Повече от година след началото на конфликта в Украйна, войната

...
Повече от година след началото на конфликта в Украйна, войната
Коментари Харесай

Вътрешни и външни сили крепят руската военна индустрия

Повече от година след началото на спора в Украйна, войната към момента е надалеч от обстановката, в която едната от двете страни е пред капитулация от безсилие. Ако погледнем към Киев, това не е изненадващо - нападнатата страна получава огромна западна помощ. Украинските градове, обаче, не престават да бъдат обстрелвани с ракети и дронове от Русия, която би трябвало към този момент да е изгубила опцията да се доставя с тях поради западните наказания. Какво се случва?

В собствен огромен материал " Украинска Правда " преглежда механизмите, който държат съветския военнопромишлен комплекс в положително положение макар интернационалната изолираност.

Бюджетна акробатка

Рекордните 357 милиарда $ влизат във военния бюджет на Русия за 2023 година - 60% растеж по отношение на 2021 година, само че това е единствено върхът на айсберга, отбелязва украинското издание. Много пари отиват за армията прикрито.

Сред тях са, да вземем за пример цели 492 млн. $ за " патриотично образование на младежта " - цели 6 пъти повече по отношение на 2022 година Над 2,1 трлн. $ ще отидат за " Роскосмос ", чиито спътници насочват ракети и също така е отчасти военизирана конструкция.
 В какво се състои „ удивителната резистентност на съветската стопанска система “
В какво се състои „ удивителната резистентност на съветската стопанска система “

Русия има " забележителен растеж при производството на военна техника ", написа в собствен стопански преглед френско бизнес издание

Местните бюджети в Русия също имат пера, свързани с армията - обществени разноски и така нататък

Пари от бизнеса и жителите

Големи суми пари влизат в съветската военна промишленост през частни и държавни предприятия. Това за случва както в Чечня, където Фондация " Ахмад Кадиров " образова бойци с пари, набрани от локални компании, по този начин и в Русия, където " Газпром " и " Роскомос " имат свои лични батальони, отбелязва " Украинска Правда ". Всички тези частни структури финансират и своето въоръжение от заводите.

На ниво " бюджет ", дефицитът на Русия към момента не е на сериозно равнище. Националният обществен фонд със своите 147 милиарда $ от нефтени доходи оказва помощ за стабилността на стопанската система.
 Руската стопанска система се милитаризира - ще се върнат ли времената на Сталин
Руската стопанска система се милитаризира - ще се върнат ли времената на Сталин

Олигарси поръчват на историци проучвания по какъв начин нацисти и фашисти са се отнасяли с частния бизнес

В същото време, налозите за бизнесите порастват, като единствено от концесионерите на въглищни, нефтени и газови залежи през тази година се чакат спомагателни съвсем 12 милиарда $ доходи.

Министерството на финансите таксува с спомагателен еднократен налог облагата в частния бранш и това би трябвало да донесе над 3 милиарда $ в хазната. Ще се вдигне и акцизът на цигарите.

Данъчните служби са нараснали с 80% броя на инспекциите си от 2021 година насам, което също би трябвало да увеличи събираемостта.

Не би трябвало да се не помни и че не всичко съветско е неразрешено на Запад. Само през 2022 година Москва прибра над 20 милиарда евро от продажба на метали и диаманти във " противников " страни и към момента тази опция под една или друга форма се резервира.

Данните приказват

И всичките пари на света не могат да свършат работа, в случай че глобите си правят работата - а казусът не е подобен, отбелязва украинското издание. Това е явно по новите, въпреки и лимитирани, доставки на ракети, дронове и танкове, които зависят от западната електроника.

Според данни на украинското Министерство на защитата, за година Русия е съумяла да създаде над 500 нови крилати ракети. При профилираните оптични принадлежности се следи 73-процентов растеж на продукцията на годишна база. При радарите, навигационното съоръжение, изчислителната техника и електромоторите производството се е нараснало с сред 40% и 110%.
 Снимка 621316
Източник:

Заводът за произвеждане на дронове в Дубна към този момент работи на три смени, а този в Смоленск, от който излизат крилатите ракети, е нараснал личния състав си от 2000 на 4300 души.

Това не е военна индустрия със затихващи функционалности, задушена от западното ембарго.

Ненадеждно ембарго

Очевидно е, че снабдяването на съветския военнопромишлен комплекс не е толкоз затруднено. В доста случаи това може да се изясни със подмяна на вносните елементи с локални, само че при по-сложната електроника сходен вид не съществува. Остава опцията някак нужното да стига до Русия.

Начините са няколко:
Напълно законен - историята с пералните, които се трансформират в ракети, не е небивалица. Действително, съставни елементи от битовата електроника могат да се употребяват за военни цели и на фронта към този момент са откривани танкове, в които са вложени елементи от огромни домашни електроуреди и индустриални машини. Има и западни компании, които виждат в обстановката бизнес капацитет и намират метод непосредствено да продават в Русия разнообразни произведения с военна или двойна употреба; Полулегален - става дума за доставки през неутрални страни. Така, да вземем за пример, вносът на полупроводници в Русия от Турция, Армения, Киргизстан, Казахстан и Сърбия е скочил десетократно. Никоя от тези страни не създава чипове. В някои случаи съветските служби записват посредством подставени лица компании в Европейски Съюз, Швейцария или дори Съединени американски щати и посредством тях закупуват значими съставни елементи, които по-късно да вземем за пример през ОАЕ стигат до дестинацията си; Напълно незаконен - през последните години има десетки случаи, в които съветски сътрудници са залавяни при опит за контрабанда на съоръжение с военна приложимост. Знаем единствено за несполучливите интервенции, сполучливите сигурно са повече. В обявата си " Украинская Правда " показва, че мрежа под контрола на ФСБ е изнесла от Германия 22 тона съоръжение, а друга е снабдила страната си със западни процесори за приложимост в спътници.
Какво следва?

Според украинските публични представители методът на западните страни би трябвало да се промени - до момента в който се разчита единствено на " черни " и " бели " описи с компании, Русия ще основава нови и нови канали за импорт на това, което ѝ е нужно, с цел да води войната. Затова се приканва за цялостна възбрана на износа на съответни артикули и за по-строги ограничения против всеки на Запад, който реши да прави бизнес от имперските упоритости на Путин.
 Снимка 621314
Източник:

Междувременно, съветската стопанска система привидно е в положително здраве - отбранителният бранш основава претовареност, само че това е по-скоро краткотрайно събитие. Военната индустрия най-вече харчи бюджетни пари, вместо да способства в хазната - износът на оръжие сега е усложнен, а и потребностите на фронта са преди всичко. От това страда останалата част от индустрията, която губи служащи и заплаща все по-тежки налози. Това е дълготрайният шокиращ резултат от глобите.

Както означават от " Украинска Правда ", точно непоносимата тежест на военната промишленост е това, което преди 3 десетилетия срина Съветския съюз.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР