Повече от час депутатите обсъждаха докога да продължи извънредното положение.

...
Повече от час депутатите обсъждаха докога да продължи извънредното положение.
Коментари Харесай

Депутатите в спор докога да продължи извънредното положение – 13 май или 30 април

Повече от час депутатите обсъждаха докога да продължи изключителното състояние. Предложението на Министерския съвет за удължение до 13 май докара до рецензии от страна на опозицията. Червените желаеха разбор за какво би трябвало да продължи толкоз дълго изключителното състояние и предложиха различен период – 30 април.

„ Обединени патриоти “ също желаеха удължаването да бъде до края на този месец и в случай че след това е належащо, Народното събрание още веднъж да продължи изключителното състояние.

Очаква се по-късно през днешния ден депутатите да вземат крайното решение след гласоподаване, откакто обсъдят всички точки от дневния ред на пленарното съвещание .

Здравният министър Кирил Ананиев отбрани предлагането на държавното управление за удължение на изключителното състояние до 13 май като уточни, че нашата страна се бори с разпространението на болестта, а обществената изолираност може да понижи натиска върху обществената и здравната система.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова напомни, че е реализирано единодушие на председателски съвет, преди да бъде продължен срокът, министър председателят да пристигна в Народното събрание и да осведоми депутатите какъв е резултатът от ограниченията и за какво се постанова продължение на изключителното състояние. Нужен ни е изчерпателен стопански, обществен и финансов разбор, акцентира тя.

От ГЕРБ пък настояха Българска социалистическа партия да излезе и ясно да каже дали са срещу противоепидемичните ограничения.

„ Не разбрах какво желаете - да спрем изключителното състояние, да отворим заведенията за хранене, кафенетата, да разгадаем на хората да ядат и пият. Само че по-късно, може да няма нито кой да яде и да пие, нито кой да му готви “ , разяснява Менда Стоянова

Според Стоянова точно през днешния ден би трябвало да се гласоподава удължаването на изключителното състояние, с цел да имат бизнесът и хората изясненост какво ще се случи идващия месец и да възнамеряват работата и съществуването си.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ цитира статистика, съгласно която у нас 69 души на 1 милион са откритите инфектирани, двама на един милион са умрелите. Т.е. съвсем два пъти по-малко са откритите инфектирани в България и три пъти по-малко умрелите, което значи, че взетите ограничения правят работа, заключи той. Това е мотив за Движението да гласоподава " за " по-дългия период на изключителното състояние - 13 май.

За финансовите, икономическите и обществените ограничения е необходим разбор, данни от изпълнителната власт, тъй като в това състояние нейна е отговорността, с цел да може Народно събрание да даде своя принос в битката с пандемията, акцентира ръководителят на Движение за права и свободи.

От името на " Воля " Веселин Марешки пък стартира концепцията изключителното състояние да е безсрочно т.е. да продължи колкото е належащо.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР