Повече от половината германци смятат инфлацията за основна заплаха, докато

...
Повече от половината германци смятат инфлацията за основна заплаха, докато
Коментари Харесай

Криза на благополучието: Защо растящата инфлация притеснява гражданите на Германия повече от конфликта в Украйна

Повече от половината германци считат инфлацията за съществена опасност, до момента в който единствено 18% от германците са загрижени за обстановката в Украйна. Това демонстрират резултатите от изследване на консултантската компания “МакКинзи ”. Гражданите на Германия също се готвят за нови нараствания на цените и пестят електрическа енергия. Експертите назовават сходни изводи естествени и означават, че по-нататъшното разминаване сред задачите на държавните управления на страните от Европейски Съюз и настроенията на жителите може да докара до усилване на политическите безредици.

Повече от половината германци са по-притеснени от растящата инфлация, в сравнение с от обстановката към Украйна, сочат данни на консултантската компания “Маккинзи ”. Според изследване измежду повече от 1000 респонденти, 57% от немските жители показват повишението на цените като съществена опасност, до момента в който военните интервенции в Украйна се слагат от едвам 18% от респондентите преди всичко измежду заканите.

Освен това 60% от участниците в изследването оповестяват, че са почнали да пестят електрическа енергия, а 16%, че са отменили почивката си. От своя страна 53% от интервюираните ще пазарят по-малко за Коледа, до момента в който 12% от интервюираните са решили да не купуват дарове за зимните празници.

По-рано немските медии, базирайки се на данни на Федералната статистическа работа, оповестиха, че през октомври 2022 година потребителските цени в Германия, поправени към стандартите на Европейски Съюз, са се нараснали с 11,6% на годишна база.

От своя страна инфлацията, изчислена по вътрешни стандарти, се усили до 10,4% - това е най-високата цифра от 1990 година, когато се сляха Федерална Република Германия и Германска демократична република.

Цените на силата в страната са се повишили през октомври с 43%, цените на храните са се повишили с 20,3%, разноските за услуги - с 4%.

В същото време Брутният вътрешен продукт на Германия за интервала от юли до септември е намалял с 0,2% по отношение на предходното тримесечие. Според специалистите на Германския институт за стопански проучвания това значи, че немската стопанска система " към този момент е изпаднала в криза ".

Те отдават спада на икономическите индикатори на първо място на енергийната рецесия и високата инфлация, както и на общото " изстудяване " на международната стопанска система.

На фона на растящите цени и рецесията в стопанската система в Германия, както и в други европейски страни, рецесията в енергийния бранш също продължава. След началото на спецоперацията в Украйна западните страни доста усилиха санкционния напън върху Русия, като поредно одобриха осем пакета от ограничавания, в това число ограничавания върху вноса на въглеводороди от Руската федерация. Това докара до по-високи цени на електрическата енергия, горивата и комуналните услуги в страните от общността.

В същото време немският канцлер Олаф Шолц в неотдавнашна тирада пред Народното събрание разпореди отговорността за протичащото се персонално на съветския президент Владимир Путин.

„ Безмилостното потребление глада и силата от Путин като оръжие, големи скокове на цените тук и по света – Германия и Европа минават през тествания, каквито не са виждали от десетилетия. По последни данни всеки десети гражданин на Земята не разполага с задоволително храна. Путин освен взема поради това - той употребява глада като оръжие “, споделя Шолц.

Германският канцлер сподели още, че страната му се е освободила от зависимостта от съветския газ и в този момент работи за понижаване на цените на силата, в това число посредством подписване на нови контракти за доставка с други страни. Освен това, съгласно Шолц, Берлин е съумял да реализира съглашение на европейско равнище за понижаване на потреблението на газ с 15%.

През септември Шолц сподели, че немското държавно управление се е договорило за механизъм за ограничение на цените на газа за потребителите, за финансирането на който те ще вземат заем до 200 милиарда евро.

На собствен ред икономическият министър Роберт Хабек не изключи актуалните проблеми в енергийния бранш да прераснат в икономическа и обществена рецесия.

Освен това “Блумбърг ” заяви, че заради възходящите цени на силата, както и намаляването на производството, загубите за немската стопанска система могат да възлязат на 85 милиарда $ годишно.

Сметки и полезности

В същото време редица немски политици признават, че антируската санкционна политика на Берлин е довела до рецесията в немската стопанска система. И по този начин, преди ден немският президент Франк-Валтер Щайнмайер разгласи следното: „ Да, глобите имат своята цена, в това число и за нас “. Той обаче добави, че защото спорът в Украйна визира и Германия, „ икономическият напън върху Русия не може да бъде заобиколен “ и твърди, че няма опция на глобите.

Междувременно, както настояват анализаторите, каквито и изследвания да се организират в Европа, резултатите от тях в преобладаващата част от случаите ще демонстрират, че за жителите на Европейски Съюз личното им благоденствие остава безспорен приоритет.

„ Жителите на Запада в действителност не се интересуват от това, което се случва в Украйна. Налагат му избрана картина, в която той има вяра, само че в това време алената линия, която никаква интервенция не би трябвало да минава, е в неговият джоб “, сподели в изявление Владимир Брутер, специалист от Международния институт за филантропични и политически проучвания.

Според него до момента европейското благоденствие се е осигурявало посредством неравностойния стокообмен, само че в този момент тази обстановка се е трансформирала и жителите на страните от Европейски Съюз са изпитали сами какво е да си на най-долното ходило на икономическата пирамида..

В същото време той счита, че към този момент водачите на западните страни към момента управляват обстановката, само че е прибързано да се вършат прогнози за по-нататъшното ѝ развиване.

„ Те могат да останат на повърхността много дълго време с помощта на своята печатна преса, увеличавайки паричното предложение, за което приказва съветският президент Владимир Путин. От началото на пандемията от ковид са отпечатани 10 трилиона $. И с тези пари те към момента могат да купуват същински артикули. Подобна емисия обаче единствено форсира международната инфлация “, изясни специалистът.

Според Владимир Оленченко, старши теоретичен помощник в Центъра за европейски проучвания към ИМЕМО на РАН, резултатите от изследването отразяват действителните настроения в Германия и европейската общественост като цяло.

„ Германците би трябвало да отглеждат деца и да устоят родителите си, а за това е належащо икономическата обстановка в страната да бъде контролирана и предвидима. Това от своя страна зависи от цените на електрическата енергия, комуналните услуги и впрочем. И на този декор апелите за някакви евроатлантически полезности, несъмнено, съвсем не се възприемат от немското общество “, акцентира Оленченко.

В момента обаче в множеството страни от Европейски Съюз се е развила такава обстановка, когато на власт са политици, които слагат евроатлантическите полезности над потребностите на своето население, показва анализаторът.

„ Можете даже да ги наречете проамерикански, защото те пазят основно ползите на Съединени американски щати в Европа. Но е невероятно да се каже, че тази наклонност се е популяризирала в цяла Европа, тъй като да вземем за пример в Унгария има политици, които схващат, че е належащо на първо място да се решат вътрешните политически проблеми, а не да се увличат от пропагандата, “, твърди Оленченко.

Той счита, че актуалната обстановка единствено ще се утежни, което ще докара до увеличение на неразбирането сред популацията и управляващите на европейските страни.

„ Тъй като сезонните фактори влязат в деяние, други стопански индикатори ще паднат, популацията ще изрази неодобрение от политиката на управляващите. Можете да очаквате митинги и ответна приложимост на мощ от държавното управление. Разбира се, това ще дестабилизира вътрешнополитическата обстановка в страната и ще утежни положението на нещата в Германия като цяло “, заключи Оленченко.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР