парламент, а в този влезе след разбъркване на листата със своите 1840 преференции. Така измести ексдепутатката Рена Стефанова от Политическа партия. А в този момент тъкмо нейното име се спряга като претендент на партията за кмет на Русе. Преди да влезе в политиката, юристката дълги години е работила с някогашния транспортен министър в кабинета “Петков ” и притежател на логистична компания Николай Събев. Той прикани да се гласоподава за Стефанова, когато на последните избори се отдръпна от листата на “Промяната ”, протестирайки против позицията на лидер там на икономиста от Демократична България Мартин Димитров.

Още двама избраници от Политическа партия са посочени за кандидат-кметове – Михал Камбарев, който може да играе за Смолян, и Ванина Вецина – за Берковица.

 

И в парламентарната група на ГЕРБ си имат номиниран за кмет, въпреки и единствено един към този момент, само че решение на управлението още няма. Бойко

Борисов отсрочи диалога за претендентите на ГЕРБ з а началото на септември.  Валентин Милушев  е измежду тримата, харесани от структурата в Самоков. И в случай че през октомври редиците на ръководещите много ще оредеят, същото ще се случи и при опозицията.

 

Поне с четирима по-малко в пленарната зала ще остане и “Възраждане ”.

От хората на Костадин Костадинов сигурно в кметската конкуренция влиза заместникът му Петър Петров, който ще играе за Монтана. В акция ще са и младият юрист  Деян Николов  – към този момент повдигнат за кмет на София, и сътрудниците му  Коста Стоянов  и  Ангел Георгиев  – надлежно за Варна и Пловдив.

 

Българска социалистическа партия също ще има народен представител – претендент за кмет. Това е Калин Калапанков, който бе повдигнат от структурата в Брезово. Той е първи мандат народен представител от Пловдив-област, инженер по специалност.

 

33-годишен народен представител от Има Такъв Народ пък ще се бори за кмет на Благоевград. Станислав Богдански бе повдигнат от локалната партийна конструкция и чака утвърждение от централното управление.  Богдански е първи мандат в Народното събрание, работил е като осигурител.

 

Служебни министри загряват на гърба на Радев, както направи Стефан Янев преди 2 година И регионални шефове от кабинетите на Гълъб Донев влизат в борба на вота

Така както преди 2 години Стефан Янев се включи в политиката, стъпил на кариерата си като министър председател отпред на служебното държавно управление на Румен Радев, в този момент министри от последните два кабинета “Донев ” загряват за локалните избори наесен. През 2021 година президентът не поддържа новата партия на Янев, опровергавайки по този начин, че това е негов политически план. И в този момент не се чака Радев да даде рамо на който и да е от министрите си за кметския пост, опровергавайки слуховете, че посредством тях самият той се включва в локалните избори.

 

За Пловдив да вземем за пример се спряга някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев. Преди време пред “24 часа ” той призна, че не му е непозната концепцията да играе за кмет. До момента обаче още не е оповестил кандидатурата си, а по информация на “24 часа ” връзките му с президента били много охладнели.

 

Не са публично оповестени и други двама членове на кабинета “Денков ”, които се сочат за възможни участници в локалните избори. За София се завъртя името на някогашния районен министър арх. Иван Шишков, а за Варна – на енергийния Росен Христов.

Ако се кандидатират, и тримата ще бъдат издигнати най-вероятно от инициативни комитети, само че не се чака да получат поддръжка от президента, споделят осведомени с настроенията на “Дондуков ” 2.

 

Радев към този момент прибра в екипа си огромна част от някогашните служебни министри, като експремиерът Гълъб Донев към този момент е най-близо до президента – стана началник на кабинета му. Преди да оглави двете служебни държавни управления, той му бе секретар по обществената политика. Секретар по сигурността е Димитър Стоянов, който бе боен министър, правосъдният Крум Зарков стана секретар по правни въпроси. Като секретар по стопанска система се върна Христо Алексиев. Други трима служебни министри са съветници – Явор Гечев по въпросите на селското стопанство, Александър Пулев по тематиката за нововъведенията, а Росица Карамфилова-Благова – по екология. Последно към екипа се причисли Илин Димитров, който стана секретар по просвета, обучение и туризъм.

 

Подобен проблем като при тримата министри има и при регионалните шефове, някои от които се включват в кметската конкуренция също с помощта на рейтинга и самочувствието, добити като част от държавните управления на Радев.

 

Кандидатурата си към този момент обяви Минчо Афузов в Сливен. Той е член на Българска социалистическа партия, само че е повдигнат от цивилен предприемчив комитет и разгласи че ще търси поддръжка от всички леви сили. Това стана мотив “Позитано ” 20 да спусне експлицитна възбрана до структурите си да поддържат за локалните избори някогашни регионални шефове на Румен Радев.

 

И различен ексобластен, само че към този момент и някогашен бесепар също ще играе за кмет. Трендафил Величков, който преди години последва Георги Първанов в АБВ, беше регионален шеф на Пазарджик по време на служебните кабинети.

Очаква се за кмет да играе отново Стефан Сабрутев в Смолян. На предишните локални избори бе претендент на Българска социалистическа партия, само че по-късно мина към хората на Радев.

Бившият регионален шеф на Ловеч Светослав Славчев също се спряга за вота. Преди време той беше кмет на община Димово.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР