Повече от 71 хиляди предполагаеми военни престъпления са докладвани в

...
Повече от 71 хиляди предполагаеми военни престъпления са докладвани в
Коментари Харесай

Как се разследват военните престъпления в Украйна

Повече от 71 хиляди хипотетични военни закононарушения са докладвани в Украйна след нахлуването на Русия, само че това да стигнат до съд не е лесна задача.

Украинските и западните управляващи настояват, че има доказателства за убийства и изтезания, обстрел на гражданска инфраструктура, насилствени депортации, отвличания на деца, изтезания, полово принуждение и нелегално задържане.

Но Русия неведнъж отхвърля, че нейните сили са правили жестокости или да са нападали цивилни в Украйна. Успешното наказателно гонене на военни закононарушения изисква висок стандарт на доказване в обстановка, в която достъпът до обвинените и местопрестъпленията постоянно е стеснен и има припокриваща се пълномощия сред национални и интернационалните съдилища.

Кой проверява военните закононарушения в Украйна

Украинските прокурори за военни закононарушения работят с мобилни правосъдни екипи, подкрепени от интернационалните правни специалисти и съдебномедицински екипи. Те проверяват хипотетични нарушавания на интернационалното право след 24 февруари 2022 година, основно на юг и изток, където украинска територия е отвоювана от съветските сили.

Националните съдилища се концентрират върху закононарушенията на " директните причинители " и 26 обвинени във военни закононарушения са били изправени към 23 февруари пред съд и наказани за обезчестяване и ликвидиране, обстрел на жилищна инфраструктура, грубо отношение и грабежи. Общо 276 души са упрекнати във военни закононарушения.

Но опитът да се държат съветските водачи виновни за дейностите, осъществени по тяхна заповед, най-вероятно ще отнеме години.

" По-трудната работа да се опитваме да изградим комплицирани и сложни случаи, които откриват отговорността на тези, които са във висшето политическо и военно управление. Това е задача, която към момента следва да бъде осъществена ", сподели Уейн Джордаш, водач на мобилните правосъдни екипи, ситуирани в поддръжка на Украйна следствия.

Доказателства обаче се натрупат. " Това, което излиза наяве от следствията на прокуратурата през последната година, е, че има незаконен проект и съветската военна интервенция е по своята същина незаконна, в смисъл, че не можете да се стремите да унищожите украинската еднаквост без всеобщо осъществяване на военни закононарушения и закононарушения против човечеството и евентуално геноцид ", сподели Джордаш.
Какво може да направи Международният углавен съд

Военните закононарушения могат да бъдат преследвани или в личните съдилища на Украйна, в интернационалните трибунали, или в шепа национални управляващи, проверяващи според законите за " универсалната пълномощия ".

Международният углавен съд (МНС) в Хага проверява военни закононарушения, както и по-широки закононарушения против човечеството и геноцид, и се чака да се концентрира върху високопоставени обвинени.

От началото на следствието му преди година, прокурорът на МНС Карим Хан е посетил Украйна три пъти. Той посети региона на Киев, където цивилните бяха избити в Буча, и региона на Харков, където се намират жилищни квартали в град Бородянка, опустошени от обстрел.

Съдът към момента не бе разгласил до през днешния ден, 17 март, никакви заповеди за арест, което е първата стъпка към възможен правосъден развой.

Дори в случай че някой бъде хванат и съден, предходни случаи на МНС демонстрираха, че е мъчно да бъдат наказани висши чиновници. За повече от 20 години съдът е издал единствено пет присъди за съществени закононарушения, като нито една не е била на висши длъжностни лица.

Какви са различните пътища към съд

Европейският съюз неотдавна разгласи основаването на интернационален център за наказателно гонене на " експанзията " в Украйна, който е под егидата на европейския прокурорски орган Eurojust, също основан в Хага. Това в последна сметка може да образува основата на нов арбитражен съд.

Какво съставлява закононарушението " експанзия "

Престъплението " експанзия " се дефинира необятно като навлизане или опит за придобиване на политически и боен надзор над друга суверенна страна.

Въпреки че МНС е непрекъснатият международен съд за военни закононарушения, той не може да преследва експанзия.

" Войната е закононарушение, само че не е военно закононарушение ", сподели Астрид Райзингер Корачини, учител по интернационално право във Виенския университет и специалист по закононарушението експанзия. За да преодолеят тази " бездна в безнаказаността ", Украйна и няколко поддръжници, в това число Съединените щати и Европейския съюз, упорстват за основаване на ad hoc арбитражен съд за експанзия.

Според нормалното интернационално право държавните глави, държавните ръководители и външните министри са с имунитет против наказателно гонене пред националните съдилища, сподели Райзингер Корачини.

Ето за какво арбитражен съд, който би могъл да преследва съветския президент Владимир Путин за експанзия, би трябвало да бъде нов интернационален, учреден на източник на интернационално право посредством многостранен контракт.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР