Повече от половината капацитет за внос на втечнен природен газ

...
Повече от половината капацитет за внос на втечнен природен газ
Коментари Харесай

Над 50% от капацитета за внос на LNG в ЕС може да се окаже неизползван

Повече от половината потенциал за импорт на полутечен природен газ в Европа може да се окаже необработен и да се трансформира в блокиран актив до 2030 година, защото актуалните проекти за създаване на терминали доста надвишат плануваното търсене на LNG до края на десетилетието, показва в собствен разбор Институтът за енергийна стопанска система и финансов разбор (IEEFA).

Европейски Съюз усилва потенциала си за импорт на полутечен газ и е подготвен да одобри още повече LNG товари през тази и през идващите години, съобщи по-рано този месец Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия за междуинституционални връзки и прогнозиране. Европейски Съюз се готви за повече полутечен природен газ, като укрепи своята инфраструктура за потенциал за импорт, добави той.

Настоящите проекти за създаване на инфраструктура допускат, че потенциалът на LNG терминалите в Европа може да надвиши 400 милиарда куб. метра до 2030 година спрямо 270 милиарда куб. метра в края на 2022 година, се показва в отчета на IEEFA.

В същото време институтът IEEFA обаче предвижда , че търсенето на полутечен газ в Европа до 2030 година ще доближи 150 милиарда куб. метра, а съгласно прогноза на S&P Global Commodity Insights - 190 милиарда куб. м.

IEEFA предвижда също и, че до 2030 година ще бъде употребен едвам 36% от потенциала на LNG терминалите в Европа, в това число на тези, които сега се възнамеряват или към този момент се построяват.

Испания, Турция , Обединеното кралство, Франция, Италия и Германия са изложени на максимален риск да се окажат с блокирани LNG инфраструктурни активи, демонстрира анализът на института.

" Това е най-скъпата и ненужна застрахователна лавица в света. Европа би трябвало деликатно да балансира своите газови и LNG системи и да заобикаля да накланя везната от надеждност към остатък “, уточни Ана Мария Джалер Макаревич, създател на разбора и енергиен анализатор за IEEFA Европа.

" Увеличаването на европейската LNG инфраструктура няма безусловно да усили надеждността – има осезателен риск активите да останат блокирани ", означи тя и добави:

" Решенията за разширение на европейската инфраструктура за полутечен природен газ би трябвало да се основават на потребностите на бъдещото търсене и да вземат поради, че Европейски Съюз възнамерява да понижи търсенето на газ с най-малко една трета до 2030 година “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР