Повече от половината българи пият алкохол поне веднъж на две

...
Повече от половината българи пият алкохол поне веднъж на две
Коментари Харесай

Бирата и виното - най-предпочитаните алкохолни напитки от българите

Повече от половината българи пият алкохол най-малко един път на две седмици, а малко над една четвърт споделят, че пандемията е трансформирала по един или различен метод навиците им за консумация на алкохол - 16% са почнали да пият по-малко, 11% - повече. Това сочат данни от ново проучване на Нилсен Адмосфер България и Български народен панел.

Сред най-предпочитаните алкохолни питиета са бирата, виното и ракията. Като цяло, мъжете пият по-често алкохол, в сравнение с дамите – половината от тях пият няколко пъти седмично, по отношение на 22% от дамите. Забелязва се и много огромна разлика сред представителите на двата пола във връзка с тези, които напълно се въздържат от потреблението на алкохол. При мъжете цялостните въздържатели са едва 5%, при жените - 15%.

Най-честите мотиви за консумация на алкохол са празници и празненства (73%), обществени събирания с другари (63%) и вкъщи с половинката или различен непосредствен човек (39%).

Бирата е най-любимата алкохолна напитка за 29% от интервюираните и общо използвана от 60% от българите я пият. Виното е на второ място - 51% го пият, а 16% го харесват най-вече, а  след него се подрежда ракията (48% я пият, а 14% я харесват най-много). Популярността на тази обичайната за балканите алкохолна напитка се усилва с възрастта на респондентите. 10% от хората нямат желание към съответен тип алкохол. 37% от българите са предизвиквали себе си в даден миг, като са се въздържали от потреблението на алкохол за избран интервал от време. Само 4% от тях не са съумели да изпълнят предизвикването. 22% не са се предизвиквали досега, само че биха го създали в бъдеще
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР