Повече от един милион руснаци са пътували до страни от

...
Повече от един милион руснаци са пътували до страни от
Коментари Харесай

ЕС оскъпява двойно визите за руснаци и усложнява процедурата


Повече от един милион руснаци са пътували до страни от Европейски Съюз след нашествието в Украйна през февруари

Европейският съюз ще направи по-скъпа и по-трудна процедурата за приемане на визи от съветски жители, осведоми BBC.

Руснаците, които желаят да влязат в Европейски Съюз, ще се сблъскат с по-дълъг развой на кандидатстване, а таксите ще се усилят от 35 евро на 80 евро.

Това би трябвало да продължи, до момента в който Москва води нападателната си война против Украйна, обявиха от Европейската комисия.

Повече от един милион руснаци са пътували до страни от Европейски Съюз след нашествието в Украйна през февруари, като почти две трети са влезнали през границите на Естония или Финландия, съгласно граничната организация на Европейски Съюз Frontex.

Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, съобщи, че Русия „ изцяло е подкопала доверието, на което се основава съществуващото визово съглашение сред Европейски Съюз и Русия “.

По силата на това съглашение в продължение на 15 години руснаците се употребиха от опростена процедура за приемане на визи за Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че действието на визовото съглашение би трябвало да бъде прекратено, защото „ не може да има нормални връзки с Русия “.

„ Предлагаме да спрем напълно Споразумението за облекчение на визовия режим на Европейски Съюз и да не признаваме съветските паспорти, издадени в окупирани украински райони. Улесняването на визовия режим е знак за доверие, което нападателната война на Русия изцяло разруши “, сподели Урсула фон дер Лайен.

Мярката от вторник следва решението на външните министри на Европейски Съюз от предходната седмица, когато те реализираха кардинално единодушие за прекъсване на настоящото визово съглашение с Москва.

Планът се разглеждаше като компромис, защото Украйна и някои държави-членки на Европейски Съюз призоваваха за цялостна възбрана, само че други като Франция и Германия бяха срещу това да се стига толкоз надалеч.

Някои страни от Европейски Съюз, граничещи с Русия, към този момент започнаха да стягат граничния надзор.

Миналата седмица представителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че решението на Европейски Съюз ще усложни живота на съветските туристи, като назова предлагането „ следващото неуместно решение в поредицата от продължаващи парадокси “.

Миналият месец той се закани, че в случай че Европейски Съюз продължи със възбраната за туристически визи за руснаци, „ това не може да остане без отговор “ от страна на Русия, без да прецизира вероятните ответни дейности.

Съгласно предложенията съветските жители ще бъдат изправени пред: по-високи такси от 80 евро вместо 35 евро, по-дълъг развой на кандидатстване, ограничавания за многократните визи, по-дълъг лист на изискваните удостоверителни документи.

Отделно от това Комисията на Европейски Съюз предлага държавите-членки да откажат да признават съветски паспорти, издадени в окупирана Украйна.

„ Руснаците не би трябвало да имат елементарен достъп до Европейския съюз, а пътуването до Европейски Съюз като екскурзиант не е човешко право “, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Йохансон.

There can be no business as usual with Russia.

We propose to fully suspend the EU Visa Facilitation Agreement and not to recognise Russian passports issued in occupied???????? regions.

Visa facilitation is a token of trust, which Russia`s war of aggression has completely shattered
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР