Повече от една четвърт от българите, които ползват Интернет, пазаруват

...
Повече от една четвърт от българите, които ползват Интернет, пазаруват
Коментари Харесай

Българинът пазарува от нета - стоки за дома, дрехи, резервации

Повече от една четвърт от българите, които употребяват Интернет, пазарят и онлайн в мрежата, демонстрират данни от изследване на Евростат за настройките на интернет-потребителите в Евросъюза през 2017 година
За последните пет години делът на хората у нас, които пазарят по Интернет, е повишен повече от два пъти - от към 10 % през 2012 година - до 27 % през м.г., демонстрират настоящите данни на европейската статистика. Хората от градовете у нас пазарят съвсем двойно повече онлайн от хората в селата, демонстрира още анализът на Евростат.
Сред Топ 5 на най-честите покупки в Интернет за българите най-голям дял заемат стоките за дома - 73 %. Следват: пътувания или хотелски резервации - 26 %, билети за разнообразни събития - 15 %, покупка на облекла или спортни артикули - към 14 %, разнообразни типове електронно съоръжение - също 14 % и други
Най-малко българите са купували онлайн следните артикули: медикаменти, храни и питиета, както и филми и музика - приблизително сред 4-5 %.
Като най-често срещани проблеми при извършването на покупки онлайн българите дефинират следните фактори: компликации при намирането на информация по отношение на гаранции и други законови права; доставка на неправилни или развалени стоки; крайните разноски са по-високи от посочените (обикновено по-висока цена за доставка, непредвидена такса за транзакция/; проблеми, свързани с измама) стоките не са получени въобще, финансови загуби в резултат на корист с данните от кредитната карта на купувача и др./; компликации при подаване на недоволство и искане на обезщетение или приемане на неудовлетворителен отговор след подадено недоволство.
Средният % на пазарувалите в Европейски Съюз онлайн е към 68 %, демонстрират данните на Евростат. Най-висок дял на онлайн-пазаруването е регистриран във Англия - 86 %, Швеция - 84 %, Дания, Германия, Люксембург и Нидерландия - 82 % и други Най-нисък е делът на онлайн-купувачите в Румъния - 23 на 100, България - 27 на 100 и Кипър - 39 на 100.
По-голямата част от покупките на европейските електронни купувачи включват облекла и спортни артикули - 64 %, пътни и ваканционни визити - 53 %, артикули за бита - 46 %, билети за събития - 39 %, книги, списания и вестници -34 %.
Четирима от всеки 10 е-купувачи в Европейски Съюз заявяват, че са изразходвали от 100 - до 500 евро за онлайн-покупките си през предходната година. Около една трета от онлайн купувачите в Европейски Съюз са декларирали, че закупената стока е от друга страна-членка на Европейски Съюз, а останалите са купили стока онлайн от друга точка на планетата.
Близо 70 % от интервюираните са декларирали, че нямат никакви спънки при извършването на покупки онлайн. Регистрираните проблеми при онлайн-пазаруването в Европейски Съюз са съвсем сходни като тези в България: най-често онлайн купувачите се оплакват от по-бавна доставка, в сравнение с е посочено все още на осъществяване на покупката /17процента/; към 11 на 100 са имали проблеми под формата на механически крах на даден уеб страница при поръчка или плащане; 10 % са получили неправилни или развалени артикули или услуги; други 5 % са срещнали компликации при намиране на информация за гаранции и други законови права, както усложнения при подаването на тъжби и търсенето на обезщетение след тъжба.
Само за една година от въвеждането от страна на Европейска комисия на онлайн-платформата за решение на разногласия при е-търговията в Европейски Съюз /февруари 2016 - февруари 2017 г./, са били регистрирани над 24 000 тъжби от онлайн-купувачи в общността против нелоялни търговци.
Според калкулации на специалисти онлайн продажбите в международен мащаб през 2020 година се чака да доближат 4 трилиона $ - по отношение на 1,6 трилиона $ през 2016 година, като сходни темпове за напредък са заложени и за онлайн търговията в Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР