Повече от година след като претърпя с нищо непровокирана жестокост,

...
Повече от година след като претърпя с нищо непровокирана жестокост,
Коментари Харесай

Кучето Мечо, чиято съдба трогна мнозина, все още чака своя осиновител

Повече от година откакто претърпя с нищо непровокирана свирепост, уличното куче Мечо към момента не е осиновено и чака бъдещите си стопани. Това научи Българска телеграфна агенция от организацията за отбрана на бездомните животни Animal Rescue Sofia, която се грижи за потърпевшото куче.

През нощта на 23 против 24 октомври предходната година, 37-годишен мъж го подмамва с храна в столичен квартал, а след това го малтретира с часове, съгласно прокуратурата - по изключително непосилен метод. След това го оставя в безпомощно положение, с рани и фрактури на краката.  

Потърсихме организацията, с цел да разберем какво се случва с Мечо в този момент и дали се е възстановил изцяло от претърпените контузии. Неговият случай предизвика социална реакция, митинги, съпричастност и имаше доста искащи да го осиновят. 

От Animal Rescue Sofia описаха, че за осиновяване на Мечо са им писали стотици хора, само че единствено един е пристигнал до приюта, с цел да се запознае с него и с неговите гледачи. За страдание, кучето към момента чака своите бъдещи стопани, показаха от организацията.

Макар и много прочут, Мечо не е измежду кучетата, които нормално се търсят за осиновяване, тъй като е над 10-годишен, наедрял и не наподобява на никоя порода, споделиха от Animal Rescue Sofia. И обясниха, че условията към възможните кандидат-осиновители на Мечо не са по-различни от тези за което и да е от останалите им кучета. Очакват хората да подходят отговорно и премислено, както и да дадат време на Мечо да свикне с тях.

От организацията обясниха също, че задачата на осиновяването не е да се отърват от някое куче, а да му намерят подобаващи хора, с цел да бъдат и те, и кучето щастливи дружно. Процедурата може да бъде систематизирана с една дума – опознаване. Опознаване на осиновителите, динамичността на живота им, какъв вид куче би бил подобаващ за тях. А също по този начин и опознаване сред определеното куче и осиновителите, с цел да понижим напрежението от смяната, както би било, в случай че просто го връчим на непознати за него хора, показаха от Animal Rescue Sofia.

Междувременно, при започване на ноември на първа инстанция Софийският областен съд освободи от наказателна отговорност обвинявания за насилието над кучето мъж и му наложи санкция в размер от 3000 лева, както и да заплати 998 лева разходи по делото. Решението на съда предстои на обжалване в 15-дневен период.

Попитани какъв знак дава на обществото решението на съда по делото за насилието над Мечо, от Animal Rescue Sofia разясниха, че от една страна, не могат да скрият, че са разочаровани от налагането на санкция за осъщественото против кучето. „ Надявахме се на по-строго наказване. От друга страна обаче, въпреки всичко има присъда, а това също е триумф и стъпка в вярната посока “, споделиха от организацията. 

Мечо постоянно ще накуцва, само че по-лошото е, че постоянно ще помни случилото се, показаха от Animal Rescue Sofia. Той е като човек с посттравматичен стрес. Спокоен и ненагледен измежду хората, които познава и обича, само че се смущава от непознати и има потребност от повече време, с цел да построи доверие към нови хора.

„ За страдание имаме животни, които прекарват целия си живот в подслон, в случай че не се появят хора за тях. Силно имаме вяра, че Мечо скоро ще бъде на някое диванче и ще го обичат вечно “, споделиха от организацията. Всеки, който желае да осинови Мечо, може да написа на фейсбук страницата им или на имейл [email protected].
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР