Повече от четири десетилетия Китай, най-големият автомобилен пазар в света

...
Повече от четири десетилетия Китай, най-големият автомобилен пазар в света
Коментари Харесай

Китай продължава да утвърждава доминацията си на пазара на електромобили

Повече от четири десетилетия Китай, най-големият авто пазар в света сега, се стреми да настигне Запада както в автомобилостроенето, по този начин и в производството. И страната непрестанно натрупва сили в по-екологичните транспортни средства, задвижвани от акумулатори. Факт е, че доста обичайни китайски производители на коли към момента не могат да създадат мотор с вътрешно горене за бензинови коли толкоз добър, колкото техните западни съперници, само че в новата сфера на електрическите транспортни средства те уголемяват своите благоприятни условия и печелейки преимущества в международен проект.

XPeng, бързо разрастващ се производител на интелигентни електрически автомобили, и немският колос „ Фолксваген “ подписаха наскоро рамково съглашение за стратегическо техническо съдействие и договорка за закупуване на акции за владение на стратегическа миноритарна инвестиция от „ Фолксваген “ в XPeng. Германският тръст ще влага почти 700 милиона $ в китайската компания посредством финансова инжекция и в последна сметка ще има до 4,99 % от акциите ѝ.

Първоначалният стадий на съдействието ще обезпечи взаимно създаване на два модела електрически автомобили на „ Фолксваген “ за междинния сегмент на китайския пазар до 2026 година, като се употребяват главните пълномощия на компанията и платформата G9 на XPeng и софтуерните решения за усъвършенствана система за подкрепяне на лидера (ADAS). Освен това двете страни ще проучат в допълнение евентуално стратегическо съдействие в редица други области като бъдещи платформи за електрически автомобили, разработка на програмен продукт и веригите за доставки.

„ Фолксваген “ и XPeng внасят мощно допълващи се мощни страни в това дълготрайно стратегическо партньорство. Ние ще споделяме интелигентни технологии, дизайн и инженерни качества от международна класа между тях и ще се учим един от различен “, сподели Сие Сяопън, основен изпълнителен шеф на XPeng.

Коментирайки партньорството, Ралф Брандщатер, изпълнителен шеф на „ Фолксваген “ за Китай, означи: „ Местните партньорства са „ значим конструктивен детайл в тактиката ни. Сега ускоряваме разширението на нашето локално електрическо портфолио и в това време се приготвяме за идната иновационна стъпка “.

„ Сътрудничеството може да донесе повече благоприятни условия на XPeng за нахлуване на външни пазари, като се възползва от преимуществата на „ Фолксваген “, а договорката потвърди, че китайските автомобилни компании печелят признанието на световните марки и капитал “, счита Цуей Дуншу, общоприет секретар на Китайската асоциация за леки коли.

По-рано тази година XPeng разгласи, че неговият състезателен автомобил G9 и спортният му седан P7 ще бъдат налични за поръчка на европейски пазари, в това число Дания, Норвегия, Холандия и Швеция. XPeng стартира да изнася своя модел G3 за Норвегия през декември 2020 година

На вътрешните пазар доставките на XPeng обаче не са приемливи, като продажбите са намалели с 40 % през първата половина на годината. Компанията обаче се надява на поврат с новия си модел G6 през втората половина на годината.

Що се отнася до „ Фолксваген “, компанията се стреми да върне известността си на китайския пазар, като пусне артикул, който може да завоюва всеобщия консуматор, както направи в интервала единствено на бензиновите коли. За да промени статуквото той би трябвало да усили напъните си за възстановяване на автомобилните технологии и софтуера, с цел да ги направи по-подходящи за китайски клиенти, споделя в коментар за изданието Global Times представител на промишлеността, поискал да остане неизвестен.

Макар доставките на електрически автомобили на „ Фолксваген “ да са се нараснали с 4,8% на годишна база до 89 700 бройки през първата половина на годината, той към момента изостава доста от локалния производител BYD и американския му противник Tesla, които си поделят първи две места в световен проект. През първата половина на годината продажбите на BYD възлизат на 1,25 милиона автомобила, което е растеж от 95,78% на годишна база, а Tesla е продала 93 680 създадени в Китай електрическия автомобил единствено през юни, което е с 19% повече от миналата година

Обединението сред „ Фолксваген “ и XPeng има капацитет да сътвори казус за повече западни производители, които напредват с локалната си тактика за електрификация в Китай, като търсят партньорства с китайските компании с опит в производството на електрически автомобили. 

Междувременно повече китайски автомобилни компании се трансформират от вносител във водещ експортьор на технологии, се споделя в разбор на компанията за скъпи бумаги Ping An Securities. През последните години страната секторът на електрическите автомобили натрупа редица технологии от международно равнище и образува цялостна верига за доставки. Нещо повече, във връзка с електрическите автомобили, одобрените непознати компании надалеч не са достигнали водещото равнище, което държат при бензиновите, а това основава благоприятни условия за китайските да печелят превъзходство в създаването на нови технологии и това е ключът към налагането на Китай в тази област.

„ Електрическите мотори, производството на акумулатори и системата за ръководство на батериите нормално се смятат за трите основни съставния елемент на алектромобила и сега Китай има доста положително показване във всеки от тях “, споделя Джан Сян, професор от Инженерния факултет на Университета за просвета и технологии „ Хуанхъ “.

Китайският колос за акумулатори CATL и BYD не престават да преобладават в този бранш през първите пет месеца на годината, като съставляват надлежно 36,3% и 16,1% от международния пазар, съгласно последни данни на южнокорейската компания за пазарни изследвания SNE. Освен хардуера, китайските компании получиха преимущества в интелигентните технологии като ADAS и безжичните софтуерни системи.

През първата половина на годината Китай е продал 3,75 милиона електрическия автомобил, което е растеж от 44,1% на годишна база. Пазарното им навлизане пък е 28,3%, най-високо в света.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР