Повече от половината анкетирана са на мнение, че информацията за

...
Повече от половината анкетирана са на мнение, че информацията за
Коментари Харесай

Галъп: 53% от българите смятат че информацията за ваксините е недостоверна

Повече от половината интервюирана са на мнение, че информацията за имунизациите против COVID-19 е недостоверна, сочи изследване на Галъп интернешънъл. Целта на изследването е да ревизира какви са аргументите българите да се или да не имунизират срещу вируса и имат вяра ли те във имунизациите.

Проучването търси отговор на въпроса за какво толкоз малко българи са се ваксинирали против COVID-19. Eдна пета (21,2%) от неимунизираните у нас показват като причина за отвод от имунизация към този миг преболедуване на вируса. Към тях могат да се прибавят и отговорите на 6,7% от интервюираните, в които проличава разбиране (или знание), че съответният респондент има задоволително антитела или задоволително мощен имунитет. 19,1% акцентират като причина съществуването на съпътстващи болести, алергии или други аргументи.

Голям е и процентът на българите, които не имат вяра че имунизациите против COVID-19 са ефикасни. Те са 19,1%. Тези, които ги отхвърлят като цяло са 18,6%.

За 14,4% от неимунизираните у нас пък имунизациите не оказват помощ. Основният им мотив е, че те не пречат да изкараш вируса. В 11,7% от отговорите проличава аргументът " сътвориха ги съмнително бързо ".

6% от хората без подложен ваксина показват мнение, че не са били насърчени да го създадат от персоналния си доктор.

Като цяло, 43,1% от запитаните неимунизирани показват разнообразни групи аргументи. Това е и най-видимото струпване. Има 28,5%, които показват единствено аргументи, свързани с убеждението им, че, по една или друга причина, ваксина не им е нужна. Има и 25,9%, които акцентират единствено аргументи, свързани със самите ваксини.

От отговорите е видно, че не липсват и реакции против чувство за насила, изчакване, разнопосочна информация и доста други.

Предмет на проучването бяха и аргументите за слагане на ваксина. Основната причина е страхът от вируса и желанието на хората да се предпазят (26,7%). На второ място се подрежда грижата за фамилията и близките (17,7%). Челната тройка се добавя от вярата в науката и медицината (14,1%).

Не е дребен и делът на тези, които показват аргументи като пътешестване в чужбина, свободно напредване и зелен документ

Изследването още един път демонстрира, че склонни към продължаваща имунизация са най-много самите имунизирани. Ваксинацията при останалите ще е в сериозна степен предизвикателство. 61,1% от всички имунизирани имат настройката да си слагат още ваксини (дори след бустерната), в случай че се наложи. Делът на имунизираните, които декларират, че не биха се ваксинирали повече против ковид-19 е 26,2%.

Сред неимунизираните респонденти делът на тези, които декларират, че няма да си слагат ваксина, е над три четвърти (77,7%).

Сериозни са дяловете на религия в разнообразни изказвания, свидетелстващи за омаловажаване, за интрига и така нататък Над две трети от всички запитани, да вземем за пример, са съгласни с изказванието, че избрани кръгове имат интерес пандемията да се поддържа, да не завърши скоро (66,8%). Повече от половината от участвалите в проучването пък са на мнение, че вирусът е лабораторно основан (57,3%) и че напрежението към коронавирус е по-скоро шумотевица и суматоха (55,2%). За 60% коронавирус е просто мощен грип.

В същото време необятно болшинство в страната се съгласява, че коронавирусът е рисков най-много за възрастните и хора и тези със болести (72,1%). 63,1% показват мнението (и надеждата), че пандемията затихва и скоро ще завърши.

ТЕМА преди 3 часа 1547 преди 9 часа 2174 преди 19 часа 1343
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР