Повече от десетилетие САЩ поддържат тайно разузнавателно партньорство с Украйна,

...
Повече от десетилетие САЩ поддържат тайно разузнавателно партньорство с Украйна,
Коментари Харесай

New York Times: ЦРУ тайно помага Украйна

Повече от десетилетие Съединени американски щати поддържат скрито разследващо партньорство с Украйна, което в този момент е от решаващо значение и за двете страни в битката с Русия

Сгушената в гъста гора украинска военна база наподобява изоставена и разрушена, а командният ѝ център – изгорял до основи след руски ракетен обстрел при започване на войната. Но това е над земята. Недалеч от нея дискретен вход се спуска към под земята бункер, където екипи от украински бойци наблюдават руските шпионски спътници и подслушват диалози сред руските командири. На един от екраните алена линия наблюдава маршрута на дрон с експлозиви, преминаващ през съветската противовъздушна защита от точка в Централна Украйна до цел в съветския град Ростов.

Подземният бункер е скришен център на украинската войска. Има още една загадка: базата е съвсем напълно финансирана, а частично и оборудвана от Централно разузнавателно управление на САЩ.  казва в изявление военачалник Серхий Дворецки, висш офицер в разузнаването.

Вече трета година войната отнема живота на стотици хиляди хора. Но партньорството сред Вашингтон и Киев в региона на разузнаването е в основата на способността на Украйна да се пази. ЦРУ и други американски организации дават разследваща информация за целенасочени ракетни удари, наблюдават придвижването на съветските войски и подкрепят шпионските мрежи.

Партньорството обаче не е основано по време на войната, нито пък Украйна е единственият бенефициент. То се зароди преди десетилетие, изграждаше се при трима доста разнообразни президенти на Съединени американски щати, тласкано от основни персони, които постоянно поемаха смели опасности. То превърна Украйна, чиито разследващи служби дълго време бяха считани от Русия за изцяло компрометирани, в един от най-важните разследващи сътрудници на Вашингтон против Кремъл през днешния ден.

Подслушвателният пункт в украинската гора е част от подпомаганата от Централно разузнавателно управление на САЩ мрежа от 12 секретни шпионски бази по съветската граница, построена през последните осем години. Преди войната украинците доказаха на американците, че могат да събират прихванати данни, които помогнаха да се установи участието на Русия в свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 година Украинците също по този начин помогнаха на американците да преследват съветски сътрудници, които се намесиха в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Около 2016 година Централно разузнавателно управление на САЩ стартира да образова първокласен украински командос – прочут като Отряд 2245, който залови съветски безпилотни самолети и информационно съоръжение, с цел да могат техниците на Централно разузнавателно управление на САЩ да ги реверсират и разбият криптиращите системи на Москва. (Един от офицерите в подразделението бе Кирил Буданов, понастоящем военачалник, управляващ украинското военно разузнаване.)

Освен това Централно разузнавателно управление на САЩ оказва помощ за образованието на ново потомство украински шпиони, които работят в Русия, Европа, Куба и на други места, където руснаците имат огромно наличие. Пунктът е толкоз дълбоко вкопан, че чиновниците на Централно разузнавателно управление на САЩ остават надалеч в Западна Украйна дори след като администрацията на Байдън изтегля американския личен състав седмици преди Русия да нахлуе през февруари 2022 година По време на нашествието офицерите предаваха значима разследваща информация, в това число къде Русия възнамерява удари и кои оръжейни системи ще употребява.

 казва Иван Баканов, който по това време бе шеф на украинската организация за вътрешно разузнаване СБУ. Подробности за това разследващо партньорство, доста от които се разкриват за първи път от „ Ню Йорк Таймс “, бяха строго защитавана загадка в продължение на десетилетие.

В повече от 200 изявленията сегашни и някогашни чиновници в Украйна, Съединени американски щати и Европа описват това партньорство, което съвсем се бе разпаднало заради взаимно съмнение, преди да се разшири и да трансформира Украйна в център за събиране на разследваща информация, който прихваща повече съветски връзки, в сравнение с станцията на Централно разузнавателно управление на САЩ в Киев може да обработи в началото. Много от интервюираните поставиха условие за анонимност, тъй като иде тирада за чувствителни въпроси от разузнавателно и дипломатическо естество.

Сега тези разузнавателни мрежи са по-важни от всеки път, защото Русия е в нахлуване, а Украйна е по-уязвима от саботажите и ракетните удари от далечни дистанции, за опълчване на които се изисква разследваща информация далеч зад вражеските линии. Ако републиканците в Конгреса прекратят военното финансиране за Киев, може да се наложи Централно разузнавателно управление на САЩ да понижи обема на операциите си.

За да се опита да успокои украинските водачи, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, направи скрито посещаване в Украйна през февруари – десето след нашествието. Общият противник – руският президент Владимир Путин, сближи Централно разузнавателно управление на САЩ и украинските партньори от самото начало. Обсебен от концепцията да „ загуби “ Украйна в интерес на Запада, господин Путин постоянно се намесваше в украинската политическа система, като избираше водачи, които съгласно него щяха да запазят Украйна в орбитата на Русия, само че всякога това даваше противоположен резултат и изкарваше протестиращи на улиците.

Путин от дълго време упреква западните разследващи служби, че манипулират Киев и насаждат антируски настроения в Украйна. Според почитан европейски чиновник към края на 2021 г. Путин обмислял дали да стартира пълномащабната си инвазия, след като ръководителя на една от главните руски разузнавателни служби му споделил, че ЦРУ заедно с английската MI6 управляват Украйна и я трансформират в плацдарм за интервенции против Москва. Но следствието на „ Таймс “ установи, че господин Путин и неговите съветници неправилно са разбрали една значима динамичност: ЦРУ не си проправя път в Украйна. Представителите на Съединени американски щати постоянно не желаеха да се ангажират изцяло, опасявайки се, че на украинските чиновници не може да се има доверие и се притесняваха да не предизвикат Кремъл.

Въпреки това стеснен кръг чиновници на украинското разузнаване старателно ухажваха Централно разузнавателно управление на САЩ и последователно станаха жизненоважни за американците. През 2015 година военачалник Валерий Кондратюк, тогавашен началник на военното разузнаване на Украйна, дойде на среща със заместник-началника на центъра на Централно разузнавателно управление на САЩ и му предава куп свръхсекретни файлове. Този първоначален „ транш “ съдържаше секрети за Северния флот на съветските военноморски сили, в това число подробна информация за най-новите планове на съветски нуклеарни подводници. Не след дълго чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ редовно започнаха да изнасят от кабинета му торби, цялостни с документи.  каза тогава генерал Кондратюк.

Със задълбочаване на партньорството след 2016 година украинците стават нетърпеливи от това, което считат за неоправдана нерешителност на Вашингтон и стартират да провеждат убийства и други смъртоносни интервенции, като нарушават изискванията, с които Белият дом смяташе, че украинците са се съгласили. Вбесени, формалните лица във Вашингтон заплашиха да прекратят поддръжката, само че по този начин и не го направиха.

, споделя някогашен почитан американски чиновник.  Това е неразказаната история по какъв начин се случи всичко това.

Предпазливо начало

Партньорството на Централно разузнавателно управление на САЩ в Украйна може да се наблюдава обратно до двата телефонни диалога в нощта на 24 февруари 2014 година, осем години преди пълномащабното навлизане на Русия. Милиони украинци преди малко бяха завладяли прокремълското държавно управление на страната, а президентът Виктор Янукович и шефовете на неговото разузнаване избягаха в Русия. В паниката, на власт пристигна нежно прозападно държавно управление.

Новият началник на външното разузнаване Валентин Наливайченко идва в централата на Агенцията за вътрешно разузнаване и открива в двора купчина тлеещи документи. Файловете на компютрите са изтрити или инфектирани с съветски злотворен програмен продукт.  казва господин Наливайченко в изявление. Оттам се обажда на шефовете на локалните центрове на Централно разузнавателно управление на САЩ и МI6. Било близо среднощ, само че той ги повикал в постройката, помолил за помощ при възобновяване на организацията от нулата и предложил тристранно партньорство.  казва господин Наливайченко.

Ситуацията бързо става все по-опасна. Г-н Путин завзема Крим. Неговите сътрудници подклаждат сепаратистки протести, които ще се трансфорат във война в източната част на страната. Украйна се намираше в положение на война и господин Наливайченко се обърна към Централно разузнавателно управление на САЩ с молба за въздушни фотоси и други разследващи данни, които да оказват помощ за отбраната на нейната територия.

При тази ескалация на насилието, на летището в Киев каца необозначен държавен аероплан на Съединени американски щати, в който се намира Джон Бренан, тогавашният директор на Централно разузнавателно управление на САЩ. Според американски и украински чиновници той споделил на господин Наливайченко, че Централно разузнавателно управление на САЩ се интересува от развиването на връзките, само че единствено с движение, което устройва организацията. За Централно разузнавателно управление на САЩ незнайният въпрос бе какъв брой дълго ще се задържи господин Наливайченко и прозападното държавно управление. Централно разузнавателно управление на САЩ и преди се бе опарило в Украйна.

С разпадането на Съветския съюз през 1991 година Украйна получи самостоятелност, но след това лавираше между конкуриращи се политически сили: тези, които желаеха да останат покрай Москва и тези, които желаеха да се причислят към Запада. По време на предходния си мандат като началник на разузнаването г-н Наливайченко стартира сходно партньорство с Централно разузнавателно управление на САЩ, което се разпада, когато страната се обърна към Русия.

Сега господин Бренан казва, че с цел да получат помощ от Централно разузнавателно управление на САЩ украинците би трябвало да потвърдят, че могат да дават на американците ценна разузнавателна информация. Освен това те би трябвало да изчистят съветските шпиони; вътрешната разследваща агенция СБУ бе цялостна с такива. (Пример за това бе, че руснаците бързо научиха за тайното посещение на господин Бренън. Пропагандните канали на Кремъл разгласиха фотошоп, на който шефът на ЦРУ бе с клоунска перука и грим).

Г-н Бренън се връща във Вашингтон, където съветниците на президента Барак Обама силно са обезпокоени да не предизвикат Москва. Белият дом разработи секрети правила, които разгневиха украинците и които някои чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ смятаха за белезници. Защото забраняваха на разследващите организации да дават каквато и да е поддръжка на Украйна, която може да има „ основателни упования “ от смъртоносни последствия.

Резултатът беше внимателно балансиране. Централно разузнавателно управление на САЩ трябваше да укрепи украинските разследващи организации, без да предизвика руснаците. Червените линии в никакъв случай не са били напълно ясни, което създаваше непрекъснато напрежение в партньорството.

В Киев господин Наливайченко избра своя дълготраен асистент военачалник Кондратюк за началник на контраразузнаването и двамата основават ново паравоенно поделение, което е ситуирано зад вражеската линия, с цел да организира интервенции и да събира разследваща информация, която Централно разузнавателно управление на САЩ или МI6 не им дава. Известно като Пето ръководство, това звено се попълня с офицери, родени откакто Украйна получава самостоятелност.

, каза военачалник Кондратюк.

През лятото на същата година полет 17 на Малайзийските авиолинии, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, се взривява във въздуха и се разрушава в Източна Украйна; загиват близо 300 пасажери и екипаж. В рамките на няколко часа след злополуката Пето ръководство даде прихванати телефонни диалози и други разследващи данни, които бързо трансферираха отговорността върху подкрепяните от Русия сепаратисти.

ЦРУ бе впечатлено и пое първия си важен ангажимент, като даде предпазени информационни уреди и профилирано образование на сътрудниците на Пето ръководство и на две други елитни елементи.

 каза някогашен чиновник на Съединени американски щати, имайки поради разследваща информация, която би могла да им помогне в битката с руснаците.

Та й н ият  Дядо Коледа

През лятото на 2015 година президентът на Украйна Петро Порошенко разчиства вътрешната работа и назначава свой човек на мястото на господин Наливайченко – довереният партньор на Централно разузнавателно управление на САЩ. Но смяната създава друга възможност.

При пренареждането военачалник Кондратюк е назначен за началник на военното разузнаване на страната, известно като ГУР, където години по-рано бе почнал кариерата си. Това е образец по какъв начин персоналните връзки, а не политическите промени, ще задълбочават присъединяване на Централно разузнавателно управление на САЩ в Украйна.

За разлика от вътрешната организация, ГУР имаше пълномощия да събира разследваща информация отвън страната, в това число в Русия. Но американците не виждаха смисъл в развиването на организацията, защото тя не произвеждаше никаква скъпа разследваща информация за руснаците, тъй като бе считана за бастион на съветски симпатизанти.

Опитвайки се да построи доверие, военачалник Кондратюк провежда среща с американския си сътрудник и му съобщи куп секретни съветски документи. Но висшите чиновници на Агенцията за военно разузнаване (DIA) бяха подозрителни и не насърчават изграждането на по-близки връзки. Генералът трябваше да откри по-склонен сътрудник.

Месеци по-рано, до момента в който към момента работи в локалната организация, военачалник Кондратюк посещава централата на Централно разузнавателно управление на САЩ в Ленгли. По време на тези срещи той се среща с офицер от Централно разузнавателно управление на САЩ с весел нрав и гъста брада, който трябваше да стане следващият шеф на центъра в Киев.

След дълъг разговор, траял през целия ден, индивидът от ЦРУ завежда генерал Кондратюк на хокейния мач на Washington Capitals, където той и бъдещият шеф на центъра седят в първокласна ложа и шумно освиркват звездата на тима Алекс Овечкин, който е руснак.

Генерал Кондратюк предава на Централно разузнавателно управление на САЩ секретни документи за съветския флот. , обещава той. Документите са изпратени на анализаторите в Ленгли. Анализаторите стигат до заключението, че документите са достоверни и откакто шефът на центъра заема поста си в Киев, ЦРУ става главен сътрудник на военачалник Кондратюк.

Генерал Кондратюк има потребност от Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да укрепи личната си организация. От Централно разузнавателно управление на САЩ считат, че генералът може да помогне и на Ленгли. ЦРУ иска да вербува шпиони в Русия, тъй като служителите му в Москва бяха под засилено наблюдаване.

 казва военачалник Кондратюк. 

Новият началник на центъра стартира постоянно да посещава военачалник Кондратюк, чийто кабинет е декориран с аквариум, в който жълти и сини рибки – националните цветове на Украйна, плуват в кръг към макет на потънала съветска подводница. Двамата мъже стават близки, което укрепва връзките сред двете организации, а украинците дават на новия началник на центъра гальовен прякор: Дядо Коледа.

През януари 2016 година военачалник Кондратюк отпътува за Вашингтон за срещи в Scattergood – имение в кампуса на Централно разузнавателно управление на САЩ в щата Вирджиния, където организацията постоянно посреща високопоставени посетители. ЦРУ се съгласява да помогне на ГУР да се модернизира и да усъвършенства способността си да прихваща съветски военни връзки. В подмяна, генерал Кондратюк се съгласява да споделя с американците цялата сурова разследваща информация. Сега партньорството става истинско.

Операция  Златна рибка

Днес тесният път, водещ до секретната база, е ограден от минни полета, сложени като отбранителна линия в седмиците след нашествието на Русия. Руските ракети, които удариха базата, наподобява я бяха затворили, само че единствено седмици по-късно украинците се върнаха. 

С пари и съоръжение, предоставени от Централно разузнавателно управление на САЩ, екипажите под командването на военачалник Дворецки стартират да я възстановяват, само че подземен. За да избегнат откриването, те работят само през нощта и когато съветските шпионски спътници не са над тях. Работниците също паркират колите си на разстояние от строителната площадка.

В бункера военачалник Дворецки сочи информационно съоръжение и огромни компютърни сървъри, някои от които са финансирани от Централно разузнавателно управление на САЩ. Казва, че неговите екипи употребяват базата, с цел да обхванат в предпазените информационни мрежи на съветската войска.

 каза генерал Дворецки на публицист от Times, добавяйки, че хакват и шпионски спътници от Китай и Беларус. Друг офицер сложи две неотдавна направени карти на маса като доказателство за това по какъв начин Украйна наблюдава съветската активност по света.

Първита показва надземните направления на съветски шпионски спътници, преминаващи над централна Украйна. Втората показва по какъв начин съветските шпионски спътници минават над стратегически военни съоръжения – в това число оборудване за нуклеарни оръжия – в източните и централните щати.

Централно разузнавателно управление на САЩ стартира да изпраща съоръжение през 2016 година, след основната среща в Scattergood, сподели военачалник Дворецки, предоставяйки криптирани радиостанции и устройства за прихващане на секрети противников връзки.

Отвъд базата, ЦРУ ръководи стратегия за образование, провеждана в два европейски града, за да обучи украински офицери от разузнаването по какъв начин безапелационно да одобряват подправени лица и да крадат секрети в Русия и други страни, както и умения за изкореняване на шпиони. Програмата е наречена „ Операция Златна рибка “ – от притчата за рускоезична златна рибка, която предлага на двама естонци стремежи в подмяна на свободата си. Ключовото в притчата е, че един от естонците удря главата на рибата с камък, обяснявайки, че не може да се има вяра на нищо, което приказва съветски.

Офицерите от интервенция „ Златна рибка “ скоро са ситуирани в 12 новопостроени предни оперативни бази, издигнати по продължение на съветската граница. От всяка база, сподели военачалник Кондратюк, украинските офицери ръководят мрежи от сътрудници, които събират разследваща информация в Русия.

Офицерите от ЦРУ инсталират оборудване в базите, с цел да оказват помощ за събиране на разследваща информация и също по този начин идентифицират някои от най-квалифицираните украински ученици на програмата „ Операция Златна рибка “, за да работят с тях по потенциални съветски източници. След това тези ученици обучават спящи сътрудници на украинска територия, предопределени да стартират партизански интервенции при положение на окупация.

Може да отнеме години на Централно разузнавателно управление на САЩ да развият задоволително доверие в чуждата агенция и да стартират провеждането на взаимни интервенции. С украинците бяха нужни по-малко от шест месеца. Новото партньорство стартира да създава толкоз доста необработена разследваща информация за Русия, че трябваше да бъде изпратена до Ленгли за обработка. Централно разузнавателно управление на САЩ имаше обаче червени линии. Но това няма да помогне на украинците да [се откажат да] организират настъпателни смъртоносни интервенции.

 каза някогашен почитан американски чиновник.

„ Това е нашата страна “

Кое дразнеше украинците? Първо, военачалник Кондратюк бе нервиран, когато американците отхвърлиха да дават сателитни изображения от вътрешността на Русия. Скоро по-късно той поиска от ЦРУ съдействие при обмисляне на загадка задача за изпращане на командоси на ГУР в Русия за слагане взривни устройства във влаковите депа, употребявани от съветската войска. Ако съветската войска се опита да завземе повече украинска територия, украинците биха могли да взривят експлозивите, с цел да забавят съветското нахлуване.

Когато шефът на центъра информира началниците си, някогашен служител каза . Г-н Бренан, директор на Централно разузнавателно управление на САЩ, се обади на военачалник Кондратюк, с цел да се увери, че задачата е анулирана и че Украйна съблюдава алените линии, забраняващи смъртоносни интервенции.

Генерал Кондратюк анулира задачата, само че си извади поука.  каза той.

В края на лятото украински разузнавачи откриват, че съветските сили разполагат атакуващи хеликоптери на летище на окупирания от Русия Кримски полуостров, евентуално за образуване на изненадваща офанзива. Генерал Кондратюк решава да изпрати екип в Крим, който да заложи експлозиви на летището, с цел да могат да бъдат взривени, в случай че Русия стартира да нападна.

Този път той не изиска позволение от Централно разузнавателно управление на САЩ. Обърна се към звено 2245 – командосите, които получиха профилирано военно образование от елитната паравоенна група на Централно разузнавателно управление на САЩ, известна като Ground Department. Целта на образованието бе да се преподават защитни техники, само че офицерите от ЦРУ разбират, че без тяхно познание украинците могат да употребяват същите техники в настъпателни смъртоносни интервенции.

По това време бъдещият началник на военното разузнаване на Украйна, военачалник Буданов, бе изгряваща звезда в отделение 2245. Той бе прочут с дръзки интервенции в тила на врага и имаше дълбоки връзки с Централно разузнавателно управление на САЩ. Агенцията беше го обучила; с изключение на това прояви изключителна грижа да го изпрати за рехабилитация в Националния боен медицински център Walter Reed в Мериленд, откакто беше прострелян в дясната ръка по време на боевете в Донбас.

Преоблечени в съветски униформи, Буданов – тогава подполковник води командосите през стеснен залив с надуваеми моторни лодки, акостирайки през нощта в Крим. Но ги чака първокласен съветски командос. Украинците отвръщат на удара, убивайки няколко съветски бойци, в това число сина на военачалник, преди да се отдръпват към бреговата линия, да се гмурнат в морето и да плуват с часове до следената от Украйна територия.

Беше злополука. В обществено послание президентът Путин упрекна украинците в скрит план за терористична офанзива и даде обещание да отмъсти за гибелта на съветските бойци. , сподели той.

Във Вашингтон Белият дом на Обама беше буен. Джоузеф Байдън, тогава вицепрезидент и поддръжник на помощта за Украйна, се обади на украинския президент и гневно го нахока.  каза господин Байдън, чиито думи изтекоха и бяха публикувани онлайн.

Някои от съветниците на господин Обама желаеха Централно разузнавателно управление на САЩ да прекрати програмата, само че господин Бренан ги убеди, че това би било саморазрушително, като се има поради, че връзката [с украинците] стартира да създава разследваща информация за съветска интервенция в изборите.

Г-н Бренан се свърза по телефона с военачалник Кондратюк, с цел да подчертае още веднъж алените линии. Генералът беше смутен.  отговори той. Този отговор костваше поста на генерала.

Но Украйна не отстъпи. Ден след като военачалник Кондратюк бе отхвърлен, мистериозна детонация в окупирания от Русия град Донецк разби асансьор, пренасящ върховен съветски сепаратистки пълководец на име Арсен Павлов, прочут с позивната Моторола.

Централно разузнавателно управление на САЩ скоро научава, че убийците са членове на Пето управление – шпионската група, която ЦРУ обучава. Украинското вътрешно разузнаване дори изработи възпоменателни ленти на участниците с надпис „ Lift “ – британската дума за асансьор.

Някои от съветниците на господин Обама отново побесняха, но вече бяха куци патици. Президентските избори, изправящи Доналд Тръмп против Хилъри Родъм Клинтън, бяха след три седмици и убийствата продължиха.

Екип украински сътрудници сложи безпилотен раменен гранатомет в постройка в окупираните територии. Беше тъкмо против офиса на размирен пълководец на име Михаил Толстих, по-известен като Гиви. Използвайки отдалечен спусък, те стреляха с ракетата незабавно щом Гиви влезе в офиса си, убивайки го, съгласно американските и украинските служители.

Войната в сянка се разгаря. Руснаците използваха кола бомба, с цел да убият началника на звено 2245 – елитните украински командоси. Полк. Максим Шаповал беше на път за среща със служители на ЦРУ в Киев, когато колата му се взриви. На погребението на полковника посланикът на Съединени американски щати в Украйна Мари Йованович стоеше в печал до шефа на центъра на ЦРУ. По-късно офицери от ЦРУ и техните украински сътрудници подвигнаха чаши уиски за помен.  каза военачалник Кондратюк.

На пръсти към Тръмп

Избирането на господин Тръмп през ноември 2016 година сложи украинците и тяхните партньори от ЦРУ на ръба. Г-н Тръмп похвали господин Путин и отхвърли намесата на Русия в изборите. Той беше недоверчив към Украйна и по-късно се опита да окаже напън върху президента Володимир Зеленски да проверява неговия противник от Демократическата партия господин Байдън, което докара до първия импийчмънт на господин Тръмп.

Но каквото и да споделя и да прави господин Тръмп, администрацията му постоянно вървеше в другата посока. Това е по този начин, тъй като господин Тръмп сложи съветски ястреби на основни позиции, в това число Майк Помпео като директор на ЦРУ и Джон Болтън като консултант по националната сигурност. Те посетиха Киев, с цел да подчертаят цялостната си поддръжка за тайното партньорство, което се разшири, с цел да включва по-специализирани стратегии за образование и построяването на спомагателни секретни бази.

Базата в гората се разрасна, с цел да включва нов команден център и казарми; съставът ѝ нарасна от 80 на 800 офицера от украинското разузнаване. Предотвратяването на интервенция на Русия в бъдещите избори в Съединени американски щати бе най-важният приоритет на Централно разузнавателно управление на САЩ през този интервал и украинските и американските офицери от разузнаването сплотиха напъните си, с цел да изследват компютърните системи на съветските разследващи организации, с цел да разпознават сътрудници, опитващи се да манипулират гласоподавателите.

В взаимна интервенция екип на ГУР подмами офицер от съветското военно разузнаване да даде информация, която разреши на Централно разузнавателно управление на САЩ за свързване държавното управление на Русия с по този начин наречената хакерска група Fancy Bear, която пък полагаше усилия за интервенция в избори в редица страни.

Генерал Буданов, който Зеленски избра да ръководи ГУР през 2020 година, сподели за партньорството: 

Връзката бе толкоз сполучлива, че ЦРУ искаше да я възпроизведе с други европейски разследващи служби, които споделяха фокуса си върху противодействието на Русия.

Шефът на Russia House – отделът на Централно разузнавателно управление на САЩ за наблюдаване операциите против Русия, провежда загадка среща в Хага. Там представители на Централно разузнавателно управление на САЩ, английската MI6, ГУР, холандската работа (важен съдружник в разузнаването) и други организации се съгласиха да стартират да споделят повечето от своите разследващи данни за Русия. Резултатът бе загадка коалиция против Русия – и украинците бяха жизненоважни членове на нея.

Марш към война

През март 2021 година съветските военни започнаха да струпват войски по границата с Украйна. Минаваха месеци и от ден на ден войски обграждаха страната. Въпросът бе дали господин Путин прави финт или се готви за война. Този ноември и през идващите седмици Централно разузнавателно управление на САЩ и MI6 изпратиха единно известие до своите украински сътрудници: Русия се готви за пълномащабно навлизане, с цел да обезглави държавното управление и да сложи марионетка в Киев, която да извършва заповедите на Кремъл.

Според американски чиновници, американските и английските разследващи организации са имали прихващания, до които украинските разследващи организации не са имали достъп. Новото разузнаване изброява имената на украински чиновници, които руснаците възнамеряват да убият или заловят, както и украинците, които Кремъл се надява да сложи на власт. Президентът Зеленски и някои от неговите висши съветници наподобява не бяха убедени, даже откакто господин Бърнс, шефа на ЦРУ, се втурна към Киев през януари 2022 година, с цел да ги осведоми.

С наближаването на съветската инвазия, ЦРУ и офицери от MI6 направиха последни визити в Киев със своите украински сътрудници. Един от чиновниците на MI6 се разплака пред украинците от терзание, че руснаците ще ги убият. По гледище на господин Бърнс, дребна група офицери от Централно разузнавателно управление на САЩ бяха освободени от по-широката евакуация на Съединени американски щати и бяха преместени в хотелски комплекс в Западна Украйна. Те не желаеха да изоставят сътрудниците си.

И грата  н яма край

След като господин Путин стартира нашествието на 24 февруари 2022 година, офицерите на ЦРУ в хотела бяха единственото наличие на държавното управление на Съединени американски щати на място. Всеки ден те се срещат с украинските си контакти, с цел да предават информация. Старите белезници бяха свалени и Белият дом на Байдън упълномощи шпионските организации да дават разследваща поддръжка за смъртоносните операции против съветските сили на украинска земя. Често брифингите на ЦРУ съдържаха шокиращо съответни детайлности.

На 3 март 2022 г. – осмия ден от войната, екип на ЦРУ направи прецизен обзор на съветските проекти за идващите две седмици. Руснаците щяха да отворят филантропичен кулоар от обсадения град Мариупол същия ден и по-късно да открият огън по украинците, които го използваха.

Според ЦРУ руснаците възнамеряваха да обкръжат стратегическия пристанищен град Одеса, само че стихия забави офанзивата и руснаците по този начин и не превзеха града. Тогава, на 10 март, руснаците имаха намерение да бомбардират шест украински града и към този момент бяха въвели координати в крилатите ракети за тези удари.

Руснаците също се опитваха да убият висши украински чиновници, в това число господин Зеленски. Поне в един случай ЦРУ споделя разследваща информация с вътрешната организация на Украйна, която оказа помощ за потушаване на скрит план против президента, съгласно почитан украински чиновник.

Когато съветската офанзива против Киев спря, шефът на центъра на ЦРУ радостно каза на украинските си сътрудници, че са „ ударили руснаците в лицето “, съгласно украински офицер, който е бил в стаята.

След седмици ЦРУ се връща в Киев заедно с десетки нови офицери, с цел да оказват помощ на украинците. Висш чиновник на Съединени американски щати сподели за забележителното наличие на Централно разузнавателно управление на САЩ: 

Някои офицери на Централно разузнавателно управление на САЩ са изпратени в украински бази. Те преглеждат списъците с евентуални съветски цели, които украинците се готвеха да ударят, като сравняват информацията, която украинците имаха, с тази на американското разузнаване, с цел да се уверят, че е точна.

Преди нашествието, Централно разузнавателно управление на САЩ и MI6 обучаваха своите украински сътрудници за рекрутиране на източници и създаване на секрети и партизански мрежи. В южната област Херсон, която бе окупирана от Русия през първите седмици на войната, тези партизански мрежи се вкарват в деяние, съгласно военачалник Кондратюк, като убиват местни колаборационисти и помагат на украинските сили да нападат съветски позиции.

През юли 2022 година украински разузнавачи виждат руски конвои, които се готвят да преминат през стратегически мост през река Днепър и уведомяват MI6. След това английски и американски разузнавачи бързо ревизират данните на украинското разузнаване, употребявайки сателитни изображения в действително време. MI6 потвърждава и украинските военни откриват огън с ракети, унищожавайки конвоите.

В подземния бункер военачалник Дворецки сподели, че немска противовъздушна система сега ги защитава против съветски офанзиви. Системата за пречистване на въздуха защищава от химически оръжия; изградена е и специална система за зареждане, в случай че електрическата мрежа спре. Въпросът, който някои офицери от украинското разузнаване в този момент задават на своите американски сътрудници – до момента в който републиканците в Камарата на представителите претеглят дали да спрат милиарди долари помощ – е дали Централно разузнавателно управление на САЩ ще ги изостави. , сподели почитан украински офицер.

Позовавайки се на визитата на господин Бърнс в Киев предходната седмица, официалният представител на ЦРУ каза: 

Централно разузнавателно управление на САЩ и ГУР са построили две други секретни бази за прихващане на съветски връзки и в композиция с 12-те предни оперативни бази, които военачалник Кондратюк сподели, че към момента работят, ГУР сега събира и създава повече разследващи данни, в сравнение с когато и да било във войната – огромна част от които споделя с Централно разузнавателно управление на САЩ.

 каза военачалник Дворецки.

Превод: доктор Радко Ханджиев

Източник: New York Times

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед2397025 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед33436Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед112059Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед112087Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед53564Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед164993Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128904Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед112059Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед112087Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед96338Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР