Повече от десетилетие световният пазар на смартфони е доминиран от

...
Повече от десетилетие световният пазар на смартфони е доминиран от
Коментари Харесай

През изминалите 10 години Samsung е продал почти 3 милиарда смартфона – със 700 милиона повече от Apple

Повече от десетилетие международният пазар на смарт телефони е доминиран от два софтуерни колоса – Samsung и Apple. Въпреки че и двете компании непрекъснато държат към 20% пазарен дял, Samsung се трансформира в неоспорим водач, предоставяйки близо 3 милиарда смарт телефона през последните 10 години, което е с 33% повече от Apple. Спокойно може да се каже, че Samsung и Apple са „ двата най-големи производителя на смарт телефони в света “. За благополучие конкуренцията сред тези марки е здравословна през миналите четиринадесет години. Те съвсем не си пресичат пътя по отровен метод и това е добре за международния пазар на мобилни телефони.

През първите години Samsung заемаше безапелационна водеща позиция, а Apple се възстановяваше. Въпреки това детайлностите за доставките им през последните 10 години демонстрират, че разликата сред Samsung и Apple към момента е забележителна. Според последните данни на IDC, показани от AltIndex.com, през последното десетилетие (2014 – 2024 г.) Samsung е продал близо 3 милиарда мобилни телефона. Това е с цели 700 милиона повече от продажбите на Apple за същия интервал.

Интересно е, че продажбите на Samsung систематично понижават сред 2014 и 2022 година Това обаче не попречи на компанията да резервира преднината си пред Apple в дълготраен проект. Нейните доставки на ритейлърите през последните 10 години са с над 33% по-високи от доставките на Xiaomi, Huawei и Vivo, взети дружно.

Доминацията на Samsung на световния пазара за смарт телефони

Успехът на Samsung се дължи на способността му да задоволява необятен кръг консуматори – от началния до премиум сегмента. Серията Galaxy на южнокорейския софтуерен колос е с непрекъснати резултати, като най-новата серия S24 е осъществила от над 13,5 млн. броя през първото тримесечие на 2024 година, което съставлява 35% растеж на годишна база спрямо предходния интервал.

Въпреки спада в годишните продажби от 292,3 млн. през 2014 година до 258 млн. през 2022 година, Samsung съумя да резервира лидерската си позиция на пазара. Стратегическото решение на компанията да пусне на пазара серията S24 по-рано през годината, в комбиниране с обновената серия Galaxy A, изигра решаваща роля за неотдавнашния ѝ триумф.

Стабилен напредък, само че и провокации пред Apple

Въпреки че Apple е на второ място след Samsung по пазарен дял, американският производител е изправен пред редица провокации. Между 2014 година и 2015 година продажбите на iPhone скочиха с 20%, достигайки 231 млн. броя. Компанията обаче означи спад в продажбите в продължение на четири поредни години, като през 2019 година годишните доставки спаднаха до 190 млн. броя.

От 2019 година насам Apple отбелязва възкръсване на продажбите на смарт телефони, като световните продажби на iPhone са скочили с 22%, достигайки 231,8 млн. броя през 2022 година, което е най-високата стойност, регистрирана в миналото от компанията. Този растеж може да се отдаде на способността на Apple да дава композиция от потребителско преживяване и прелест на признака на статуса, която намира отклик измежду потребителите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР