Повече от година деца и младежи от цял свят стачкуват

...
Повече от година деца и младежи от цял свят стачкуват
Коментари Харесай

Защо пак протестираме за климата

Повече от година деца и младежи от целия свят стачкуват за климата. Започнахме придвижване, което надмина всички упования. Милиони хора дават своя глас и персонално се включват в тази идея.

Направихме го, не тъй като е нашата фантазия, а тъй като не виждаме никой различен да прави нещо за обезпечаване на нашето бъдеще. И макар поддръжката на думи от мнозина възрастни - в това число от някои от най-влиятелните водачи - продължаваме да не виждаме дейности.

Днес прекалено много политици оферират опростени отговори, дават взаимно изключващи се обещания, както и завръщане към еднаквост, която е съзнателно елементаризирана и изключваща останалите. Вместо това демокрациите по света се нуждаят от водачи, способни да отвръщат популисткия разказ в три съществени сфери.

Стачкуването не е избор, който харесваме. Правим го, тъй като не виждаме други разновидности. Видяхме поредност от конференции на Организация на обединените нации за климата. Безброй договаряния създадоха доста звук, само че в последна сметка празни задължения от държавните управления по света. Същите държавни управления, позволяващи на фирмите за изкопаеми горива да изпомпват още повече нефт и газ и да изгарят бъдещето ни в името на облагите си.

Политици и тези компании от десетилетия знаят за смяната в климата. И все пак политиците разрешават на печалбарите да не престават да експлоатират ресурсите на нашата планета и да унищожават екосистемите ѝ в името на бързо изкарване на пари, застрашаващо личното ни битие.

Не се доверявайте на думите ни - учените са тези, които бият паника. Те предизвестяват, че в никакъв случай не е било по-малко евентуално да понижим повишението на световните температури до 1.5 градуса по Целзий над доиндустриалните нива. Това е прагът, оттатък който се задействат най-разрушителните резултати от климатичната смяна.

Нещо по-лошо - най-нови проучвания демонстрират, че наклонността е да произведем 120% повече изкопаеми горива до 2030 година, в сравнение с е размерът, подобаващ за реализиране на тази граница от 1.5 градуса. Концентрацията на парникови газове в атмосферата, водещи до стопляне на планетата, доближи нов връх и няма признаци за закъснение. Дори в случай че страните изпълнят към този момент поетите обещания за понижаване на излъчванията, сме се отправили към повишение на температурите до 3.2 градуса по Целзий.

Млади хора като нас носят бремето на неуспехите на водачите ни. Изследвания демонстрират, че замърсяването от изгаряне на изкопаеми горива е най-значителната опасност в света за детското здраве. Този месец 5 милиона медицински маски бяха раздадени в учебните заведения в Делхи поради отровния смог. Изкопаеми горива безусловно задушават живота ни.

Науката приканва за незабавни дейности и все пак нашите водачи дръзват да я подценяват. Така че ние продължаваме да се борим.

След години на стачки нашите гласове се чуват. Бяхме поканени да приказваме в коридорите на властта. В Организация на обединените нации се обърнахме към зала, цялостна със международни водачи. На Световния стопански конгрес в Давос се срещнахме с министър председатели, президенти и даже с папата. Прекарахме стотици часове да участваме в съвещания и да приказваме с публицисти и основатели на филми. Бяха препоръчани награди за интензивността ни.

Усилията ни помогнаха да пренасочим диалога за климатичните промени. Сега хората от ден на ден разискват рецесията, пред която сме изправени - не шушукайки и като нещо, което позволяват, че е значимо, а обществено и с чувство, че има потребност от незабавни дейности. Социологически изследвания удостоверяват, че усещането на хората се трансформира. Едно от най-новите сподели, че в 7 от 8 страни, включени в него, протичащото се с климата е считано за най-важното нещо, пред което е изправен светът. Друго удостовери, че учениците са задали тона за усилване осъзнаването на казуса.

Общественото мнение се трансформира и международните водачи също споделят, че са ни чули. Казват, че са съгласни с настояванията ни за незабавни дейности за справяне с рецесията в климата. Но не вършат нищо. Докато се насочат към Мадрид за 25-та сесия на Конференцията на страните (COP25) по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за климатичната смяна, ние назоваваме това двуличие.

Два следващи петъка още веднъж ще излезем на улиците - по света на 29 ноември и в Мадрид, Сантяго и доста други места на 6 декември по време на конференцията на Организация на обединените нации за климата. Ученици, младежи и възрастни от целия свят ще застанат един до друг с гледище водачите ни да подхващат дейности - не тъй като ние ги желаеме, а тъй като науката ги изисква.

Тези дейности може да бъдат мощни и всеобхватни. В последна сметка, климатичната рецесия не е единствено поради околната среда. Това е рецесия на човешките права, на справедливостта и на политическата воля. Тя е основана и подхранвана от колониални, расистки и патриархални системи на подтисничество. Трябва да ги демонтираме всичките. Политическите ни водачи повече не могат да бягат от отговорностите си.

Някои споделят, че мадридската конференция не е доста значима и огромните решения ще се вземат на COP26 в Глазгоу следващата година. Не сме съгласни. Науката ясно сподели, че не трябва да се губи и един ден.

Начихме се, че в случай че не окажем напън, никой няма да го стори. Така че ще продължаваме със стачки, митинги и други дейности. Ще ставаме все по-гласовити. Ще сторим всичко належащо, с цел да убедим водачите си да се обединят зад науката, която е толкоз ясна, че и децата я схващат.

Колективните дейности носят резултати и ние сме доказателство за това. Но с цел да се промени всичко би трябвало да се включат всички. Всеки един от нас би трябвало да взе участие в придвижването за климатична опозиция. Не можем просто да кажем, че сме загрижени - би трябвало и да го покажем.

Присъединете се към нас. Участвайте в климатичните стачки в Мадрид или в родния ви град. Покажете на вашата общественост, на промишлеността за изкопаеми горива и на вашите политически водачи, че повече няма да толерирате безучастие пред смяната на климата. Когато сме доста, имаме късмет.

А към водачите в Мадрид посланието ни е просто: очите на всички предстоящ ипоколения са ориентирани към вас. Действайте уместно.

Коментарът е за " Проджект синдикейт " и има още двама създатели - германката Луиза Нойбауер и венецуелката Анхела Валенсуела. Той е подписан още от Иван Менесес (Австралия) и Хилда Флавия Накабуйе (движение " Петъци за бъдещето на Уганда " ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР