Повече от денонощие синоптиците от БАН не подаваха пълни данни

...
Повече от денонощие синоптиците от БАН не подаваха пълни данни
Коментари Харесай

Заради повреда от БАН не подаваха пълна прогноза за времето повече от денонощие

Повече от денонощие синоптиците от Българска академия на науките не подаваха цялостни данни за прогнозата за времето. На уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология има надпис „ Българска академия на науките стачкува “.

Оказа се, че това не е ефикасен митинг. Причината за неналичието на информация е била токов удар, който е извадил системите от строя за часове. От Българска академия на науките обаче разясниха, че този случай, въпреки и инцидентно съвпадане, е индикативен за неприятното положение на института и е предвестител на още по-голям риск

„ Българска академия на науките стачкува “ - в алено, на уеб страницата на синоптиците. И липса на всевъзможни карти, с които малките екрани и вестниците да онагледят прогнозата за времето.
Ами, за жалост, през днешния ден можем да ви изпратим единствено текстовете...Не това не са ефикасни протестни дейности, просто казусът е напълно механически...
Токов удар през вчерашния ден по обяд срутва системите. Така българският Институт по метеорология и хидрология остава изолиран от интернационалната мрежа. Синоптиците не получват данни от партньорските служби. А на мястото на картите с температурите и придвижванията на циклони и антициклони, остават единствено бели полета.
Красимир Стоев - дежурен синоптик: Продължават нашите експерти да работят за отстраняваене на казуса, само че той е част от това недофинансиране и напускането на IT експерти. Христо Христов - дежурен синоптик: Няма по какъв начин човек, който е експерт в тази област за 600 или 700 лв. да стартира работа, даже и студенти не желаят да стартират за такива пари.  Синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология п на митинг: за какво няма цялостна прогноза за времето? Синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология п на митинг: за какво няма цялостна прогноза за времето?
Синоптиците от Българска академия на науките не подават цялостни данни за прогнозата за времето. За митинг ли става дума? В Националния институт по метеорология и хидрология е Цв...

От синоптиците също единствено за година и половина са напуснали четирима души. В момента в дежурната стая работят 8 индивида. Отговорните за прогнозата за времето стачкуват от предишния петък. Убедени са, че отпуснатите спомагателни 15 милиона лв. за Българска академия на науките са разпределени незаслужено и техният институт е в дъното на класацията с 12% за научна активност, при 25% за други отдели.
Красимир Стоев - дежурен синоптик: Имайте поради, че това е единствено за 2 часа не сме подавали информация, какво може да стане, в случай че едно денонощие не подаваме информация и в случай че всичко това се съчетае с рисково метеорологично време, тогава последствията ще са жестоки. Христо Христов - дежурен синоптик: От както съм тук на работа не си припомням такова нещо да се е случвало - това са към този момент 17-18 години - за първи път се случва - всички компютри угаснаха и стопираха да работят.  Очаква ни безоблачен и топъл финален ден на април Очаква ни безоблачен и топъл финален ден на април
През нощта ще бъде най-вече ясно. Минималните температури ще бъдат сред 7 и 12 градуса. Утре ще е най-вече слънчево. В следобедните часове ще се разв...

В ранния следобяд казусът въпреки всичко беше отхвърлен - не без присъединяване на техни сътрудници физици в ролята на компютърни експерти. Така действително това, че за денощие нямаше цялостна прогноза за времето остана неусетно за обществото. Също и поради радиото, което беше единственият метод да се осведомяваме изцяло.

Защото единствено директната връзка на синоптиците с БНР, посредством една звук кабина в Българска академия на науките, не е наранена от проблемите.

Синоптиците обаче не считат, че с този състав ще устоят още дълго. Боят се, че скоро ще останат двама-трима, които да зареждат единствено звуковата им кабина. А техните прогнози са основни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР