Повече от година, след като НАП представи идеите си как

...
Повече от година, след като НАП представи идеите си как
Коментари Харесай

Онлайн магазините ще са без касови бележки при покупки с банкови карти

Повече от година, откакто Национална агенция за приходите показа концепциите си по какъв начин да се промени отчетността на търговците, с цел да не се крият обороти, текстовете в Н-18 се пренаписват и поправят, тъй като са неразбираеми и неприложими на процедура.

© Анелия Николова Електронните магазини няма да са задължени да издават касови бележки, в случай че направените продажби са платени с банкова карта. Това плануват промени в Закона за Данък добавена стойност, които са част от пакета с промени на данъчните закони за идната година и бяха признати от Министерския съвет през днешния ден. Промяната идва след дълги полемики сред Национална агенция за приходите и бизнеса по новите условия на получилата печална популярност Наредба Н-18 (позната като наредбата за касовите апарати).

Какво се трансформира

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В момента при продажби, по които се правят заплащания с кредитна или дебитна карта, се изисква регистрирането и отчитането с касова записка. Сега се прави разграничаване сред присъствено и неприсъствено заплащане с банкова карта, като за второто няма да се изисква издаването на книжен фискален бон. Вместо това онлайн магазините ще могат да издават различен документ за продажбата на клиента, а какъв ще е той занапред ще се регламентира с нови промени в Наредба Н-18. Идеята на смяната е да се улеснят онлайн магазините. В момента доста от тях се отхвърлят да одобряват картови заплащания през витуални ПОС терминали и изпращат поръчките с пощенски паричен превод (ППП), т.е. заплащане в брой на куриера. Изключението няма да важи за заплащания, направени през финтех фирмите (като PayPal и Revolute). Притесненията на данъчните са, че при получено заплащане през тях търговецът може да не насочи салдото си към банкова сметка и по този начин да укрие част от оборотите си.

Още информация към Национална агенция за приходите

Доставчиците на платежните услуги (като БОРИКА) също ще са задължени да подават информации в Национална агенция за приходите за броя и цената на транзакциите по платежна сметка, осъществени посредством виртуален ПОС терминал. Приходната организация ще изисква и информация за откритите и закрити фирмени банкови сметки от комерсиалните банки, клоновете на задгранични банки, както и всички други снабдители на платежни услуги (по Закона за платежните услуги и платежните системи) да дават информация на Национална агенция за приходите за откритите или закритите от тях банкови сметки. В претекстовете към плана е посочено, че " такива снабдители са платежни институции по смисъла на ЗПУПС, опериращи на територията на страната, които имат сметка в банка на територията на страната или страна, членка на Европейски Съюз, и сдружения за електронни пари по смисъла на ЗПУПС, опериращи на територията на страната като платежни институция ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР