Повече от една четвърт от българите, които ползват Интернет, пазаруват

...
Повече от една четвърт от българите, които ползват Интернет, пазаруват
Коментари Харесай

Евростат: Една четвърт от българите в нтернет пазаруват онлайн

Повече от една четвърт от българите, които употребяват Интернет, пазарят и онлайн в мрежата, демонстрират данни от изследване на Евростат за настройките на интернет-потребителите в Евросъюза през 2017 година

За последните пет години делът на хората у нас, които пазарят по Интернет, е повишен повече от два пъти - от към 10% през 2012 година до 27%  през м.г., демонстрират настоящите данни на европейската статистика. Хората от градовете у нас пазарят съвсем двойно повече онлайн от хората в селата, демонстрира още анализът на Евростат.

Сред Топ 5 на най-честите покупки в Интернет за българите най-голям дял заемат стоките за дома - 73%. Следват пътувания или хотелски резервации - 26%, билети за разнообразни събития - 15%, покупка на облекла или спортни артикули - към 14%, разнообразни типове електронно съоръжение - също 14% и други Най-малко българите са купували онлайн медикаменти, храни и питиета, както и филми и музика - приблизително сред 4-5%.

Като най-често срещани проблеми при извършването на покупки онлайн българите дефинират компликациите при намирането на информация за гаранции и други законови права; доставка на неправилни или развалени стоки; крайните разноски са по-високи от посочените (обикновено по-висока цена за доставка, непредвидена такса за транзакция); проблеми, свързани с машинация (стоките не са получени въобще, финансови загуби в резултат на корист с данните от кредитната карта на купувача и др.); компликации при подаване на недоволство и искане на обезщетение или приемане на неудовлетворителен отговор след подадено недоволство.

Средният % на пазарувалите в Европейски Съюз онлайн е към 68%, демонстрират данните на Евростат. Най-висок дял на онлайн-пазаруването е регистриран във Великобритания - 86%, Швеция - 84%, Дания, Германия, Люксембург и Нидерландия - 82% и други Най-нисък е делът на онлайн-купувачите в Румъния - 23%, България - 27% и Кипър - 39%. По-голямата част от покупките на европейските електронни купувачи включват дрехи и спортни стоки - 64%, пътни и ваканционни посещения - 53%, стоки за бита - 46%, билети за събития - 39%, книги, списания и вестници - 34%.

Четирима от всеки 10 е-купувачи в Европейски Съюз заявяват, че са изразходвали от 100 до 500 евро за онлайн покупките си през предходната година.

Около една трета от онлайн купувачите в ЕС са декларирали, че закупената стока е от друга страна-членка на Европейски Съюз, а останалите са купили стока онлайн от друга точка на планетата. Близо 70% от интервюираните са декларирали, че нямат никакви спънки при извършването на покупки онлайн.

Регистрираните проблеми при онлайн извършването на покупки в ЕС са почти сходни като тези в България: най-често онлайн купувачите се оплакват от по-бавна доставка, в сравнение с е посочено все още на осъществяване на покупката (17%); към 11% са имали проблеми под формата на механически крах на даден уеб страница при поръчка или плащане; 10% са получили неправилни или развалени артикули или услуги; други 5% са срещнали компликации при намиране на информация за гаранции и други законови права, както усложнения при подаването на тъжби и търсенето на обезщетение след тъжба.

Само за една година от въвеждането от страна на Европейска комисия на онлайн-платформата за решение на разногласия при е-търговията в Европейски Съюз (февруари 2016 - февруари 2017 г.), са били регистрирани над 24 000 тъжби от онлайн-купувачи в общността против нелоялни търговци.

Според калкулации на специалисти онлайн продажбите в международен мащаб през 2020 година се чака да доближат 4 трлн. $ - по отношение на 1,6 трлн. $ през 2016 година, като сходни темпове за напредък са заложени и за онлайн търговията в Европейски Съюз.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР