Повече от половината лекари у нас са над 51-годишна възраст.

...
Повече от половината лекари у нас са над 51-годишна възраст.
Коментари Харесай

Лекари търсят варианти да задържат младите специалисти у нас

Повече от половината лекари у нас са над 51-годишна възраст. От всички регистрирани едвам 12 % са до 35 години. Данните бяха изнесени във Варна по време на полемиката за балансиране на човешките запаси в опазването на здравето. Участниците обрисуваха и съответните промени, които би трябвало да се създадат, с цел да останат медицинските експерти в България и младите да работят у нас.

405 педиатри не доближават у нас сега, а са нужни и още 450 общопрактикуващи лекари. Според медицинските експерти казусът ще се задълбочава. В изследване на Българския лекарски съюз лекарите показват освен ниското залащане като претекст да изоставен.
Д-р Галинка Павлова – зам.-председател на Българския лекарски съюз:За какви условия на труд приказваме тук, когато, извинявайте, в доста лечебни заведения от тавана пада мазилката.
В идващите 10 години се обрисува сериозна рецесия в опазването на здравето, настояват експертите. За да се избегне, младите лекари би трябвало да имат по-добро възнаграждение и благоприятни условия за развиване.
Д-р Галинка Павлова – зам.-председател на Българския лекарски съюз: Защо те да не бъдат финансирани от общината с контракт. След това да се върнат и да работят в общинско лечебно заведение.Проф. Тодорка Костадинова – зам.-ректор на Медицинския университет: Да има акцент и върху доболничната помощ, предварителната защита, профилактиката, общи стратегии за публично здраве, общи стратегии за реализиране на един добър баланс сред лекарите и медицинските сестри.
Всички оферти ще бъдат употребявани за създаването на тактика за опазването на здравето, която приготвя Община Варна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР