Повече от година след изгонването на Русия в Съвета на

...
Повече от година след изгонването на Русия в Съвета на
Коментари Харесай

Напрежение в Съвета на Европа заради руснаци, които още работят там година след инвазията в Украйна

Повече от година след изгонването на Русия в Съвета на Европа към момента работят десетки руснаци, което съгласно дипломати от основания в Страсбург орган е проблем за организацията за отбрана на правата на индивида.

Украйна, както и други членове на съвета, са изразили недоволството си, в това число Естония и Латвия, които са много недоволни, че руснаците към момента работят там.

Членовете на Съвета на Европа ще се срещнат в Рейкявик идната седмица за среща на високо ниво, отдадена най-вече на съветската инвазия в Украйна.

През март 2022 година Русия беше изхвърлена от органа, седмици откакто нахлу в Украйна.

Сега 46-членната организация е основана през 1949 година и има за цел да поддържа правата на индивида, демокрацията и върховенството на закона в Европа. В нея работят към 2 000 души на непрекъснати или срочни контракти.

" Присъствието на съветски жители в Съвета на Европа подкопава сигурността и доверието в тази интернационална институция ", съобщи Виктор Никитюк, заместник-постоянен представител на Украйна в Съвета.

Рискът от съветско въздействие и събиране на информация към момента е осезателен, добави посланик, който отхвърли да бъде назван.

" Тези лица към момента имат достъп до документи, до разисквания. Никога не се знае по кое време задната врата ще бъде отворена и каква щета ще аргументи ", сподели дипломатът.

Секретариатът на Съвета на Европа реагира, като остави срочните трудови контракти на руснаците да изтекат без опция за възобновяване.

Руските чиновници с непрекъснати контракти остават на заплата, защото уволнението им би изложило институцията на правосъдни каузи за незаслужено уволняване.

Според вътрешни източници в Съвета на Европа към момента работят повече от 40 съветски жители, като при започване на годината те са били 90.

Някои от тях към момента заемат високи постове в институцията.

Някои руснаци са пренасочени, с цел да се избегнат произшествия като този през ноември, когато генералният секретар на Съвета Мария Пейчинович Бурич се срещна с представител на беларуската демократична съпротива в наличието на почитан чиновник от Русия.

Сред преместените чиновници е и съветският жител Игор Небиваев, за чийто татко се оповестява, че е бил военачалник в съветските секрети служби, и който през март беше отхвърлен от поста си на началник на звено за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Гореспоменатият неизвестен посланик съобщи, че сходни ходове са добре пристигнала смяна, само че не съумяват да решат казуса, защото става въпрос за " едни и същи хора ", заяви Агенция Франс Прес.

Някои от руснаците в Съвета на Европа също са придобили френско поданство след няколко години престой във Франция, което е решение за институцията, просто като ги трансферира към квотата на личния състав на Франция.

Държавите членки са споделили на генералния секретар да даде разбор на риска за всеки руснак, нает в Съвета на Европа, изключително с цел да се дефинира дали някой от тях е уязвим на " външен напън ".

Заключенията на отчета са планувани за 1 юли. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР